Metro Redux

Op deze disc staan niet alleen Metro 2033, Metro: Last Light en alle DLC, maar zijn deze games nog eens volledig herwerkt naar de next-gen standaard van vandaag. De moeite om nog eens te spelen, of liever niet, dat lees je hier!

Verhaal
We bevinden ons in het ondergronds metrostelsel van Moskou, in het jaar 2033. Enkele decennia geleden is alles boven de oppervlakte verwoest door een allesvernietigende kernaanval. Jij bent Artyom, n van de overlevenden. Het metrostelsel heeft zich vandaag opgesplitst in wat we kleine gemeenschappen kunnen noemen. Op een dag ontmoet je Hunter. Hij behoort tot een orde die zich De Rangers noemt en die gezworen heeft om de mensheid te beschermen tegen alle gemuteerde gruwel die zich bovengronds bevindt, en occasioneel afdwaalt in de metro. Hunter vertelt je dat een bepaalde groep gemuteerden - The Dark Ones - een dreiging zijn voor jouw gemeenschap. Na een grove schermutseling geeft Hunter je zijn Dog Tags en geeft je de opdracht om op zoek te gaan naar hulp, bij een andere gemeenschap: Polis.

Wat volgt is een ware overlevingstocht door de metro, maar ook bovengronds. Je moet tijdens je tocht trouwens niet alleen opletten voor de gemuteerde fauna, maar ook voor de Roden n de Fascisten - lees: de communisten en de nazi's. Deze twee uitersten willen niets meer dan elkaar vernietigen en de verschillende gemeenschappen absorberen.We bevinden ons nog steeds in Moskou, maar een jaar na Metro 2033. Artyom is nu een volwaardige Ranger omwille van de feiten die een jaar geleden gebeurd zijn. Het blijkt dat na de raketaanval uit de vorige game - waar jij de hoofdverantwoordelijke voor bent - er toch nog een overlevende Dark One is. Het is jouw, en Anna's taak om hem uit te schakelen. Jij bent uitgekozen omdat je beter bestand bent tegen de telepathische aanvallen en Anna is gewoon de beste sluipschutter. Dit mislukt echter want blijkbaar ben je niet alleen op zoek naar deze Dark One. Er zijn namelijk op diezelfde plek nog een groep afgevaardigden van Roden en Fascisten. Je wordt gevangen genomen, en het is jouw doel om te ontsnappen en zo snel mogelijk weer thuis te raken.

Op dit punt begint een ware ratrace doorheen de metrolijnen en nucleaire woestenij van Moskou. En wees gerust, deze wordt subliem verhaald en voor je het weet wordt je helemaal meegesleurd in een rollercoaster van vriendschap, verraad en alles wat tussen de twee ligt.

DLC


Naast de game Metro: Last Light bevat deze game ook nog eens alle DLC van dit tweede deel.

  • The Faction Pack: deze DLC bevat drie bonusmissies, waar je steeds een ander personage bent, een Red Line sluipschutter, een Fourth Reich soldaat en een Ranger in opleiding.
  • The Tower Pack: single player missies met online leaderboards.
  • The Developer Pack: bevat een schietgallerij, een gevechtsimulator, een museum en een extra missie "The Spider's Nest".
  • The Chronicles Pack: bevat missies over enkele van de kernfiguren van het verhaal, namelijk Khan, Pavel en Anna.


Gameplay - Stealth IS the better way!


Deze game laat zich grotendeels besturen als een normale first person shooter. Zo zal je raken waar je naar mikt, rekening houdende met de terugslag van de vele wapens.

Echter is het niet altijd de beste oplossing om "guns blazing" een ruimte te betreden of een missie te vervolledigen. Soms kom je tegen een enorme overmacht te staan waar je het onderspit zal moeten delven, f als je erin slaagt te overleven kan je een hoop kostbare munitie kwijt zijn. Want bepaalde munitie (van het leger) wordt gebruikt als valuta in de metrostellen. Wanneer je genoeg van deze munitie hebt kan je wapens opwaarderen of bepaalde uitrusting aankopen.

Zo is het nodig, als je de oppervlakte betreedt, om niet alleen een gasmasker te hebben, maar ook de nodige voorraad lucht. En die lucht raakt snel op! Wanneer je in een gevecht verwikkeld geraakt of wanneer je masker kapot vriest zal je er ook voor moeten zorgen dat je een nieuw te krijgt, hetzij via aankoop, hetzij via het vinden op een lichaam.

Naast het obligatoire schieten in deze game zal je ook af en toe via de L1 knop een nieuw menuutje krijgen. Hier kan je ervoor kiezen om naar je uurwerk te kijken (zien hoeveel lucht je nog hebt in de ampulle), je batterij voor je licht op te laden en nog veel meer. Dit doe je dan met L1, in combinatie met de richtingstoetsen en de actieknoppen. Wanneer je driehoekje inhoudt krijg je de volledige wapenuitrusting te zien en vertraagt de tijd een beetje. Zo kan je jezelf uitrusten met werpmessen en verschillende types granaten met de richtingstoetsen en kan je ook kiezen om je "valutamunitie" te gebruiken.

Beide games hebben twee eindes. Deze worden niet bepaald door een finale beslissing in de game, maar wordt bepaald door je acties tijdens de game. En dit dan ten opzichte van de figuren die je tegenkomt in de verschillende gemeenschappen, maar ook zelfs hoe je je gedraagt tegenover de vijand. Hierdoor verhoogt de replay value van de game aanzienlijk.Graphics & Sound


Dat de ontwikkelaars veel tijd hebben gestoken in het opsmukken van de graphics, daar kan geen twijfel over bestaan. Je kan wel nog zien door de "harde" lijnen dat het een HD remake is. Maar ze hebben hier zeker hun best gedaan. De schitterende licht- en sneeuweffecten, en het eindeloos lijkende Moskou draagt zeker bij tot de desolate sfeer die de game ademt. Beide games hebben over het algemeen dezelfde kwaliteit van graphics, en deze mogen toch next-gen genoemd worden.

De sound is zeker goed gekozen, zo klinkt alles zoals het moet klinken en draagt de soundtrack zeker een steentje bij, wat betreft de algemene sfeer. Het enige wat ik niet logisch vind/vond, is het feit dat Russen tegen andere Russen Engels met een Russisch accent praten. Als de taal enkel Russisch zou zijn, zou dit zeker een pluspunt kunnen zijn.

Conclusie - Mooie game voor een mooie prijs!


Heb je deze game al gespeeld (op PC of ocharme XBOX360), dan is deze het waard om nog eens opnieuw te spelen. Mensen die beide games nog niet hebben gespeeld, kunnen hier zeker hun plezier uithalen. Zeker omwille van het totaalpakket voor een zachte prijs. Als je beide game slechts eenmaal speelt kom je uit op ongeveer 16 uur, tel daarbij nog eens alle DLC en het feit dat elke game twee eindes heeft, plus alle verschillende moeilijkheidsgraden en je komt uit op een vijftigtal uur, en dit is zeker waar voor je geld.

Pluspunten


  • Schitterende verhalen
  • Totaalpakket
  • Leuke prijs
  • Mag terecht HD genoemd worden


Minpunten


  • Goed einde is niet simpel om te behalen
  • Niet voor iemand die niet van stealth houdt


Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
9.5/10

Metro Redux

Release
vr 29 aug, 2014
Genre
Shooter
Platform
ps4
Uitgever
Deep Silver
Ontwikkelaar
4A GAMES

Score

Verhaal
9.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
9.5/10

Metro Redux kopen?