Assassinís Creed Valhalla

We hebben er een jaartje extra op moeten wachten, maar nu kunnen we aan de slag met Assassin's Creed Valhalla! For Odin!

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


We ontmoeten de jonge Eivor, wiens vader verlangt naar vrede en zijn diensten aanbiedt aan koning Styrbjorn. Jammer genoeg is die vrede van korte duur, want het dorpje wordt aangevallen door een andere krijgsheer genaamd Kjotve. Die kent geen genade en slacht Eivors vader met weinig boe of ba af. De jonge Eivor wordt opgejaagd, maar slaagt erin te vluchten, al begeeft hij hem letterlijk op glad ijs wanneer wolven hem in het nauw drijven. Eivor delft het onderspit ...

Jaren later is Eivor uitgegroeid tot een heuse Vikingman (-of vrouw) en er zijn twee doelen die hem drijven: wraak, en de eer van zijn naam rechtzetten. Hij heeft een goede relatie met Sigurd, de zoon van Styrbjorn en de volgende in lijn om de heerschappij over te nemen. Sigurd komt terug van verre reizen en brengt twee vreemdelingen met hem mee. Die laatste twee zijn verbonden aan een vreemd vennootschap dat zichzelf 'The Hidden Ones' noemt. Zij willen ook Kjotves ondergang, al is dat voor een andere reden. Die zou namelijk deel uitmaken van een 'Ancient Order'. Toch slaagt Eivor erin Kjotve een kopje kleiner te maken. Wat daarop volgt zint Sigurd allerminst, want zijn vader zweert trouw aan een jonge knaap, die koning zou zijn van alle Denen. Sigurd vertrekt naar Engeland, met Eivor in zijn kielzog.

Eens aangekomen in Engeland zullen onze Noorse vrienden hun nederzettingen uiteraard willen uitbreiden, nieuwe innemen en vooral de kloosters en kleine dorpjes plunderen voor grondstoffen. Waar weinig mensen weet van hebben is dat Eivor af en toe vreemde visioenen krijgt. Deze gaan meestal over wolven, verraad, en zelfs de goden!Wie de reeks 'Vikings' heeft bekeken zal hier en daar niet alleen enkele oude bekenden ontmoeten, maar herkent ook het Engelse landschap van bossen en moerassen, die onderverdeeld zijn door natuurlijke waterlopen. Het verhaal omvat uiteraard veel meer. De fans van de reeks weet dat er nog enkele andere aspecten aan bod moeten komen, net zoals in de vorige games uit de franchise. Doorheen het verhaal zal Eivor ook bepaalde beslissingen moeten maken, die een grote of kleine weerslag hebben.

Gameplay


De gameplay van de franchise heeft sinds Origins - twee edities terug - een heuse make-over gekregen, en de ontwikkelaars hebben dit principe doorgetrokken. zo zijn er een hele hoop RPG-elementen tegenover de klassieke Assassin's Creeds.

Toch is dit principe sterk teruggeschroefd tegenover Origins en Odyssey. Terwijl je in deze twee games een hele hoop nieuwe uitrusting vindt, zijn deze een pak schaarser in Valhalla, en dat is zeker geen slechte zaak. Je gaat namelijk niet de hele tijd je uitrusting vergelijken met nieuwe vondsten. Daarentegen zal je sneller je huidige uitrusting gewoon opwaarderen, als je de nodige ruwe materialen hebt. En dat doe je op een zeer gebruiksvriendelijke manier.

   

Een ander RPG-element is het opwaarderen van de protagonist. In sommige games moet je sprokkelen voor XP om dan beloond te worden met een schamel vaardigheidspunt, maar in Valhalla  gebeurt dat een stuk sneller. Eivor heeft ook een zeer uitgebreide skill tree, waardoor het lijkt alsof je het overzicht verliest. Geen vrees als je schrik hebt om te investeren in een specifieke tak, want je kan deze punten herverdelen indien nodig. De skill tree bestaat uit drie grote takken, elk met hun eigen karakteristieken die je kan afleiden uit de verschillende te bekomen vaardigheden.

Eivor zal zichzelf kunnen verbeteren, en ook zijn nederzetting Ravensthorpe. We vangen een glimp op uit de gameplay van Ezio indertijd, die kon namelijk ook steeds zijn dorp verbeteren. Ravensthorpe begint als een klein kamp en het is de bedoeling dat je hier een smid, een visserij en dergelijke meer bouwt. Elk nieuw gebouw brengt ook nieuwe missies en queesten met zich mee, en dat is toch een groot deel waar Assassin's Creed om draait. Uiteraard zijn er nog een hoop andere 'wereldevenementen' die je kan vervullen, alsook hebbedingetjes verzamelen, en dergelijke meer.

Voor de verbetering van Ravensthorpe zal Eivor een hele hoop grondstoffen moeten verzamelen, en geen betere manier voor een viking om dat te doen door de kleine dorpjes, abdijen, kloosters en dergelijke meer te overvallen. Zeker gezien je met je speciale vikingschip, ook wel snek genoemd, via de Engelse riviertjes toegang hebt tot al die bolwerken. Het is trouwens voor onze Vikingvriend een pak moeilijker om ongezien vijanden om te leggen en als een heuse sluipmoordenaar zijn weg doorheen een dorp of een missie te banen, en dat komt wel authentieker over dan bijvoorbeeld een Ezio of een AltaÔr in een vikingomgeving. Als je dan toch besluit om als een dodelijke schaduw rond te dwalen en vijanden om te leggen, zal je veelal hulp nodig hebben van je 'Raid-party' om kisten of deuren te openen, soms moet je daarvoor gewoonweg met meer zijn. Gelukkig kan Eivor ter alle tijde zijn vrienden oproepen als zijn sluipen mislukt is. Dan blaast die even op de hoorn en komt zijn gevolg toegestormd om te plunderen, te roven en ... te doden.

   

Het embargo is tijdens dit schrijven ook al enkele dagen vervallen en her en der zien we meningen verschijnen zoals 'lijkt goed op Black Flag'. Daar is deze reviewer het wel mee oneens. Black Flag was voor mij persoonlijk ťťn van de mindere uit de franchise. Als je dan toch de game wilt vergelijken met een vorige, waarbij je ook kan 'bootje varen', uit de franchise, dan leunt die veel dichter aan bij Assassin's Creed 3. Daar waar het zeilen ondergeschikt was tegenover het verhaal en de actie. In deze Valhalla zitten we ook af en toe op onze snek, maar van daaruit kunnen we snel roven, en het is ook niet de bedoeling om een hele hoop tijd gewoon de boot te laten varen.

Graphics & Sound


Op audiovisueel vlak kunnen we weinig opmerkingen geven. De voicecast is zeer goed, en het wapengekletter komt mooi tot zijn recht. Niemand is ook 100% zeker hoe het er pakweg duizend jaar geleden in Engeland heeft uitgezien, maar we herkennen zeker de setting uit reeksen zoals 'Vikings' en 'Brittannia'. De combinatie met kleine kerkjes en kleine forten zorgen voor een grote immersie. Het puntje van kritiek dat we wel aanhalen, is het pijnpunt van vele Ubi-games en dat zijn de vele framedrops. Gelukkig waren er veel problemen opgelost na de Day One patch, maar de ontwikkelaars hebben toch nog wat werk te doen met toekomstige updates.

Conclusie


Fans van de reeks hadden hem waarschijnlijk al in pre-order staan of kopen hem op de eerste dag. Wie kritiek heeft op de invoering van, en de uitbreiding van het RPG-element van de vorige twee games, kan een zucht van verluchting slaken; dit is namelijk fors teruggeschroefd en is een pak toegankelijker geworden. De game zit boordevol actie en hakt er met de bijl in!

Pluspunten


  • Voelt vertrouwder aan met de vroegere games
  • Verhaallijnen zijn super


Minpunten


  • De occasionele framedrop
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
9.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
9/10
Duur
10/10

Assassinís Creed Valhalla

Release
di 17 nov, 2020
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Ubisoft
Ontwikkelaar
Ubisoft

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
9.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
9/10
Duur
10/10