DIRT 5

De Dirt-serie heeft een nieuw deel gekregen. Wat kan Codemasters nog aan het einde van het Playstation 4 tijdperk? Wij zochten het uit.

 

De geteste versie is de PS4 Pro versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Codemaster heeft een serie genaamd Dirt Rally en Dirt. Waar Dirt Rally een sim is, is die laatste een arcade. Dirt 5 kent 70 verschillende tracks verdeeld over 10 locaties. We reizen onder andere af naar Arizona USA, Marokko, ItaliŽ en Griekenland. De racetypes die je rijdt zijn Ultra Cross, point-to-point Rally Raids, Gymkhana en Path Finder. In Path Finder is het de bedoeling om op een subtiele manier een berg op te rijden, wat we verwelkomen als een zeer aangename nieuwkomer.

Naast 70 verschillende tracks zijn er genoeg modi om je uren in te vermaken. Zo is er Playgrounds, waar je je eigen Gymkhana track kan maken. Ben je niet zo creatief? Maak je dan geen zorgen. Andere spelers kunnen hun track uploaden die jij dan weer kan spelen.

   

Er is ook een Career modus aanwezig, die in een podcastvorm aan elkaar wordt gepraat door Troy Baker en Nolan North. Helaas heeft deze methodiek geen toegevoegde waarde, en je hebt zelfs de mogelijkheid om de podcast te pauzeren en te negeren.

Na elke race in de Career die je volbrengt, openen zich 1 a 2 nieuwe races zodat jij je eigen weg kan kiezen. Daarnaast zijn er ook sponsorcontracten waarmee je credits kan verdienen om nieuwe autoís te kopen. Aan credits is er overigens geen gebrek. Door het levelen van je sponsorcontracten, door doelstellingen te voltooien, valt er genoeg te verdienen.

   

Waar we zien dat de meeste racegames de focus leggen op 1 speler, doet Dirt 5 het anders. In Dirt 5 is het mogelijk om de races in Career te spelen in een offline split-screen voor 4 spelers!

   

Graphics & Sound


Dirt 5 kan op zowel 30fps als 60fps worden gespeeld. In 30fps is Dirt 5 grafisch wat beter terwijl in 60fps de besturing weer in het voordeel is. Wat wij wel merkten in onze speelsessie is dat er bij het spelen op 60fps af en toe last opduikt van screen tearing. Bij het spelen in 30fps deed dit probleem zich niet voor.

Vaak merk je in racegames dat men eigenlijk geen aandacht schenkt aan de zaken buiten de tracks. In Dirt 5 is dit niet aan de orde. Dirt 5 is grafisch adembenemend. De omgeving, vergezicht, autoís alles klopt gewoon in Dirt 5. De races voelen bovendien niet aan als de standaard races. Naast het races op gravel, grind, tarmac en sneeuw zijn er ook races op het ijs. Daarbij kan je nog eens verrast worden door extreme weersomstandigheden zoals onweer, sneeuwstorm of een zandstorm. Nog nooit zijn we zo onder de indruk geweest van een racegame.

Op gebied van audio hebben wij niets te klagen over Dirt 5. De autoís en het geluid van de verschillende ondergronden kloppen.

Conclusie


Dirt 5 is een adembenemende game die de lat voor het genre op alle vlakken hoger legt. Kortgezegd, Dirt 5 is een meesterwerk! Bijkomend voordeel is dat als je Dirt 5 haalt voor de PS4, je een gratis upgrade naar de PS5 krijgt.

Pluspunten


  • Grafisch hoogtepunt
  • Extreme weercondities
  • Genoeg variatie in tracks
  • 4 speler offline split-screen


Minpunten


  • Af en toe screen tearing op 60fps
  • Podcast tijdens de Career is niet boeiend genoeg
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
9.1/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9.5/10
Geluid
9/10
Duur
9/10

DIRT 5

Release
vr 09 okt, 2020
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Koch Media
Ontwikkelaar
Codemasters

Score

Verhaal
9.1/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9.5/10
Geluid
9/10
Duur
9/10