FIFA 21

Elk jaar is het uitkijken naar de nieuwste FIFA-game om, god weet waarom, terug met je favoriete clubs de verschillende modi van de titel te doorlopen. Vorig jaar hadden we Volta als welgekomen bonus, maar met de aankomende PlayStation 5 waren we benieuwd wat EA Sports van FIFA 21 had gemaakt. Kregen we de nodige verbeteringen op een mooi gedresseerd bordje voorgeschoteld?

 

De geteste versie is de PS4 Pro-versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


In tegenstelling tot vorige jaren bevat FIFA 21 geen verhaalmodus en wordt er ook niet - zoals bij FIFA 20 - langer gefocust op Volta. De FIFA Street-achtige modus die vorig jaar zijn intrede deed is ook in FIFA 21 van de partij, maar pakt het volledig anders aan. Er wordt slechts een heel klein verhaaltje uit de doeken gedaan, dat - als we dan toch heel eerlijk moeten zijn - heel erg teleurstelt. Als aanvoerder van je eigen ploegje krijg je te horen dat niemand minder dan Kaka een toernooitje organiseert in Dubai, waar jij maar al te graag je kunstjes wil laten zien.

Om in Dubai te geraken, neem je het echter eerst op tegen bekende straatvoetballers als LisaFreestyle uit Parijs om hen te verslaan en zo aan de wereld te tonen dat jij een plekje in Dubai verdient. Na drie wedstrijden sta je echter al meteen in Dubai te blinken en neem je het tegen de grotere vedetten op in een Streets vs Icons-achtig toernooi waarbij grote sterren als Henry bij de Icons worden gerekend. Weet je het belachelijke Arabische commentaar in 4 wedstrijden vol te houden en te winnen, dan kan je je team met 1 Icon uitrusten en verder online potjes Volta spelen. Na nog geen uur zit het er dus al op, waarna je niet meteen overtuigd wordt meer met de modus te gaan doen. Zonde!Verwacht je, als FIFA-connaisseur, bij het doorlopen van de menu’s verder aan niet teveel nieuwigheden, want die zijn er ook helemaal niet. Zoals vanouds kan je aan de slag met een carrièremodus (als trainer of speler), je eigen ploegje aan spelers die je unpackt samenstellen in FIFA Ultimate Team (zonder pay-to-win mogelijkheden in België), Pro Clubs spelen en gewoon online de divisierankings trotseren. Her en der zijn er kleinigheden aangepast, zoals het sneller kunnen managen van je ploeg in de carrièremodus, maar niks noemenswaardigs om van FIFA 21 een volwaardig ‘nieuwe’ game te maken.

Terwijl bij vorige edities kleine tweakjes nog voor grote verschillen zorgden op vlak van gameplay, is er bij FIFA 21 geopteerd om die solide basis te behouden. Spelers bewegen vlot, de aangepaste tactieken die je kan gebruiken hebben hun invloed en ook het geven van corners en schieten van vrije trappen werkt prima. Dat je met de keeper nog altijd geen keuze krijgt waar je de bal naartoe wil trappen, daar hebben we echter nog steeds het raden naar, maar het grootste nadeel is nog steeds de AI van de verdedigers. Je kan, zoals vermeld, altijd individuele tactieken toepassen op spelers (zoals altijd achterin blijven, of bij balverlies meteen beginnen storen), maar de AI zelf gaat nog altijd extreem veel de mist in. Vanaf FIFA 19 hebben verdedigers last om zich in de strijd te gooien en balrecuperaties uit te voeren of ideale looplijnen aan te houden als een aanvaller is doorgebroken. Bij voorgaande edities kon je als een blok te werk gaan, maar dat is helaas bij FIFA 21 opnieuw een knelpunt.Graphics & Sound


We winden er geen doekjes om: nee, FIFA 21 ziet er niet beter uit dan FIFA 20. EA Sports is er zelfs in geslaagd meer licenties kwijt te spelen en de kwaliteit van veel spelersgezichten ondermaats te houden. Zo vinden we nog altijd geen Juventus of correcte kits voor Portugal in de game terug en kent ook AS Roma als topclub geen correcte naam of truitjes. We hebben het Konami jaren kwalijk genomen, maar nu blijkt ook EA problemen te hebben de juiste licenties binnen te rijven. Op vlak van geluid is de grootste stoorzender dan weer de commentatoren. Wie al zijn puberteit is ontgroeid en de game naar het Engels heeft gezet, zal Martin Tyler en Alan Smith niet langer te horen krijgen, maar wel Derek Rae en Lee Dixon die een ongelofelijk slechte tongval hebben en met een Franse ‘r’ voor heel wat frustratie zorgen als je bijvoorbeeld met Toni Krrrrrroos een balletje trapt. De soundtrack, die verdient dan weer wel een pluim. Zoals altijd zorgt deze voor de nodige sfeer tussen wedstrijden door.

Conclusie


Een grote install base voor een titel beschikbaar hebben, is een echte zegen, maar toch voelde EA Sports blijkbaar dat het de nodige werkuren beter te investeren had in een PS5-versie van hun FIFA-reeks. Hopelijk krijgen we volgend jaar dus een echte titel die de nodige aanpassingen en verfrissing met zich meebrengt, in plaats van deze snelle cashgrab.

Pluspunten


  • Game speelt vlot
  • Kleine tweaks
  • Soundtrack


Minpunten


  • Terug minder licenties
  • Geen grafische verbeteringen
  • AI verdediging laat te wensen over
  • Volta stelt teleur
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10

FIFA 21

Release
za 24 okt, 2020
Genre
Sport
Platform
ps4
Uitgever
EA Sports
Ontwikkelaar
EA Sports

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10