Crash Bandicoot 4: It’s About Time

Activsion wist na al die jaren succesvol nieuw leven in Crash Bandicoot te blazen dankzij de Trilogy Remaster en vond het ondertussen hoog tijd voor een waardige opvolger. In Crash Bandicoot 4 – It’s About Time kruipen we opnieuw in de huid van de oranje bandicoot. Benieuwd wat dat zou geven!

 

De geteste versie is de PS4 Pro-versie.

Verhaal


Hoewel er sinds Crash Bandicoot 3: Warped op de PS1 reeds andere Crash Bandicoot-games zijn verschenen, keert Activision met Crash Bandicoot 4 – It’s About Time terug in de tijd en laat het de gebeurtenissen net na deel drie afspelen. Gekende slechterik Dr. Neo Cortex werd samen met N. Tropy verbannen uit het universum na een mislukte poging om via Uka Uka’s  (Aku Aku’s slechte tegenpool) de wereld te veroveren. In een poging uit hun interdimensionale gevangenis te ontsnappen, slaagt Uka Uka er echter in om met zijn laatste krachten een gat in het universum te slaan. Dat brengt het olijke duo aan het denken: Waarom zou je één universum veroveren als er meerdere tijdlijnen zijn om over te heersen? Het duurt niet lang vooraleer Crash’s magische masker Aku Aku de nieuwe dreiging waarneemt en trommelt Crash en vrouwelijke kompaan Coco op om het snode plan van beide slechteriken opnieuw te dwarsbomen. Een gloednieuw verhaal dat hen doorheen verschillende universa meebrengt, waar wij ten volste van hebben genoten.Gameplay


Wie de vorige Crash Bandicoot-games ooit heeft gespeeld, weet aan wat zich te verwachten. In het menu kan je level na level selecteren en met zowel Crash als Coco (in een te kiezen outifit waar je er meerdere van kan vrijspelen) ten strijde trekken. Dat doe je door van punt a naar punt b te rennen, al springend obstakels te ontwijken en ook vijanden uit te schakelen door rond te tollen. De levels, en vijanden, worden naarmate je in het verhaal vordert moeilijker, maar gelukkig heb je daar ook een keuze in. In tegenstelling tot de vorige games kan je er nu namelijk voor kiezen om een level te starten met een vast aantal levens of voor oneindig veel levens te gaan. Deze laatste speelwijze zal heel wat frustratie wegnemen als je een level volledig vanaf nul zou moeten starten, maar neemt niet weg dat de game best pittig zal worden naar het einde toe.

Die pittigheid wordt versterkt door een welgekomen nieuw gameplayelement dat bij Crash Bandicoot 4 wordt geïntroduceerd. Zo moeten Crash en Coco op zoek naar vier Quantum Masks die kunnen worden gebruikt om het universum te redden en de slechteriken terug te sturen naar de vergeetput. Elk masker heeft zo zijn eigenschap die zal moeten worden gebruikt in bepaalde levels, zoals het aanpassen van de zwaartekracht of het vertragen van de tijd. Een leuke twist die, met behulp van de R2-trigger, voor extra spannende momenten zal zorgen!Ontwikkelaar Toys for Bob heeft echter niet stilgezeten en gooit nog heel wat extraatjes in de strijd. Zo zijn er naast het introduceren van de Quantum Masks nog aardig wat nieuwigheden in de game terug te vinden, waaronder het kunnen besturen van andere bekende gezichten als Dingodile en Tawna (het liefje van Crash). Zelfs Neo Cortex krijgt zijn eigen ‘moment of fame’ in enkele speciaal voor hem voorziene levels die synchroon lopen met de gebeurtenissen van Crash en Coco. Ideaal om eens af te wisselen, gezien ze allemaal hun eigen manier van spelen met zich meebrengen. Wat nog aan het rijtje kan worden toegevoegd, zijn de zogenaamde N. Verted levels (waarbij de levels een ander kleurenspectrum krijgen), Flashback Tapes (waarin je als een van Cortex’ experimenten levels uit het lab mag naspelen) en de Pass N. Play-modus die dienst doet als multiplayer. Zo kan je per checkpoint de controller doorgeven en samen het verhaal doorploegen of het tegen elkaar opnemen om voor eens en voor altijd te beslissen wie er per level het meeste kratten kan kapot springen.

Graphics & Sound


De gekende deuntjes van weleer zijn terug, wat voor leuke momenten in de woonkamer zorgt. De vele levels zijn prachtig vormgegeven en ook de stemmencast (in de cutscenes) mag er gerust zijn. Het vleugje humor is de kers op de taart.Conclusie


We geven Activision gelijk dat het inderdaad hoog tijd werd voor een nieuwe Crash Bandicoot-game, en we zijn blij dat ‘It’s About Time’ alle verwachtingen weet in te lossen. De game speelt vlot, ziet er top uit, kent (tot in het extreme soms) uitdagende levels, een leuk verhaal en heel wat extraatjes om te ontdekken. Een topper!

Pluspunten


  • Gameplay
  • Vormgeving levels
  • Meerdere tijdlijnen/speelbare personages


Minpunten


  • Kan uitdagend worden
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
9/10

Crash Bandicoot 4: It’s About Time

Release
vr 02 okt, 2020
Genre
Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Activision
Ontwikkelaar
Toys for Bob

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
9/10