Mafia: Definitive Edition

We weten het al langer dan vandaag: Mafia is terug, en dit met een definitieve editie. Wij verloren ons opnieuw in het verhaal van Tommy Angelo.

 

De geteste versie is de PS4 Pro- versie.

Verhaal


Tommy Angelo, ondertussen maffia-veteraan zit in een plaatselijk café en vertelt zijn verhaal aan een flik...

Oorspronkelijk was Angelo niets meer dan een taxichauffeur. Op een (on)fortuinlijke avond botst hij tegen twee kerels aan die hem verplichten hen snel naar Salieri's te brengen, zij worden immers achtervolgd door een hoop zware jongens. Salieri is de maffiabaas in dat betreffende district, en dat beseft Tommy ook maar al te goed. Hij krijgt dan ook een riante beloning voor de ontsnapping. Toch loopt hij vroeg of laat de andere partij tegen het lijf, en dat lijf, of toch minstens zijn auto, willen die eens goed bewerken. Tommy vlucht en vindt zijn weg naar Salieri, die hem niet alleen een handje helpt, maar hem ook welkom heet in de familie ...

Het verdere verhaalverloop gaan we hier niet volledig uit de doeken doen, maar we volgen het relaas van Tommy, en diens ups en downs, de ontluiking van zijn liefdesleven, met hier en daar ethische overwegingen en daarbijgaande plotwendingen.Gameplay


De gameplay is het meest te vergelijken met Mafia II, die onlangs ook een remake kreeg, en Mafia III. Het grootste deel van de tijd zal je spenderen achter het stuur en zal je je vuurwapen moeten bovenhalen om af te rekenen met rivaliserende bendes en politie. Het verhaal is, in tegenstelling tot de huidige standaard, lineair waarbij het plots zich hoofdstuk na hoofdstuk ontrafelt. Het verhaal en de gameplay spelen zich af in een afgebakend gebied, waardoor er niet veel ruimte is om uit te wijken. Gelukkig is er voor de 'free-roamers' een aparte modus waarbij je het verhaal even links kan laten liggen om op zoek te gaan naar collectibles, opgefokte speciale voertuigen en extra zijmissies aan te gaan. De gameplay, die is niet van de gemakkelijkste, al hangt dat ook af van je gekozen instellingen. Zo bestuurt Tommy niet altijd even goed door technische mankementen en verloopt in en uit cover kruipen niet altijd even vlotjes. Sommige auto's zijn ook iets lastiger te besturen, vooral op hoge snelheid. Tommy heeft trouwens blijkbaar nog nooit gehoord van kogelbestendige kledij, wat wel typisch is voor de jaren '30 setting en sfeer.

   
   

Graphics & Sound


Op audiovisueel vlak hebben de (re)makers wel een tandje bijgestoken. Je waant je al snel in de jaren '30, ten tijde van de drooglegging in New York. De variatie qua radiozenders is zeker en vast welkom, gezien je veel in de auto zit. De grafische kwaliteit is goed, al zijn de verzichten soms wat wazig. Als laatste nemen we ons hoedje (of moeten we Borsalino zeggen?) af voor de voicecasting, die volledig werd aangepakt. Hier onderscheidt de game zich van andere remakes, doordat alle scenario's werden herzien en er lijnen script werden aangepast (verwijderd, herschreven, toegevoegd). Het eindresultaat mag er zeker wezen.

Conclusie


Wie graag nog eens in de huid kruipt van Tommy Angelo koopt uiteraard deze klassieker in een nieuw jasje. Er is weinig slecht aan te merken op deze game, want we wisten op voorhand wat we ongeveer gingen krijgen. Dit dan wel in een hedendaags jasje, met verbeterde gameplay, aangepaste voice-acting en extra scenario's.

Pluspunten


  • Verhaal
  • Voicecasting
  • Graphics


Minpunten


  • Missiestructuur kan eentonig aanvoelen na een tijdje
  • Gebrekkige besturing bij momenten
Reviewer: Heer_Vonck en JohnCena

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10

Mafia: Definitive Edition

Release
vr 25 sep, 2020
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
2K
Ontwikkelaar
Take-Two Interactive Software

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10