WRC 9

Het is weer september, en dus tijd voor een nieuwe WRC-game. Deel 9 om precies te zijn. Kan WRC 9 ons nog bekoren of liggen de gloriedagen van deze reeks al achter ons?

 

De geteste versie is de PS4 Pro versie.

Verhaal


In WRC 9 is een carrièremodus aanwezig. Je begint in de Junior WRC met het uiteindelijke doel om kampioen te worden in de koningsklasse, de WRC. Tijdens dit proces heb je de mogelijkheid om je eigen team samen te stellen. Hoe beter je teamleden zijn, des te sneller zij jouw wagen repareren. Naast het rijden van de diverse rally’s zijn er ook eendaagse evenementen. Bij een fabrikantenevenement rijd je een rally namens een bepaalde fabrikant. Hoe hoger de finishpositie is, des te blijer de fabrikant. Dat kan je een stoeltje rpleveren in een hogere WRC-klasse. De evenementen met betrekking tot de extreme condities zijn een stuk interessanter. Tijdens deze rally’s krijg je een wagen voorgeschoteld met diverse mankementen die je heelhuids over de finish moet krijgen onder extreme weersomstandigheden.

Omdat er in de carrièremodus geen echt verhaal aanwezig is, krijgt dit onderdeel het gemiddelde cijfer van de overige onderdelen.

 

Gameplay


Mocht je denken dat je het varkentje in WRC 9 wel even zal wassen, dan kom je van een koude kermis thuis. WRC 9 kent een hoge leercurve en het is toch wel aan te raden om eerst een paar rally’s te rijden in de Junior WRC alvorens een poging in een WRC wagen te proberen. WRC 9 is meer dan alleen luisteren naar je navigator en gas geven. Zo hebben plassen invloed op je wegligging. Maak je een fout? Dan is WRC 9 hier keihard in en kan je een goeie klassering vergeten. Het niveau van de AI is absurd hoog. Als je enigszins denkt de game onder te knie te hebben en het niveau op het maximum zet (150%), dan realiseer je pas echt hoe bruut WRC 9 is.

WRC 9 is een game met diverse modi die zowel offline als online de gamer een tijd zoet zullen houden. Offline is het mogelijk om een carrière te spelen, maar ook een seizoen. Het verschil hierin is dat je in een seizoen geen rekening hoeft te houden met de randzaken die zich voordoen in de carrière. Daarnaast kan je offline aan de slag in de testarena of met het bekende Quick play. Ten slotte wordt het wagenpark nog aangevuld met een aantal legendarisch wagens zoals de Audi Quattro A2 1984, de Porsche 911 GT3 RS RGT (997) en de Toyota Corolla 1999.

   
 

Graphics & Sound


Grafisch heb ik een 'haat liefde'-verhouding met WRC 9. Daar waar de wagens er netjes en verzorgd uitzien, kunnen wij dat helaas niet zeggen van de omgeving. Alle personages die bij de start om je wagen staan, zien er hetzelfde uit en ze staan een beetje doelloos voor zich uit te staren. Ook de omgeving, zoals bomen en struiken, is niet wat je mag verwachten van een game die al zoveel jaar meedraait op de Playstation 4. Waar mijn grafische liefde voor WRC 9 weer naar bovenkomt is dat je met momenten wordt verrast door mooie zonnestralen die tussen de bomen komen piepen en de weerkaatsing van die stralen op je wagen. Ook een aantal vergezichten zijn gewoon strak en netjes. Een verademing!

WRC 9 kent zoals zijn voorgangers geen overdonderde soundtrack. Men heeft gekozen om in plaats daarvan de aandacht te focussen op het onderdeel wat belangrijk is in een rally, het geluid van de wagen en van jouw navigator. Het geluid van de wagen is acceptabel. Dit kunnen wij overigens ook zeggen van het geluid van de ondergrond waarop je racet. De navigator is van groot belang voor het zetten van een goeie tijd. Tijdens onze speelsessies was de berichtgeving correct en ruim op tijd om je wagen te positioneren. Helaas viel het geluid een aantal keer weg, maar we gaan ervan uit dat men dit later door middel van een patch zal verhelpen.

Conclusie


WRC 9 is een game die nog steeds zijn mannetje staat, die beschikt over diverse modi en een dusdanig wagenpark zodat deze game een ruimte tijd je aandacht zal vasthouden. Gezien de onvergeeflijke moeilijkheidsgraad is dit niet zomaar een game die je oppakt om snel even een potje te rijden. Maar heb je de mechanismen onder de knie, dan geeft het wel weer een dusdanig kick wat smaakt naar meer. Grafisch is het misschien niet allemaal top maar gelukkig zit dit aan de buitenkant van de parcours en ondervind je bij het racen hiervan geen hinder.

Pluspunten


  • Rijk aan diverse modi
  • Uitgebreid wagenpark


Minpunten


  • Soms wegvallen van het geluid
  • Op sommige punten grafisch achterhaald
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
7.1/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6/10
Geluid
6.5/10
Duur
8/10

WRC 9

Release
do 03 sep, 2020
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Nacon
Ontwikkelaar
KT Racing

Score

Verhaal
7.1/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6/10
Geluid
6.5/10
Duur
8/10