Pathfinder: Kingmaker Definitive Edition

Vele RPG-spelers zullen Pathfinder vooral kennen als een bordspel/rollenspel, maar daar brengt Owlcat Games verandering in door deze digitale vorm voor onze console te introduceren. Eenzelfde ervaring of niet, dat lees je hier!

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Je bevindt je samen met een hele hoop andere avonturiers in het huis van Jamandi Aldori. Zij vertelt dat een stuk land in het gebied, The Stolen Lands, is ingenomen door de Stag Lord, iemand die ze liever niet aan de macht ziet. Wie erin slaagt om Stag Lord van zijn troon te stoten, mag zichzelf baron noemen van dat stukje land. Toch loopt het mis vanaf de eerste minuut, want de vesting wordt aangevallen. Gelukkig slagen jijzelf en een handvol anderen erin om de aanval van zich af te slaan. Jammer genoeg word je beschuldigd van spionage door ene Tartuccio. Hierdoor wordt het team van in het begin al in twee gesplitst, degenen die jou willen volgen in de strijd, en degenen die eerder Tartuccio vertrouwen. Zo begint het avontuur...

   

Wat er verder gebeurt hangt volledig van de speler af. De game kent niet alleen het hoofdverhaal, maar ook een hele hoop zij-avonturen, zoals je dat kan verwachten van een D&D-afleiding. De Stag Lord van de troon stoten is eigenlijk maar het topje van de ijsberg is, en de rest van het avontuur moet je zelf ervaren, n vormgeven.

Gameplay


Wie bekend is met deze groteske offline bordspellen - zoals D&D en Pathfinder - weet dat de statistieken van de personages bepalend zijn voor het succes van het avontuur. Dat geldt ook in Kingmaker, want je wordt van in het begin van de game niet gespaard. Welk ras je bent, wat je afkomst/achtergrond is, welk beroep je gaat kiezen; alles heeft een invloed op je personage. Hierin kan je twee manieren toepassen: of je bedenkt al goed op voorhand welke richting je personage uitgaat - magie, lange-afstand, goed, kwaad - of je doet wat je gevoel je ingeeft en ziet wel wat het spel brengt, deze reviewer koos voor de laatste optie.

   

Het spel kan je onderverdelen in twee grote segmenten. Zo zal je je groep leiden doorheen de map van The Stolen Lands. Toch is niets zonder gevaar, want voor je het weet zal je iemand tegenkomen op je reis die je wel of niet goed gezind zijn. Af en toe zal je ook gewoon keuzes moeten maken. Let wel op, niets is zonder gevolg in deze game. Niet alleen kan je keuze je later slecht bekomen - bijvoorbeeld door iemand in nood te helpen of iemands leven te sparen - maar diezelfde keuze heeft ook een invloed van hoe je team over je denkt. Je kan je al voorstellen dat de 'barbaar' van dienst liever een gewelddadige aanpak heeft, dan bijvoorbeeld de 'bard'. Wanneer je een locatie op de map bezoekt start er een nieuw gedeelte van het spel.

   

Hier zie je effectief je groep, verken je de verschillende locaties, en zal je nieuwe personages tegenkomen die je soms willen helpen, en soms niet. In een beter geval zal je in staat zijn om hen te rekruteren, en kunnen zij deel van jouw team uitmaken. Het is ook in dit gedeelte dat je je vijanden zal moeten bevechten. Hier kan je kiezen tussen een turn-based systeem of een real life systeem. Beide hebben hun voor- en nadelen. Iets wat deze reviewer jammer vond is dat je elk teamlid apart commando's moet geven. In de meeste RPG's heb je een instelling waarbij je enkel jouw hoofdpersonage bestuurt en dat je de rest aan de AI overlaat. Ofwel heb ik deze instelling niet gevonden, ofwel bestond deze gewoonweg niet. Hetzelfde geldt voor gevonden wapens/uitrusting/spreuken/vaardigheden. Wanneer je Pathfinder - het bordspel - speelt zullen anderen ook hun personages uitrusten en doe jij dit ook niet voor het volledige team. Het voordeel is wel dat je perfect weet wie wat kan en wie wat heeft, het nadeel is dat hier een hoop tijd inkruipt, die je misschien niet aan dit aspect wil spenderen.

Graphics & Sound


Op audiovisueel vlak kunnen we weinig aanmerken. Je krijgt ofwel een map waarop je ziet waar jouw groep zich bevindt, of je krijgt een top down view waar je jouw leden kan zien en besturen. We hebben zeker al scherpere beelden gezien, maar voor dit type game is het ruimschoots voldoende. Een pluspunt is wel dat, in tegenstelling tot vele andere van dit genre, elke dialoog niet alleen textueel weergegeven wordt, maar ook vergezeld wordt van ingesproken audio.

Conclusie


Voor wie het systeem van Pathfinder niet kent, kan het spel soms wat t bombastisch overkomen: de vele statistieken, uitrusting, vaardigheden en dergelijke meer zijn soms wat onoverzichtelijk. Wie daarentegen het spel wl kent, mag zich verwachten aan een mooie, digitale interpretatie van het originele RPG-spel en zal hierin veel plezier ervaren. Let wel, dit is geen spelletje voor enkele tientallen uurtjes, want als je alles wil exploreren ben je al snel een honderdtal uur verder.

Pluspunten


  • Mooie vertaling naar het digitale
  • Keuzes hebben effectief een invloed


Minpunten


  • Kan bombastisch overkomen
  • Je teamleden hebben weinig/geen AI
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
10/10

Pathfinder: Kingmaker Definitive Edition

Release
di 18 aug, 2020
Genre
RPG
Platform
ps4
Uitgever
Deep Silver
Ontwikkelaar
Owlcat Games

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
10/10