West of Dead

Doodgaan en alsnog een nieuw bestaan leven om vervolgens nooit rust te vinden; je zal het maar meemaken. In West of Dead ben je immers al gestorven, maar biedt sterven in het hiernamaals ook geen soelaas. Vonden we op het einde van de rit onze rust terug? Je leest het in onze review.

 

De geteste versie is de PS4 Pro-versie.

Verhaal


In West of Dead is het verhaal even onduidelijk als dat uit een van de vele Dark Souls-games; je start je avontuur en al stervend maak je progressie en krijg je meer informatie toebedeeld. In tegenstelling tot Dark Souls ben je in West of Dead echter reeds dood en speelt de game zich in een westernachtig vagevuur - plek tussen hemel en aarde waar ongezuiverde zielen zich bevinden - af, waarbij verschillende locaties uit het tijdperk van de cowboys lijken geplukt. Je baant je een weg doorheen catacomben (lees: oude mijnen) tot zelfs kleinere sneeuwoppervlaktes waar Calamity Jane wellicht nog Lucky Luke tegen het lijf heeft gelopen. Hoofdrolspeler William Mason herinnert zich helaas niks van wat er zich heeft afgespeeld en moet nu een lange lijdensweg tegemoet waarbij hij talrijke tegenstanders moet zien te overwinnen om rust te kunnen vinden.Gameplay


In het begin zal het wat zoeken zijn naar hoe je het beste West of Dead speelt, maar geen zorgen: je krijgt immers genoeg kansen om opnieuw te beginnen aan je avontuur. Zo is het dat wanneer William Mason sterft, hij terug wakker wordt op de beginplaats: de bar. Er zijn geen savepoints die je zullen helpen je upgrades bijhouden of de verschillende wapens die je kan oppikken, waardoor de moeilijkheidsgraad als erg pittig kan worden aanzien. Gelukkig is West of Dead niet al te ingewikkeld. William Mason kan je laten rondlopen door de fijne gangetjes om vervolgens met de triggers op vijanden te laten schieten.

Deze topdown twin-stick shooter speelt lekker vlot weg en kent ook verschillende types vijanden  waardoor je vaak strategisch achter kratten of stenen zal moeten schuilen om je veilig een weg naar het volgende level te banen. Met de verzamelde grondstoffen en zielen kan je tussen de levels door upgrades vrijspelen, maar zoals reeds vermeld speel je deze wel allemaal kwijt van zodra je sterft. West of Dead zal dus wellicht te pittig zijn voor het merendeel van de gamers, wat niet wegneemt dat het geen goede game is.Graphics & Sound


West of Dead kent een leuke grafische stijl waarbij een sober kleurenpallet de perfecte sfeer weet te creëren. Voeg er dan nog eens de stem van Ron Perlman (aka Hellboy) aan toe en dan weet je dat je - voor een indiegame sprekende - goed zit. Wat we wel graag anders hadden gezien (of liever gehoord), waren de achtergronddeuntjes. Deze zijn, bij het aangaan van een gevecht, enorm storend en repetitief.

Conclusie


West of Dead zal niet meteen de geschiedenisboeken ingaan als parel van het jaar en kent door zijn aparte gameplay een hoge moeilijkheidsgraad waarbij veel gamers amper progressie zullen maken. Toch schuilt er onder de de motorkap een aardige basis die af en toe verrassend uit de hoek kan komen. Aan te raden voor wie eens wat anders wil!

Pluspunten


  • Aparte sfeer
  • Vlotte gameplay


Minpunten


  • Repetitieve achtergrondmuziek
  • Doodgaan is opnieuw beginnen…
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10

West of Dead

Release
do 06 aug, 2020
Genre
Twin Stick
Platform
ps4
Uitgever
Raw Fury
Ontwikkelaar
Upstream Arcade

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10