Grid

In 2014 kwam het laatste deel van de Grid serie (Grid Autosport) uit op de Playstation 3. Vijf jaar later mogen wij eindelijk een vervolg op deze serie ontvangen met de naam Grid. Wordt het lange wachten beloond?

 

De geteste versie is de PS4 Pro versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Zoals de meeste racegames kent ook Grid een career mode, terwijl het eigenlijk geen typische career mode is. Deze modus geeft je de vrijheid om zelf te bepalen welke races je wilt spelen. Deze races zijn onderverdeelt in zes racedisciplines  (Touring, Stock, Tuner, GT, Invitational en Fernando Alonso). Elke race event heeft een doelstelling, zoals het winnen van de race of bij de eerste drie eindigen. Na het behalen van de doelstelling is er een nieuwe race in de betreffende discipline vrijgespeeld. Naast de career kan je jouw vaardigheden testen in de online multiplayer (die tijdens onze speelsessie niet druk bezocht werd door andere spelers) of kan je in Free Play je eigen race opzetten. De races in Grid worden afgewerkt over twaalf verschillende locaties, waaronder Barcelona, San Francisco en Brands Hatch. Al deze locaties kennen verschillende lay-outs waardoor er voldoende variatie is.

   

Grid is een arcaderacer maar desondanks is de besturing uitstekend, en zelfs de AI in Grid is prima op orde. In al onze races hebben we nergens ondervonden dat de AI als een treintje achter elkaar aan rijdt. Het tegenovergestelde is juist aan de orde. Je ziet de andere racers bij elke bocht andere lijnen rijden, en ze ook niet beroerd zijn om een tikje uit te delen. Omdat de AI zo in elkaar zit, heb je ook de mogelijkheid om de spiegels bij de AI af te rijden. Maar pas op, als je de AI te hard aanpakt kan deze vriendelijke coureur veranderen in jouw Nemesis. Als iemand een Nemesis is geworden zal deze gewoon zijn race vervolgen maar als hij de kans krijgt om je kont aan te tikken zodat je in een spin raakt, zal hij dat zeker niet laten.

Ander punt wat opvalt aan Grid is de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad aan te passen. Zo is het mogelijk om de moeilijkheidsgraad voor jouw eigen auto aan te passen maar daarnaast kan je ook de moeilijkheidsgraad van de AI apart instellen. Ten slotte is het ook mogelijk om je auto te tunen, maar dit voelt louter aan als een gimmick. Er kan maar licht getuned worden op vijf onderdelen, waardoor dit geen doorslaggevend effect heeft op de prestaties van je auto.

   

Graphics & Sound


De omgevingen waar de races worden verreden zien er goed uit en de bekende circuits zijn ook meteen duidelijk herkenbaar. Het schademodel in Grid is gewoonweg uitstekend te noemen. De onderdelen en verflagen vliegen van je auto af. Wat ook aan het schademodel opvalt is dat je plaatselijke schade kan hebben. Stel jij raakt vol met bumper je voorganger, dan is de kans reŽel dat je met een gat in je bumper en een kapotte gril de race moet vervolgen.  Het geluid van de autoís is ook uitstekend. Je hoort echt duidelijk het verschil in de motoren als je rijdt met een Volvo 850 Estate Touring Car, een Dodge SRT Viper GTS-R of een Nissan 300ZX (Z32).

Ten slotte is er nog het menu en de soundtrack van Grid. Dat is iets waar we heel kort over kunnen zijn. Waar alle aandacht naar de circuits en autoís is gegaan, zo simpel is de rest. Verwacht geen flitsend menu met een diepgaande soundtrack. Nee, Grid kent gewoon een overzichtelijk menu met een Ďsimpelí deuntje.

Conclusie


Grid is geen game met een grote hoeveelheid aan modi en een knallende  soundtrack. Maar doet wel wat het moet doen en dat is een race-ervaring neerleggen die van start tot finish spannend is. Door het ten alle tijden aan kunnen passen van de moeilijkheidsgraad is Grid geschikt voor zowel de beginnende als de ervaren racer. Grid is gewoon de arcaderacer voor de Playstation 4 en is voor de fans het lange wachten waard.

Pluspunten


  • Vrije keuze in het kiezen van je discipline
  • Diversiteit aan autoís en lay-outs op de circuits
  • AI en aanwezigheid van de Nemesis
  • De vele opties voor het aanpassen van de moeilijkheidsgraad


Minpunten


  • Weinig spelers online
  • Weinig speelbare locaties
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
8.9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8.5/10

Grid

Release
vr 11 okt, 2019
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Koch Media
Ontwikkelaar
Codemasters

Score

Verhaal
8.9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8.5/10