NBA 2K20

Een jaarlijks terugkerende sportgame zorgt over het algemeen niet voor veel spanningen, maar NBA 2K20 kende in de aanloop naar de release weliswaar de nodige problemen met trailers en community. Of die problemen zich ook doortrekken in het eindproduct, lees je hier.

 

De geteste versie is de Nederlandse PS4 Pro versie.

Verhaal


Dit jaar is de hoofdrol in de MyCareer story weggelegd voor Ché, de aanvoerder van zijn college team Bay City Flames. In één van de wedstrijden die we spelen raakt onze teamgenoot Porter ernstig geblesseerd. Als Ché Porter later tegenkomt dan hoort Ché dat Coach de studiebeurs van Porter heeft ingetrokken. Vanwege deze actie kan Porter zijn studie bij Bay City niet meer afmaken en gaat hij richting thuis om daar verder zijn revalidatie op te pakken en om te reflecteren hoe het nu verder moet. Ché is het niet eens met de beslissing van Coach en gaat de confrontatie met hem. Coach blijft bij zijn beslissing waardoor Ché weigert om te spelen en uiteindelijk uit het team stapt. Een mogelijke carrière in de NBA lijkt nu verder weg dan ooit. Dan komt Ché in contact met een Levi, een spelersmakelaar, die zijn verhaal interessant vindt en al het mogelijke wil doen om Ché alsnog in de NBA te krijgen. Samen met de Fransman Axel Walder gaat Ché werken aan zijn spel om via de NBA Draft Combine zoveel mogelijk onder de aandacht te komen van de NBA-teams.

   

Gameplay


Voor het eerst in NBA 2K is het mogelijk om met de teams uit de WNBA te spelen. De NBA 2K serie staat ook bekend om zijn uitgebreide historische NBA teams. Deze historische teams zijn met zes nieuwe teams uitgebreid waardoor er voor de liefhebbers genoeg teams ter beschikking staan. Naast de MyCareer is de andere grote modus in NBA 2K20 MyTeam. In MyCareer heb je de mogelijkheid om met het in game verdiende geld (VC) te personage te upgraden of je kan ervoor kiezen om ‘echt’ geld te gebruiken. Het in game geld dat je verdient kan je ook inzetten in MyTeam. Het verdienen van upgrades gaat dit jaar makkelijker dan bij NBA 2K19. Tijdens het spelen van je wedstrijden verdien je MyPoints en punten voor je badges. Met MyPoints heb je de mogelijkheid om je personage te upgraden. Badges zijn toevoegingen en onderverdeeld in finishing, shooting, playmaking en defense/rebounds. Met deze badges kan je jouw personage sterker maken op de aangegeven onderdelen.

   

In MyTeam gaat het fout in NBA 2K20. We hebben de Nederlandse variant gespeeld en dit houdt in dat we niet beschikken over de Auction House (waar je spelers, coaches, spelerscontracten enz. kunt kopen). Daarnaast beschikten wij ook niet over de Token Markt. Met Tokens kun je in MyTeam bepaalde spelers kopen. Deze belemmeringen zijn opgelegd vanuit de Nederlandse wetgeving. 2K heeft achter de schermen hierop de game niet aangepast waardoor wij genoodzaakt zijn om ‘echt’ geld te investeren wil je deze modi spelen.  Zo zijn er Spotlight Challenges waarbij een bepaalde speler in de spotlight staat. Bij het voltooien van deze 17 challenges krijg je een nieuwe speler. Maar het probleem is dat je dus ook spelers moet gebruiken die je in de Pack Market moet kopen. Wil je de meeste kans hebben de betreffende spelers eruit te krijgen die je nodig hebt voor de challenges, gokelement, dan ben je per deluxe pack met 20 pack omgerekend € 50,- kwijt. Zoals ik al aangaf betreft het hier een gokelement waardoor je meer deluxe packs moet kopen als je alles wilt hebben. Deze packs zijn maar tijdelijk verkrijgbaar. Na het verstrijken van de betreffende termijn start een nieuwe Spotlight Challenges waardoor je ontbrekende speler om verder te gaan niet meer haalbaar is. Met andere woorden, wil je alles kunnen spelen en heb je alle geluk van de wereld, dan ben je minimaal een kleine € 150,- per maand kwijt aan NBA 2K20!

   

Wel heeft 2K geluisterd naar het commentaar op de, voor release, verschenen MyTeam-trailer. In deze trailer was te zien dat je prijzen kon winnen door een gokautomaat te bedienen. Vanwege deze commentaar was een korte tijd in MyTeam de modus Triple Threat niet te spelen. Men heeft de gokautomaat vervangen door een kluis, die werkt als volgt. Win een wedstrijd in Triple Threat en je hebt de mogelijkheid om de kluis te openen. Volgens het beginscherm zit in de kluis een beloning variërend van 500 MT (het ingame geld wat je verdient in MyTeam), 5 tokens of spelers. In deze modus hebben wij bijna 20 wedstrijden gespeeld en voor ons is tweemaal de kluis opengegaan (het openen van de kluis die je door alleen op de X-knop te drukken) en daaruit ontvingen wij tot onze schrik niet één van de prijzen uit het beginscherm maar 100 MT en 1 Token.

Graphics & Sound


Is het dan alleen maar ellende en narigheid in NBA 2K20? Zeker niet. Iedereen die de NBA volgt weet welke sfeer er hangt omtrent tv presentatie en publiek. Deze sfeer wordt perfect weergegeven in NBA 2K20. Het commentaar is zoals gebruikelijk weer spot-on met hetgeen wat op het veld gebeurt. Ook wordt bij het commentaar in MyCareer teruggegrepen naar situaties die zich gedurende de story hebben afgespeeld. De soundtrack van NBA 2K20 is gewoon weer perfect te noemen met daarin de verschillende soorten muziek. En grafisch? Ook dit is weer tot op de puntjes uitstekend verzorgt. Alle spelers, zowel van de huidige, historische en WNBA teams, zijn uitstekend en duidelijk herkenbaar.

Conclusie


Laat ik vooropstellen dat NBA 2K serie mijn favoriete serie is die ik sinds NBA 2K7 jaarlijks met veel plezier speel. Maar een game die alleen maar microtransacties zit te stimuleren, in zowel MyCareer als in MyTeam, en gokelementen bevat en dan ook nog eens niet volledig speelbaar is, zal bij de meeste van ons een zeer korte speelduur kennen. Men heeft dit proberen goed te maken door voor de Benelux een aparte editie vrij te geven, maar deze aparte editie verschilt ten opzichte van de Amerikaanse editie alleen in pre-order bonussen. Al met al kunnen we concluderen dat de basis van NBA 2K20 uitstekend is maar waar het verdienmodel van de fabrikant de game onnodig naar een dieptepunt trekt.

Pluspunten


  • De story in MyCareer is de beste tot nu toe
  • Grafisch en geluidstechnisch nog steeds de beste sportgame
  • Toevoeging WNBA


Minpunten


  • Microtransacties en gokelementen


Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
2/10

NBA 2K20

Release
vr 06 sep, 2019
Genre
Sport
Platform
ps4
Uitgever
2K
Ontwikkelaar
2K Sports

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
2/10