Sniper Elite 3

Is deze Sniper Elite 3 een waardige opvolger van deel 2? Kan menig gamer hier zijn hart ophalen voor gevarieerde gameplay? Schiet deze game de hoofdvogel af of is het eerder een losse flodder? Dat lees je hier!

 

Verhaal


Afrika. Wereldoorlog II. Missie: kom meer te weten over het geheime wapen van de Duitsers. Knal! Een schot weerklinkt over de vlakte. Protagonist van dienst is Karl Fairburne, een Amerikaanse snipersoldaat, één van de beste. Je ontdekt tijdens je missie dat ene Vahlen de leiding heeft over de productie van het wapen. Dit wordt voor jou je primaire doelwit.
En veel meer verhaal is er niet aan. Tussen de missies door worden wat verhaallijnen uit de doeken gedaan, maar dit komt nooit volledig tot zijn recht. De missies op zich duren al vlug een uur, en dan ben je het beetje uitleg van twee minuten al lang vergeten. Je onthoudt gewoon de belangrijkere dingen zoals breng deze apparatuur mee, die locatie is interessant, etc.

Gameplay


De gameplay is waar deze game op mikt en toch wel in de roos schiet. Zo zal je gegarandeerd eerst de omgeving moeten verkennen, eventueel ergens heen sluipen en pas dan zeer voorzichtig de trekker overhalen.

Tijdens elk hoofdstuk krijg je verschillende hoofddoelen voorgeschoteld, en deze variëren voortdurend. Zo moet je meestal eerst (ongezien?) een bepaald punt bereiken, dan eventueel iemand omleggen of soms zelfs bepaalde documenten stelen. Naast de hoofdmissie zijn er nog verschillende zijmissies tijdens het hoofdstuk. Wanneer je deze zijmissies steeds uitvoert, zal je merken dat je hoofdmissie (meestal) een stuk vlotter gaat. Soms zijn ze zelfs tactisch handig, zodat je weet wat je eventuele volgende zet kan zijn.
Naast de verschillende doelen die je kan bereiken, kan je ook nog verschillende items verzamelen zoals speelkaarten, oorlogsdagboeken en nog andere hebbedingetjes. Wanneer je deze echter allemaal wil verzamelen, zal je toch wel de volledige map moeten doorkruisen en onderzoeken, dit met alle risico’s en gevolgen van dien.

Jammer genoeg vertoont de game nog wat bugs op vlak van gameplay. Zo was er tijdens het spel een moment waarbij alle vijanden gedood waren, echter kon de game niet verder, want de status van de vijand was ‘attacking’. Op zich niets erg, maar de dichtstbijzijnde vijand was een halve kilometer verder, achter rotsen, hutjes en nog vele andere obstakels. Deze kon mij dus onmogelijk zien, dus veronderstel ik dat dit een bug in game was.

Getting harder


Tijdens het spelen van deze game heb je de mogelijkheid om deze op verschillende niveau’s te zetten. Zo heb je het “you get what you aim for” op het gemakkelijkste niveau, maar naargelang je je kunsten tot een hoger niveau wil tillen zal je niet alleen moeten rekening houden met de zwaartekracht, maar ook met windsnelheid en taaiere vijanden.

De AI van de vijanden is trouwens best OK. Zo zal een vijand die een lichaam vindt een tijdje op onderzoek gaan, ongeveer in een straal van 50 meter. Wanneer de vijand echter niets of niemand vindt, zal hij de zoektocht staken. Waarschijnlijk denkt hij dan dat de lichamen van drie soldaten dicht bij elkaar te wijten is aan acuut hartfalen door de droogte in Afrika.

Online?


Tijdens het maken van deze review werkte het onlinegedeelte nog niet. Foei! Dit is enorm spijtig en zou een enorme meerwaarde moeten zijn. Het was mogelijk om met mensen in een lobby te zitten, maar eens de game zou opstarten bleef hij op het beginscherm. Hierdoor kan ik me niet van de indruk ontdoen dat dit geen volledig afgewerkte game is. Misschien hadden ze beter nog een maandje gewacht en ervoor gezorgd dat deze coöp wel werkte. Er zitten zelfs online trophies in de game en dit is dan ook enorm jammer.Graphics & Sound


Jammer genoeg komen we hier bij het slechtste onderdeel van de game. Niet dat de graphics zozeer slecht zijn en de texturen niet afgewerkt, maar soms vertoont de game wat bugs, zo kan je soms door een obstakel schieten of gaan bepaalde lichaamsdelen van soldaten soms door muurtjes. Ook zijn de tijden van de "onzichtbare muren" al een tijdje passé.
Het geluid is dan weer goed afgewerkt, zo kan je gesprekken van Duitsers afluisteren terwijl je voorzichtig verder sluipt en het is ook verschil met welk wapen je schiet. Het geluid is een zeer belangrijk onderdeel van de game, omdat je soms ongemerkt je wapen moet kunnen afvuren.

Conclusie – Frustratie op een schitterende manier gebracht


Wanneer je de reeks niet gewend bent, zal je als beginner toch wel even je tanden (en tandvlees!) kapot knarsen omwille van de alternatieve aanpak van deze game. Hier is het erg als je twee schoten net na elkaar lost. Je kan niet op de vijand aflopen en met je smg iedereen omver maaien, want voor je het weet heb je te maken met een onoverkomelijke overmacht.

De kracht van deze game ligt in de spanning die je ervaart net voor je een schot lost. Genoeg gecompenseerd? Zullen ze het horen? Staat er niemand achter mij? De spanning die je ervaart terwijl je een groepje vijanden voorbij sluipt, met een geluiddempend pistool in de hand, just in case…

Hopelijk wordt het onlinegedeelte binnenkort (vlot) beschikbaar, want offline zal je de campaign na een tiental uur doorploegd hebben. Als je alle objecten wil hebben, of je niveau omhoog wil tillen om tot de top 10 snipers te behoren, zal je wel enkele veelvouden qua tijd nodig hebben.

Pluspunten


  • De game dwingt je tot snipergameplay
  • Spanning alom
  • Hoge replay-value
  • Langdurige missies
  • X-Ray shots
  • Die je ook kan uitschakelen


Minpunten


  • Bugs!
  • Onlinegebeuren dat niet werkt
  • AI is slechts net bovengemiddeld


Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10

Sniper Elite 3

Release
vr 27 jun, 2014
Genre
Shooter
Platform
ps3 ps4
Uitgever
505 Games
Ontwikkelaar
Rebellion

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10