RAD

RAD kan veel dingen betekenen. Het staat onder meer voor 'radiation', wat straling betekent, maar was ook een slangwoord voor 'cool' in de jaren '80. In deze game betekent het beide!

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


RAD speelt zich af in een dystopische toekomst. De wereld is ondertussen niet één keer, maar zelfs twee keer onderuitgehaald door zogenaamde apocalypsen. De Ancients hebben het goed verknald, daarna kwamen de Menders, die de aarde overspoeld hebben met straling, en machinerie. De overlevenden hebben jammer genoeg wel de machines nodig om te overleven, want die produceren lucht, zorgen voor gewassen en dergelijke meer. En wat hebben machines nodig? Inderdaad: energie. Het is aan jou om een nieuwe energiebron te vinden in de barre apocalyptische woestenij.

   

Gameplay


In RAD ga je dus aan de slag met een overlever. In deze top down actie-avontuur game komt het er op aan om zoveel mogelijk voortgang te boeken in het verhaal. Dit doe je door mysterieuze stenen te activeren, een vestiging te betreden, daar de vijanden te verslaan, en zodoende een doorgang te vinden naar het volgende gebied.

Wanneer je vijanden verslaat of bepaalde acties uitvoert zal je experience krijgen. Eens je stijgt in level zal je muteren. Deze mutatie is totaal willekeurig en kan ervoor zorgen dat je plots een slangenhoofd krijgt, of dat het een soort windkussen wordt. Zo kan je misschien hoger springen, of afstandsaanvallen uitvoeren. Het wil dus niet zeggen dat als je een tweede keer het spel doorloopt, je dezelfde vaardigheden zal ontvangen. Wanneer je het loodje legt zal je overigens weer volledig opnieuw moeten beginnen. Het level dat je dan voorgeschoteld krijgt, zal ook verschillen van je mislukte poging.

   
 

Je mag er trouwens zeker van zijn dat RAD niet het gemakkelijkste spel is. Je kan gemakkelijk sterven en het feit dat je weer volledig opnieuw moet beginnen, draagt niet bij aan het instapniveau. Langs de andere kant ondersteunt dit het retrogevoel. Gelukkig kan je wel nog het spelletje opslaan via een verdoken opslagfunctie.

Graphics & Sound


Wie vroeger een top down arcadespelletje heeft gespeeld zal al snel weten waar de mosterd vandaan werd gehaald. Gelukkig zijn de graphics van RAD zeker goed genoeg om te voldoen aan de huidige standaard, evenals het gamegeluid dat je voorgeschoteld krijgt.

Conclusie


RAD lijkt op het eerste zicht een luchtig spelletje, maar is weinig vergevingsgezind. Vooral in het begin zal je niet goed weten wat gedaan en zal je de 'eerste' levels meermaals doorlopen. Het spel moet het meer hebben van de vele random mutaties en de vibe die het uitstraalt.

Pluspunten


  • Goed herwerkte retrogameplay


Minpunten


  • De vaardigheden van je personage leer je via laadschermen
  • Verdoken opslagfunctie
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
7.5/10
Duur
7/10

RAD

Release
wo 21 aug, 2019
Genre
Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Bandai Namco
Ontwikkelaar
Double Fine Productions

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
7.5/10
Duur
7/10