The Sinking City

The Sinking City is de derde game over de Cthulhu mythos die we voorgeschoteld krijgen. Waren we het een beetje beu, of hebben we er ons toch mee geamuseerd?

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Charles Reed is een detective die in Oakmont arriveert. Hij wil een verklaring voor de waanzin die velen treft, en misschien ook een antwoord vinden op zijn visioenen. Hij zet nog maar pas voet aan wal en wordt al bestookt met een eerste onderzoek. Blijkbaar is de zoon van een prominente persoon 'verdwenen'. Aan Charles om aan zijn eerste zaak in Oakmont te beginnen.

Net zoals het bronmateriaal - de literatuur van HP Lovecraft - speelt het verhaal zich af in een lugubere sfeer, met hier en daar een vleugje racisme en onderdrukking van minderheidsgroepen. Die lugubere sfeer is natuurlijk de stad die aan het zinken is, misschien zelfs onder invloed of toch met samenhang van de opkomende waanzin.

   

Gameplay


De gameplay is simpelweg om van te genieten. Je laat je meeslepen in de setting en gaat op onderzoek uit. Je vindt hints en moet die analyseren om een bepaalde locatie te vinden, of je kan ze soms samen gooien om deductief tot een oplossing te komen of om een dader te identificeren voor je onderzoek. In deze game zijn er wel meerdere denkpistes. Zo kan je medelijden en sympathie tonen voor de ene partij, maar na enkele wijzigingen van het bewijsmateriaal kan je ze betichten als leugenaar. Charles heeft ook een bepaalde gave om zich bepaalde momenten in het verleden in te beelden. Hiervoor moet hij voldoende bewijsmateriaal op een plaats delict gevonden hebben, om daarna de eindjes aan elkaar te knopen.

De zinkende stad wordt niet enkel geterroriseerd door onze slechtere medemens, maar ook door allerlei creaturen die de straten en huizen onveilig maakt. Je krijgt al snel de 'Fight or Flight' respons, waarbij het soms beter is om het op een loopje te zetten, want kogels zijn schaars in Oakmont en je gaat de dodelijke creaturen liever niet met je blote vuist te lijf. Mocht je wel het gevecht aangaan - en winnen - of als je zaken tot een goed - of minder goed - einde brengt, zal je XP verkrijgen. Heb je er duizend van verzameld, dan kan je die spenderen aan een nieuwe vaardigheid, of het verder uitwerken ervan.


   

Cultische voorwerpen, gevechten met vreemde wezens, omringd zijn door waanzin, dat eist uiteraard zijn tol. Wanneer je te veel geconfronteerd wordt met deze dingen zal ook de 'sanity'-meter langzaam leeglopen. Dit uit zich visueel in het vervormen van de omgeving en het opduiken van waanbeelden van monsters en lugubere dokters. Als je het Noorden volledig kwijt bent, waan je je zelfs in een andere omgeving!

Graphics & Sound


We hebben onze reviewcode ruimschoots op tijd ontvangen - een weekje voor de release - en toch hebben we gewacht tot het spel op de markt kwam en er een grote update was. Want die was broodnodig! Wanneer je werd ondergedompeld in de Lovecraftiaanse sfeer, treden er een hoop grafische glitches op: framedrops, screen tearing, noem maar op! Na de release werd er echter een update vrijgegeven die deze zaken eerder beperkt houdt. Al moeten we zeggen dat de inrichting van nagenoeg elk huisje ongeveer hetzelfde is. Hier had iets meer variatie in mogen zitten.

Conclusie


Wie bekend is met het werk van Lovecraft zal zich onmiddellijk thuis voelen. De protagonist is een detective, de omgeving een stad die te maken heeft met een overstroming, waarbij de bewoners opstoten hebben van waanzin, waarvan de hoofdrolspeler ook last heeft. Zet hierbij nog eens een solide gameplay, en de fan krijgt wat hij wil!

Pluspunten


  • Trouw aan het bronmateriaal
  • Zaken moet je écht oplossen


Minpunten


  • Grafisch ondermaats en repetitief
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8/10
Duur
8/10

The Sinking City

Release
do 21 mrt, 2019
Genre
Actie
Platform
ps4
Uitgever
Big Ben Interactive
Ontwikkelaar
Frogwares

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8/10
Duur
8/10