Jagged Alliance: Rage!

Jagged Alliance is een reeks die reeds het levenslicht zag in 1995. Deze Rage! editie is eigenlijk de spirituele opvolger van Jagged Alliance 2, die uitgebracht werd in 1999. Is deze reeks na twee decennia nog steeds relevant?De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Gevangen door een drugsbaron die recht uit een Bondfilm komt, ziet het er niet goed uit voor jullie! Gelukkig is er een wetenschapper die het niet eens is met de werkwijze van zijn baas, en hij helpt je bende om te ontsnappen uit de faciliteit. Eens ontsnapt is het aan jullie om de lokale bevolking te helpen en de mannen van de drugsbaas uit te schakelen.

 

Gameplay


In het begin van het spel kan je kiezen uit zes personages, elk met hun eigen sterktes en zwaktes. Het kiezen is eigenlijk crucialer dan je initieel zou denken, want als je personages kiest die niet echt compatibel zijn met elkaar, dan zal je je dat al vlug berouwen.

De gameplay is turn-based. Dit betekent dat je een aantal 'punten' kan spenderen aan verschillende acties. In de meeste games van dit genre zal je één tot maximaal drie acties kunnen uitvoeren, vooraleer je beurt eindigt. Hier onderscheidt Jagged Alliance: Rage! zich van zijn soortgenoten. Je krijgt een hele hoop punten die je kan spenderen aan verschillende acties. Je kan ook al je punten spenderen om te bewegen, want het is logisch dat hoe verder je wil geraken, hoe meer van die punten je zal spenderen. Herladen, fluiten (om af te leiden), en jezelf neerleggen (in bijvoorbeeld hoog gras) kosten een pak minder punten dan bijvoorbeeld schieten. In de meeste games zal je enkel kunnen herladen en schieten. In deze game zal je kunnen herladen, bewegen, neerleggen en schieten. De gespendeerde punten bij het schieten zijn zelfs afhankelijk van het gebruikte type wapen.


 

Wanneer je een vijand omlegt, zal je ook in staat zijn om diens uitrusting zelf over te nemen, maar de beschikbare plaats in je rugzak voelt eerder beperkt aan. Dit draagt wel bij tot het 'survival'-gevoel dat deze game tracht te creëren. Bovendien zal je bij het schieten kunnen kiezen welk lichaamsdeel je onder vuur neemt. Je zal ook beter kunnen richten, waardoor het percentage tot raken stijgt, maar dit kost dan natuurlijk weer actiepunten. Als je zelf genoeg vijanden raakt, of je zelf veel onder vuur wordt genomen, krijg je ook Rage-punten. Die punten stellen je in staat om gebruik te maken van de speciale vaardigheden van het personage. Geruisloos iemand omleggen, of bijvoorbeeld ongezien het gezichtsveld van vijanden doorkruisen behoren tot de mogelijkheden.

Tussen de actiescènes zal je een klein kamp opzetten waar je kan uitrusten om te genezen door uit te rusten, granaatscherven uit je lichaam te peuteren, je wapens te repareren en te upgraden en dergelijke meer. Dit doe je niet zomaar, want de vijand blijft achter jou zitten, en kan je zelfs overvallen waardoor je weer in een actiescène terecht komt.

Dit jaar zijn we met Mutant Year Zero, Achtung! Cthulhu Tactics en Space Hulk Tactics al verwend geweest qua turn-based actie-RPGs. Van al deze games voelt Jagged Alliance de meest houterige aan qua beweging van zowel held als vijand, en misschien ook het meest beperkt, al heeft de survival-notie daar wel iets mee te maken. De vernieuwende elementen aan deze game zijn de meer op te splitsen actiepunten en het effectief richten naar de lichaamsdelen van de vijanden. Die vijanden hun AI staat trouwens verschroeiend hoog. Wanneer je per ongeluk rent in plaats van sluipt (of kruipt) kan de vijand dat beter horen (of zien) en zal die jou genadeloos neerhalen. Meestal kom je ook tegenover een overmacht te staan, en zal je op geniepige wijze je willen ontdoen van zoveel mogelijk vijanden vooraleer je opvalt. Op zich is het al moeilijk genoeg, maar als je door een dom foutje direct onder vuur genomen wordt, en je meestal het onderspit moet delven, is de fun al snel zoek.Graphics & Sound


Houterige poppetjes over het scherm, weinig gedetailleerde omgevingen, en meestal een te monotoon gebruik van hetzelfde kleurenschema doen ons haast denken aan die tweede editie van Jagged Alliance van twintig jaar geleden. Akkoord dit is overdreven, maar door het ruime aanbod van het najaar zakt deze op audiovisueel vlak onder de middelmaat. Zelfs het stemmenwerk in het begin van het spel komt té amateuristisch over.

Conclusie


Jagged Alliance: Rage! is er eentje voor de hardcore survivalist - al was Mutant Year Zero ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Liefhebbers van het genre, die enkel oog hebben voor de gameplay kunnen hier hun dada vinden. Gamers die het genre wel leuk vinden en occasioneel zo'n game willen spelen hebben betere opties.

Pluspunten


  • Veel actiepunten die je spendeert aan meerdere acties
  • Het richten naar de verschillende lichaamsdelen


Minpunten


  • Komt op console niet vloeiend over
  • Eerder voor de hardcoregamer
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
7/10
Grafisch
5/10
Geluid
5/10
Duur
6/10

Jagged Alliance: Rage!

Release
do 06 dec, 2018
Genre
Actie
Platform
ps4
Uitgever
THQ Nordic
Ontwikkelaar
HandyGames

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
7/10
Grafisch
5/10
Geluid
5/10
Duur
6/10