Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty is terug! Deze keer met een nieuw deel voor de Black Ops-reeks. Wij namen dit vierde deel onder handen en hier kan je onze mening lezen.De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Veel verhaal is er in deze Black Ops 4 niet te vinden. Je kiest een specialist, en ondergaat de tutorial van die klasse. Op die manier wordt je duidelijk gemaakt wat de sterke punten zijn van elke klasse en zal je enkele filmpjes vrijspelen die bij dat personage horen. Aangezien dit alles is wat betreft de verhalende kapstok, krijgt het verhaalgedeelte het gemiddelde van de andere onderdelen.Gameplay


Lopen, knallen, duiken, springen: het is weer 'call of duty'-tijd!


De modi zijn doorheen de jaren van de reeks erg legio geworden. De populairste zijn uiteraard nog steeds Team Deathmatch en Kill Confirmed en dit in gewone of hardcore modus. De variŽteit in de mappen van de multiplayer is groot, misschien zelfs de grootste tot nu toe. We hebben kleine en zeer grote mappen, mappen geschikt voor snipergeweld of close combat, ware onderwaterfestijnen en noem maar op. Aan de nostalgische gamer is ook gedacht, want sommige mappen uit vorige Black Ops-edities keren nu ook terug!

Het eerste wat opvalt aan de gameplay, en een verademing is voor velen, is dat deze Call of Duty geen sprinkhanengedrag vertoont. Weg met die double jumps en die wall runs, weer goed ouderwets knallen en duiken! Verder is er een nieuwe insteek qua gebruik van Specialists. Deze heeft vooraf gedefinieerde vaardigheden. Op die manier heeft niet iedere soldaat de standaard granaat of flashbang tot zijn beschikking, maar hangt het echt af van klasse tot klasse. Hier is ook een hoop subrealiteit gestopt, want je hebt zelfs een klasse die altijd wat plutonium bij zich heeft om zijn vijanden te bestralen, en in het slechtste geval zichzelf in brand steekt. Deze speciale vaardigheden laden op mettertijd, en jouw ultieme aanval bouwt zich op met de kills die je maakt, over je respawns door. Nog iets anders waar deze Call of Duty-editie van afwijkt is het genezen. Dat doe je niet meer automatisch, maar manueel. Je moet jezelf namelijk injecteren als je even beschutting gevonden hebt. Wie zich kan genezen, beschikt opnieuw snel over zijn volgende inspuiting. Hier maken we weliswaar de opmerking dat dit dikwijls weinig verschil maakt, want als je jezelf aan het genezen bent, ben je weerloos tegen een plots opduikende vijand.
Waar we extra aandacht moeten voor geven is Blackout, de Battle Royale modus van het spel. Met het succes van onder andere Fortnite, zag Treyarch hierin het licht. Je wordt - alleen of samen met vrienden - gedropt in een zeer groot gebied, zonder wapens. Het is aan jou en je eventuele teamgenoten om wapens en munitie te vinden. Het doel is om zo lang mogelijk te overleven, en dit in een steeds kleiner wordend, afgebakend gebied.

Zombie!


Wie Call of Duty zegt, zegt automatisch zombies. Het aantal fans van deze nichemodus is nog steeds groeiend, en dat zal deze keer niet anders zijn. Net zoals de variŽteit in mappen kiest Treyarch ook voor een grotere diversiteit qua gamemodi in dit subgenre.

Je krijgt namelijk naast de klassieke een extra modus: Rush. Hierin gaat alles toch wat sneller en kan je na het doden van de zombies nog extra punten verzamelen. De zombiemodus biedt ook drie mappen: IX, Voyage of Despair en Blood of the Dead. Die laatste is nog de meest klassieke map van allemaal: donker en duister, en zich afspelend in een gevangenis. Voyage of Despair speelt zich af op, hoe kan het ook anders, een luxueuze jacht waar het volledig mis is gegaan. Het meeste plezier haalde ik persoonlijk uit IX. Hier worden we enkele millenia terug in de tijd gekatapulteerd, en mogen we als Romeinse gladiatoren het ondood gespuis afknallen met hedendaagse wapens. Volledig van de pot gerukt, en hoe we het graag hebben dus.

Je perks en uitrusting komt nu ook in de vorm van 'gaven van de goden' en in de vorm van magische drankjes die allerhande effecten op jou, en je omgeving zullen hebben.
Graphics & Sound


De grafische kwaliteit van de franchise is altijd om 'u' tegen te zeggen. Toch verwacht de gamer elke keer dat tikkeltje meer, en de cutscenes buiten beschouwing gelaten, blijven we hier toch wat op onze honger zitten. Het niveau is zeker vergelijkbaar met dat van de laatste games, maar niet echt beter. De zombiemodus werd gameplaygewijs nog het beste weergegeven.
De schietgeluiden, het gekreun wanneer je geraakt wordt, of die tijger uit de hel die op ontploffen staat, alles is zoals het hoort in Black Ops 4!

Conclusie


Met de komst van Black Ops 4 keek deze reviewer vooral uit naar de offline campagne, want de 'Black Ops'-reeks had zeker het meest interessante verhaal van die andere Activision-telgen. De game focust zich grotendeels op het online geweld en daar moeten we mee leven, en daar is op zich niets mis mee, gezien de keuze van de ontwikkelaar. Met de 'Blackout'-modus hopt Treyarch mee met het 'Battle Royale'-geweld dat nu volop in is. Gelukkig zijn er nog tal van klassieke modi (en mappen) waar de ouderwetse Call of Duty-fan zich kan aan vergenoegen.

Pluspunten


  • Nieuwe Blackout
  • Beste zombiemodus ooit


Minpunten


  • Geen verhaal
  • Grafisch niet echt een upgrade
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
8.5/10

Call of Duty: Black Ops 4

Release
vr 12 okt, 2018
Genre
Shooter
Platform
ps4
Uitgever
Activision
Ontwikkelaar
Treyarch

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
8.5/10