FIFA 19

Het zijn terug hoogdagen voor de voetbalfans, want wanneer EA Sports een nieuwe FIFA uitbrengt, dan wordt er urenlang gespeeld. Is het deze keer het vervolg op Alex Hunterís verhaal, het verslavende spelelement Ultimate Team of dan toch de online competitie die voor de nodige opwinding weet te zorgen? Wij zochten het voor jullie uit!De geteste versie is de PS4-versie.

Verhaal


Een sportgame met een verhaalelement, we zagen het enkel EA tot nu toe doen. Met succes, want sinds FIFA 17 kunnen we het verhaal volgen van Alex Hunter die zijn droom om profvoetballer te worden blijft uitbreiden, FIFA na FIFA. Dit jaar is dat niet anders en probeert hij het waar te maken bij Real Madrid (die niet heel toevallig een mooie deal heeft gesloten met EA). Daarnaast is het ook mogelijk om met zowel zijn vriend Danny Willliams en halfzus Kim de virtuele grasvelden te betreden. Allen hebben ze hun eigen verhaal te vertellen, dat een welgekomen afwisseling blijft op de rest van de modi die FIFA al jaren rijk is.

Gameplay


Elk jaar is het, en dan toch speciaal voor de competitieve spelers en jaarlijkse FIFA-kopers, afwachten welke veranderingen EA deze keer heeft doorgevoerd en of die ook dramatisch veel invloed zullen hebben op het speelplezier. Gelukkig is EA er in eerste instantie in geslaagd voor wat meer schwung en show te zorgen door meer beweeglijkheid voor spelers te voorzien. Een balletje opgooien of een korte dribble uitvoeren houdt minder in, en bovendien zullen spelers zich vaker voor de bal durven gooien. Komt een voorzet hoog over? L2 ingedrukt houden en schieten, meer is niet nodig om een retro uit je broekspijp te schudden. Komt de bal richting heup? Geen probleem, want je speler zal zich in alle bochten wringen om alsnog die bal te raken om in balbezit te blijven. Het zit hem in de kleinigheden, maar zo slaagt EA er alvast terug in voor ťťn broodnodige verandering te zorgen.Een tweede en derde nieuwigheid die we konden terugvinden, zijn de zogenaamde active touch (en timed finishers) en het aangepaste collission systeem. Eerstgenoemde houdt in dat je een schot beter moet timen. Zet je de bal voor, dan ram je best niet op de schietknop, maar wacht je af tot de bal bijna het lichaamsdeel van je speler raakt om deze mooi binnen te knallen. Zo niet, dan belandt de bal waarschijnlijk in de tribune achter het doel. Is het een grote verandering? Nee, het is op bepaalde momenten dat het principe slechts wordt toegepast en daar wen je redelijk snel aan. Wat dan weer niet goed is uitgewerkt, is het collission systeem. In theorie zou je als verdediger/aanvaller elk 50 procent kans moeten hebben om ofwel de bal te veroveren of in balbezit te blijven. In de realiteit lijkt het eerder op een flipperkast, worden fouten vaak niet door de scheidsrechter gefloten en zorgt het enkel voor irritatie.

Naast de aanpassingen aan het voetbalspel zelf, biedt FIFA 19 de oude, getrouwe gamemodi aan zoals we ze kennen, met deze keer wel enkele opmerkelijke verbeteringen. In eerste instantie, hoe zouden we het kunnen vergeten, vind je nu ook de Champions League in de game terug en kan je op de gekende hymne wedstrijden spelen alsook de mooie beker in de lucht steken via de Career-modus. Wie graag tegen vrienden een potje speelt, kan voortaan ook gemakkelijk prutsen met de instellingen om wedstrijden te houden met andere spelregels. Scoren met het hoofd telt voor twee doelpunten? Geen probleem. Per doelpunt dat je scoort moet er een speler van het veld? Het kan allemaal in FIFA 19. Een laatste mooie verbetering wist EA door te voeren aan FUT. Zo geeft het niet alleen, verplicht door onder meer de Belgische wetgeving, voortaan winstkansen bij de packs aan (die trouwens belachelijk laag zijn voor spelers met een rating boven de 80), maar heeft het de mogelijkheden om goede voetballers in je team te krijgen uitgebreid. De squad building challenges geven meer opties om ongewenste kaarten in te ruilen en ook de optie om online te spelen, weten nu meer en betere packs op te leveren. Dat er veel tijd in zal kruipen, blijft wel een feit, maar daar kies je uiteraard zelf voor.Graphics & Sound


Een nieuwe FIFA, nieuwe aanpassingen en ook dit jaar is de soundtrack terug verzorgd. Op grafisch vlak ziet de game er niet beter uit dan vorig jaar, maar EA heeft wel de tijd genomen wat extra spelers van een nieuw gezicht te voorzien (waaronder Mertens, Carrasco en Meunier) wat we alleen maar kunnen appreciŽren.

Conclusie


FIFA 19 is de FIFA geworden die we hadden verwacht; eentje waar fans terug maanden mee zullen zoet zijn en de nodige aanpassingen heeft ondergaan om toch hier en daar verrassend uit de hoek te komen. De game is echter niet perfect en kan gerust nog wat updates gebruiken. Vooral het collission systeem en bepaalde acties die de AI durft uitvoeren had men wat beter moeten programmeren. Voor de rest is FIFA 19 terug zijn centen meer dan waard.

Pluspunten


  • Meer schwung en show
  • Aanpassingen aan FUT


Minpunten


  • Collission systeem onafgewerkt
  • AI niet feilloos
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
10/10

FIFA 19

Release
vr 28 sep, 2018
Genre
Sport
Platform
ps4
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
EA Sports

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
10/10