Transference

Wanneer Ubisoft een samenwerking aangaat met een indiegame-ontwikkelaar, weet je dat het eindproduct het proberen waard kan zijn. Met Transference werkt het voor het eerst samen met SpectreVision om (al dan niet in VR) de gamer een psychedelische trip te laten meemaken. Lost men ook de verwachtingen in?

 

De geteste versie is de PS4-versie.

Verhaal


Het duurt even vooraleer duidelijk wordt waarover Transference precies gaat, maar na een kleine introductievideo lijkt het om een experiment te gaan waarin jij het bewijs in levende lijve krijgt voorgeschoteld. Genie van dienst Raymond Hayes heeft met de breindata van zijn vrouw, zoon en zichzelf een mengelmoes gecreëerd en wil op een geschifte manier bewijs leveren dat het (op een bizarre manier dan) wel degelijk mogelijk is voor eeuwig te leven. Waar hij niet aan dacht, is dat zijn experiment meer kwaad dan goed heeft gedaan, waarbij jij telkens uit het standpunt van een ander familielid meekrijgt wat er precies is gebeurd. Helaas is het niet de korte duur van de game (amper een uur afhankelijk van hoe snel je puzzels weet op te lossen) die roet in het eten gooit, maar wel het feit dat er met te weinig informatie wordt gestrooid. Je zou moeten kunnen meeleven met de familie, wat op bepaalde momenten ook lukt, maar bij het zien rollen van de credits blijf je toch op je honger zitten. Een gemiste kans.Gameplay


Transference kan je het best vergelijken met een escape room waarin je de nodige puzzels moet oplossen om vooruitgang te boeken in het verdere verloop van het verhaal. Zoals reeds verteld zal je schakelen tussen de drie familieleden om uiteindelijk het mysterie te ontrafelen. Een mysterie dat in stand wordt gehouden door effectief met geslaagde puzzels af te komen en de nodige spanning te voorzien, maar helaas dus met een ietwat tegenvallend verhaal. We hadden bij momenten een déjà-vu gevoel als we Transference vergeleken met Get Even, wat helaas jammer is. Zowel in VR als op tv valt de game echter goed te pruimen.

Graphics & Sound


Het geheel is voorzien van een retro jaren ’90 stijl met neonkleurtjes en, bij momenten toch, angstaanjagende momenten waarbij zowel de duistere visuals als de nodige deuntjes voor de juiste sfeerschepping zorgen. Hier kan dan ook niks op aangemerkt worden, Transference kan zelfs een voorbeeld zijn voor anderen op dit vlak.Conclusie


Transference mag dan wel kort zijn, het laat iets te veel voor interpretatie na bij het zien rollen van de aftiteling. Mits wat meer diepgang kon het een leuke titel geworden zijn, maar nu mist het net dat klein beetje om een geslaagde mix te vormen tussen verhaal, gameplay en audiovisuele hoogstandjes.

Pluspunten


  • Look and feel
  • Escape room puzzels


Minpunten


  • Verhaal stelt teleur
  • Te kort voor het huidige prijskaartje
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
5/10

Transference

Release
di 18 sep, 2018
Genre
Thriller
Platform
ps4
Uitgever
Ubisoft
Ontwikkelaar
Ubisoft

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
5/10