Pro Evolution Soccer 2019

De Japanners verloren dan wel genadeloos van de Belgen tijdens afgelopen WK, maar weten ze deze keer wel te scoren met Pro Evolution Soccer 2019? Wij zochten het virtuele grasveld op en bezorgen jullie ons verdict!

 

De geteste versie is de PS4-versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Toen Konami overstapte naar hun nieuwste FOX Engine, werden er grote stappen gezet op vlak van ontwikkeling en kon men de gameplay zodanig bijstellen dat het ‘off the ball’ dribbelsysteem zijn vruchten afwierp. De Pro Evolution Soccer-franchise kreeg de nodige vernieuwing dat het verdiende, wat ons nog meer deed smachten naar de editie die sinds vorige maand in de rekken ligt. Zonder weinig animo in aanloop naar release kreeg Konami reeds rake klappen; zo verloor het de licentie op de Europa en Champions League. Dat counterden de Japanners echter quasi even goed als toen de Belgen hen in de laatste minuut tijdens de WK-match afdroogden. Konami zorgde er immers voor dat er tal van andere licenties in de plaats kwamen, waaronder onze eigenste Jupiler Pro League. Dat is voor de Belgische PES-fans meteen een groot pluspunt: alle truitjes zijn correct geïmplementeerd, enkele spelersgezichten zijn aanwezig én ook de intro klopt.Helaas stopt de grootste vernieuwing daar dan ook, want voor het eerst werd er niet gedweept met grootste verfijningen op vlak van gameplay. Omdat alles al oké was in de vorige game? Dat klopt grotendeels, al is er altijd ruimte voor verbetering, op en naast het veld. Konami weet zo nog altijd niet hoe consistent een scheidsrechter een fout moet fluiten. De ene keer wordt een openbeenbreuktackle niet meteen bestraft en laat men onterecht doorspelen, de andere keer worden er overtredingen gezien die na tien replays nog altijd niet duidelijk zijn. Het afkijken van EA is Konami trouwens ook nog altijd niet verleerd. Zo introduceert het nu ook snelle wissels die moeilijker uit te voeren zijn dan in FIFA omdat de interface van de franchise dringend de jaren ’90 moet verlaten. Zonde, want als basis heeft Konami een ruwe diamant die ze enkel nog moeten slijpen.

Graphics & Sound


We konden in de vorige alinea’s ons beklag doen voor het – opnieuw – ontbreken van quasi alle licenties uit de Premier League en Spaanse La Liga, maar daar zit het grootste probleem van Pro Evolution Soccer 2019 niet. Dat vinden we terug in het menu, wat er oubollig uitziet en gepaard gaat met veel te veel tekst en tabbladen die voor de nodige verwarring zorgen. De soundtrack is dit jaar gelukkig wel te genieten, wat spijtig genoeg niet van het commentaar kan worden gezegd. Te weinig variatie, te droge commentatorstem, te gedateerd.Conclusie


Pro Evolution Soccer 2019 heeft voor de Belgen slechts één groot voordeel ten opzichte van de vorige versie: het aanwezig zijn van de Jupiler Pro League en dus ook alle Belgische teams uit eerste klasse. Los daarvan vinden we niks nieuws terug onder de zon: oubollige menu’s, modi die verre van interessant zijn (lees: MyClub dat mijlenver achterloopt op FIFA’s Ultimate Team), saaie commentaar, zwakke online servers en geen verrassende vernieuwing op vlak van gameplay. Konami moet dringend werk maken van de vele pijnpunten die de fans elk jaar aanhalen, los van de vele licenties die ze puur om geldreden niet bemachtigen. Investeren heet zoiets, beste Japanners, het zal de game(franchise) enkel ten goede komen.

Pluspunten


  • Jupiler Pro League
  • Basis zit nog steeds goed
  • Bepaalde sterspelers zien er gelikt uit


Minpunten


  • Oubollige menu’s
  • Oninteressante modi
  • Gebrek aan vernieuwing
  • Zwakke online servers
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
7/10
Duur
8/10

Pro Evolution Soccer 2019

Release
do 30 aug, 2018
Genre
Sport
Platform
ps4
Uitgever
Konami
Ontwikkelaar
Konami

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
7/10
Duur
8/10