F1 2018

De lichten springen langzaam één voor één op rood ... de spanning stijgt. De lichten springen uit waarna je vol gas met 19 andere auto’s afgaat op de eerste bocht. Snel check je jouw spiegels om te controleren wie waar zit. Welkom in de wereld van F1 2018.

 

De geteste versie is de PS4 Pro versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Ook dit jaar zit F1 2018 weer bordenvol spannende modi (denk hierbij aan onder andere Career, Championships, Multiplayer). Aangezien de meeste overeenkomen met die van de voorgaande jaren, zullen we gewoon de belangrijkste veranderingen bespreken.

In de Career Mode kan je, net als voorgaande edities, beginnen bij een team naar eigen keuze. Nadat je een rivaal hebt geselecteerd kan de weg naar de top beginnen. Je begint het weekend met drie oefenmomenten, gevolgd door de kwalificatie en uiteindelijk de race. Tijdens al deze evenementen is het mogelijk om ontwikkelingspunten te verdienen, die je kan inzetten om je auto te ontwikkelen wat de weg naar de top moet vergemakken.

Na afloop van een evenement is het mogelijk dat je vragen dient te beantwoorden van een journalist. Zo kan er gevraagd worden naar je mening over de auto, het team, je rivaal enz. Het beantwoorden van deze vragen heeft een kleine invloed op de gameplay. Geef je bijvoorbeeld aan dat de aerodynamica van de auto goed is, dan zal dit invloed hebben op het moreel van de betreffende Research & Development-afdeling. Een goed moraal betekent dat onderdelen goedkoper worden en de looptijd verkort wordt. Tijdens het ontwikkelen van je auto kan je ook tegen het probleem aanlopen dat er een reglementswijziging plaatsvindt. Hierdoor zul je op een gegeven moment de keuze moeten maken of je de auto verder laat ontwikkelen voor het huidige seizoen of dat je de auto alvast verder laat evolueren voor het aankomende seizoen, zodat je later met een zo klein mogelijke achterstand begint ten opzichte van je rivaal.

 

Ook is het goed om in de gaten te houden welk gedrag het team van je verwacht. Ben je meer de sportieveling of meer een showman? Dit gedrag in de pers heeft invloed op je contractbespreking die je om de paar wedstrijden hebt. Is het team tevreden over je, dan is het mogelijk om tijdens de contractbesprekingen extra bonussen toe te voegen zoals 50% meer ontwikkelingspunten per race of het verkorten van je pitstoptijd. Tijdens je carrière heb je de bovendien mogelijkheid om op uitnodiging races te rijden met historische F1 auto’s. Helaas heeft dit geen toegevoegde waarde in de zin dat het geen ontwikkelingspunten oplevert en geen invloed op je contractbesprekingen heeft.

In de online multiplayer heeft men gekeken naar Project Cars 2. Voor het eerst in een F1 game is er sprake van een vaardigheidsniveau en safteyniveau. Doormiddel van deze toevoeging zal de game op zoek gaan naar spelers die hetzelfde niveau hebben op beide aspecten zodat je aan gelijkwaardige rivalen komt. Je vaardigheidsniveau wordt bepaald door de uitslag van races die je rijdt en betreffen aspecten zoals je positie tijdens en na de race, en hoe snel je rondentijden zijn. Je safteyniveau wordt bepaald hoe je gedrag op de baan is. Ben je iemand die graag een beuk uitdeelt, dan zal de game je plaatsen bij spelers die net zo spelen.Een punt van kritiek is echter het penaltysysteem. Zo heb ik zelf, diverse malen, online ondervonden dat een andere speler een ongeluk/aanrijding veroorzaakte, waarvoor ik een waarschuwing kreeg, wat van invloed is op je rating. Dit is iets wat Codemasters, hopelijk, met een patch kan verhelpen.

 

De auto’s voelen alleszins nog fijner aan dan ze al deden in F1 2017. Het is nu een echte uitdaging om de races op het hoogste niveau en zonder assistentie tot een goed einde te brengen. Voor de geoefende coureurs onder ons is het dan ook zeker een aanbeveling om deze uitdaging aan te gaan.

Graphics & Sound


Zowel de huidige als de klassieke auto’s zien er gedetailleerd en realistisch uit. Het geluid van de auto’s in F1 2018 is van goede kwaliteit, alle auto’s zijn herkenbaar en eventuele schade aan je motor is duidelijk hoorbaar. Qua circuits kan het grafisch beter. Dit heeft vooral met het publiek te maken dat er nu maar een beetje tam bij staat en het zou mooi zijn als hier wat meer leven in komt. Een groot struikelpunt is toch de halo (dit is een toevoeging aan de auto wat de veiligheid voor de coureurs verbeterd). Als je vanuit cockpit racet dan kan je hinder ondervinden door de halo. De reden hiervan zit hem erin dat je in "het echte leven" er langs zult kijken omdat je dan de diepte in kan kijken, iets wat met een standaardgame niet mogelijk is. Hierdoor mis je een gedeelte van het circuit. Je hebt wel de mogelijkheid om in de instelling de halo uit te zetten.

 

Conclusie


Al bij al is F1 2018 een game die je, vanwege de vele opties, je snel eigen kunt maken zodat je voor jezelf de uitdagingen kunt blijven verleggen. De teller staat inmiddels op 20 klassieke auto’s waaronder 1978 Team Lotus 79, 1988 McLaren MP4/4, 2003 Williams FW25, 2007 Ferrari F2007, 2009 Brawn GP BGP-001 en de 2010 Red Bull Racing RB6. De carrièremodus is met de interviews en reglementswijzigingen weer wat verder uitgebreid.

Pluspunten


  • Volledige licentie
  • Uitgebreide klassieke F1 auto’s
  • Verschillende gamemodi’s


Minpunten


  • Strafsysteem klopt niet altijd
  • Geen toegevoegde waarde van het rijden met klassieke auto’s tijden je carrière
  • Het tamme publiek naast de circuits
  • Rijden met de halo
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
9.5/10

F1 2018

Release
vr 24 aug, 2018
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Koch Media
Ontwikkelaar
Codemasters

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
9.5/10