Vampyr

Vampyr is de laatste game van DONTNOD. Doet het ons denken aan hun vorige culthit Remember Me of niet, dat lees je hier!De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Dokter Jonathan Reid ontwaakt na een hevige koortsaanval aan de Londense dokken. Hij heeft een honger, die zo hevig is dat zijn zicht wordt aangetast. Hij ziet namelijk enkel wazige vormen met in de verte een gestalte met iets wat lijkt op een bloedstroom. De honger wordt hem te veel en hij valt de persoon in kwestie aan. Hij is onthutst wanneer zijn honger gestild is, want die persoon is niemand anders dan zijn bloedeigen zus! Wat heeft hij gedaan?!Reid wordt na die tragische gebeurtenis achtervolgd door enkele kerels die blijkbaar meer van de situatie weten en zet het op een lopen. Niet lang na deze schermutseling ontmoet hij Dr. Swansea, die naast directeur van het Pembroke Hospital, ook lid is van een geheime groepering die vampieren opjaagt. Toch ziet Swansea potentieel in deze nieuwgeborene, dokter Reid is namelijk iemand die een behoorlijke medische reputatie heeft opgebouwd in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Swansea biedt hem daarom een positie aan in het hospitaal, waar Reid kan vertoeven, patiŽnten genezen, en dit enkel 's nachts. Ideaal toch!

Reid gaat uiteraard op zoek naar de vampier die hem gemaakt heeft en raakt in verwikkelingen verzeild tussen niet alleen de sterfelijken, maar ook de onsterfelijken!

Gameplay


Londen wordt geteisterd door de Spaanse griep, en als dokter heb je de plicht je patiŽnten te genezen. Als vampier heb je echter honger en moet je natuurlijk eten. Wat zou jij dan doen?

Keuzes, elk met hun eigen uitkomst


Een groot deel van de gameplay is het op zoek gaan naar de vampier die jou zoals zijn beeld heeft gemaakt, met daarbijhorende zij-onderzoeken. Die ene patiŽnt denkt dat hij een vampier is, maar is dat ook zo? Die andere heeft een zere keel, en een zeer verdachte moeder, heeft zij er iets mee te maken? De game staat werkelijk bol van deze onderzoeken, en daar kan je zeker je plezier in vinden. Meestal moet je met verschillende personen praten en zal je op die manier hints verzamelen. Daarmee krijg je nieuwe gespreksopties en verhoogt de kwaliteit van het bloed, mocht je toch nog overwegen om de persoon op te drinken...

Dr. Reid heeft een grote chemische kennis en kan van allerlei troep die je verzamelt, bruikbare medicijnen maken. Die kan hij dan geven aan de hulpbehoevenden, of hij kan ze genezen om dan pas hun bloed te drinken!Vecht je een weg doorheen Londen


Naast de verhaallijnen zal je af en toe ook verwikkeld raken in een gevecht. Er zit niet alleen een vreemde orde achter je aan die de hele vampierenwereld opjaagt, maar ook andere onsterfelijken. Deze laatsten kan je groeperen in een beschaafde soort, waar jij toe behoort, en een eerder primitieve vorm, die alles aanvalt wat ze tegenkomen.Het gevechtssysteem is het heikel punt van de volledige game. We kennen DONTNOD ook als ontwikkelaar van Remember Me uit 2013, en daar zit het gevechtssysteem een pak beter in elkaar. We mogen uiteraard geen Arkham verwachten, maar tijdens de gevechten komt Jonathan nogal stijf over. Zijn benen bewegen zoals stokjes, terwijl zijn bovenlichaam onbeweeglijk lijkt. Ook de manier waarop je vecht is nogal pover. Je stamina is al snel leeg en van combo's is geen sprake.

Evolve


Vijanden verslaan, bloed drinken, queesten vervullen ... Dit zijn allemaal acties waarmee je XP verdient. Wanneer je dan even rust op je bed kan je door middel van het investeren van deze punten nieuwe vaardigheden krijgen, of enkelen die je reeds had, verder uitdiepen. Op dezelfde manier gebeurt dit met je wapens, maar dan op de werkbank, en wanneer je de nodige materialen gevonden of gekocht hebt.Wanneer je evolueert zal er ook een dag voorbijgaan, en dit is ťťn van de belangrijkste aspecten van de game, want nu zullen je daden ook hun gevolgen kennen. Wie je laat leven, of wie net niet, wie je geholpen hebt, wie je hebt laten sterven Ö alles kent zijn gevolg. Zo had ondergetekende net de pech van iemand niet te kunnen helpen, die dan vampier was geworden en een volledige buurt had uitgemoord. Uiteraard heeft dit dan invloed op deze buurt. Veel volk - NPC's - kom je niet meer tegen, en de buurt zit tjokvol ordeleden die het op je gemunt hebben.

Graphics & Sound


De donkere buurten en stegen van Whitechapel komen mooi tot hun recht in deze vampierengame. De game speelt zich wegens logistieke redenen ís nachts af. Terwijl dit in sommige games aanleiding geeft tot het niet goed meer kunnen zien van verschillende voorwerpen of personen, is dat in deze game niet zo. Alles is en blijft duidelijk! Met deze up kent de game ook jammer genoeg een down. De texturen op zich zijn niet de scherpste, en de gelaatsuitdrukkingen van de vele personages zijn wezenloos of onbestaand. Ook tijdens het verkennen loopt Jonathan op een nogal houterige manier, en dat kan je zeker zien tijdens de actiescŤnes. De stemacteurs zijn prima gekozen: Britse, Ierse en Schotse accenten door elkaar. De 'tante nonneke'-verpleegster die je terecht wijst en de predikende predikant zijn goed ingesproken.

Conclusie


Vampyr is een game waarbij je tijd moet nemen om de vele onderzoeken te doorlopen. Dat betekent enerzijds dat je lange gesprekken moet aangaan met de personages, en anderzijds moet je bijvoorbeeld het onderzoek verder helpen door ruimtes te doorpluizen tot je dat ene item gevonden hebt. De vele keuzes die je kan maken - en de diverse gevolgen daarvan - zorgen voor een hoge herspeelbaarheid waardoor je het spel misschien zelfs een tweede maal wil spelen. Kan je dus doorheen het verouderde vechtsysteem en daarbijhorende graphics kijken, dan is deze game misschien iets voor jou!

Pluspunten


  • Personages met diepgang
  • Hoge herspeelbaarheid


Minpunten


  • Verouderd gevechtsysteem
  • Grafisch te houterig
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8.5/10

Vampyr

Release
di 05 jun, 2018
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Focus Home Interactive
Ontwikkelaar
Dontnod

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8.5/10