Sword Art Online: Fatal Bullet

De nieuwe telg van Sword Art Online breekt met de traditionele fantasysetting en gooit het over een andere boeg. Geslaagd of niet? Dat lees je hier!

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Een spelletje spelen, we doen het allemaal graag. Je wordt overhaald door één van je vrienden om de nieuwe VRMMORPG te proberen: Gun Gale Online. Na het succes van de Sword Art-franchises is het niet minder dan logisch dat je zelf deelneemt aan de hype! Na het inloggen vind je jouw vriendin terug die je heeft aangespoord. Je vat de eerste missie aan, die traditioneel dienst doet als een soort tutorial. Het geluk staat aan jouw kant, want na het nemen van een zijspoor ontdek je een eerste schat: het nieuwste ArFA System Type-X A290-00. Dit is een AI die niet van jouw zijde wijkt een jou meester noemt, en bovendien zeer gegeerd is door andere spelers.Na jouw vangst ontmoet je ook ene Kirito, een zeer ervaren speler - die we overigens ook kennen van de vorige SAO's. Hij, en zijn gevolg, sluit al snel vriendschap met jou. In deze game zijn er naast verschillende te verkennen locaties ook duels, maar om daaraan deel te nemen moet je zien dat je vaardigheden wat uitgebreider worden, en heb je nieuwe uitrusting nodig. Tijd voor avontuur!

Gameplay


Daar waar je bij Sword Art Online steevast met een uit de kluiten gewassen zwaard, met een gezonde dosis magie, de vijand het vuur aan de schenen legt, zal je in deze Fatal Bullet vooral vertrouwen op schietgerei en gadgets, die het volledige vorige systeem vervangen. Er is wel een variant op de zwaarden, maar die komen in de game minimaal voor. Handgeweren, SMG's, shotguns, en zo meer: dat is het wapen van de toekomst!

Je belandt in een soort centrale hub waar alle speler kunnen reizen naar hun eigen kamer of die van iemand anders. Hier kan je ook aan bepaalde standen nieuwe items, wapens en uitrusting kopen. In Kirito's kamer bevinden zich quasi alle personages van de franchise. Zij kunnen wapens identificeren, opwaarderen of samenvoegen met andere wapens. Natuurlijk op voorwaarde dat je genoeg valuta en/of grondstoffen hebt.Die valuta en grondstoffen ga je natuurlijk halen uit één van de beschikbare werelden. De setting van Gun Gale Online is een post-apocalyptische toekomst, waar vijandelijke machines de plak zwaaien. Aan jou om de grote, en kleine vijanden van dit spel te verslaan, schatten te zoeken, en uiteraard de hoofd- en zijmissies af te ronden. Dat is trouwens ook waarmee je het meeste zal bezig zijn. Je zal grotendeels dezelfde vijanden, met een kleurvariant, of een grote versie ervan, steeds opnieuw moeten uitschakelen. In het begin ga je nog vlotjes door de hoofdmissies, maar vanaf een zeker moment zal je vooral tijd moeten besteden aan het verkrijgen van betere materialen en experience zodat je meer vaardigheden kan ontgrendelen.

De insteek van het vergaren van XP is ook anders dan de meeste games. Er wordt namelijk naar het globale beeld gekeken wanneer je van een gebied terug reist naar de centrale hub. Per vijand krijg je een aantal XP, alsook gevonden geheimen, schatten, en dergelijke meer. Dit betekent dat je niet 'ingame' zal levelen, waarmee ik bedoel dat je niet zal stijgen in level wanneer je tegen vijanden vecht. De beloning op dat vlak komt achteraf. Hierdoor krijg je dan punten die je kan investeren in jezelf, en je ArFA-systeem, om sterkere vaardigheden te ontgrendelen.

Wat is een online game zonder online mogelijkheden? Niet bijster veel uiteraard! Opnieuw wordt het hele MMORPG-concept grotendeels gesimuleerd, maar ben je ook in staat om missies van anderen te vervoegen, of om zelf een lobby aan te maken waarbij je geholpen kan worden door online spelers van vlees en bloed.Graphics & Sound


De beelden hebben blijkbaar een opwaardering gekregen, want de omgevingen zien er net dat beetje gelikter uit dan de vorige editie van Sword Art Online. De vijanden worden ook mooi weergegeven, en de setting is, ondanks het apocalyptische karakter, kleurrijk weergegeven. De levels lijken helaas wat op elkaar, waardoor variatie ontbreekt, maar laten we eerlijk zijn, dat zijn we wel gewend van de franchise.
De stemmen zijn uiteraard opnieuw Japans, en een Engelse optie ontbreekt. We hebben het al dikwijls gezegd in reviews: you hate it, or you love it, en dat is een persoonlijke keuze. Op de achtergrond spelen de typisch Aziatische, doch niet enerverende deuntjes.

Conclusie


Fans van de reeks kopen deze uiteraard blindelings aan. Ik vond de nieuwe insteek qua futurisme, schietwapens en gadgets wel verfrissend, ten opzichte van de voorgaande delen. Ook is de gameplay vrij vergevingsgezind, want er is zelfs een instelling waarbij jouw personage automatisch schiet naar vijanden, zonder effectief te richten. Zelfs voor gamers die het minder hebben voor Japanse games, maar wel houden van een MMORPG, is deze een game om aan te raden.

Pluspunten


  • Nieuwe insteek is leuk
  • Ar-FA systeem biedt vele mogelijkheden


Minpunten


  • Japanse stemmen kan je niet op Engels zetten
  • Enkel voor mensen die van zwaar grinden houden
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
7/10
Duur
9/10

Sword Art Online: Fatal Bullet

Release
vr 23 feb, 2018
Genre
Actie
Platform
ps4
Uitgever
Bandai Namco
Ontwikkelaar
Bandai Namco

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
7/10
Duur
9/10