Star Wars Battlefront II

Star Wars Battlefront II kreeg nog voor de release een donkere schaduw over zich heen. Was al die commotie omtrent microtransacties terecht of niet? Dat lees je hier!

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Iden Versio is een stoere dame! Niet alleen is ze de dochter van een admiraal, maar ze is tevens commandant van een elite-eenheid stormtroopers: de inferno squad. Dit driekoppig team voert als het ware 'Black Ops'-missies uit voor het Rijk. Inderdaad, Iden staat lijnrecht tegenover de rebellen, onder leiding van Luke, Leia en Han.

Alles gaat mis voor Iden wanneer de geliefde Death Star, met daarbij 'The Emperor', explosief ten onder gaat. Toch heeft de dode keizer nog een laatste verzoek voor zijn admiraals: Operation Cinder. Iden heeft het hier moeilijk mee en vraagt zich af of ze wel aan de juiste zijde vecht.Het verhaal is er eentje om vingers van af te likken. Het scenario kon gerust dienst doen als filmscenario, al moeten we zeggen dat het plot nogal voorspelbaar is. We komen wel enkele oude bekenden tegen, en de game doet dienst als een mooie overgang tussen Star Wars VI en VII.

Gameplay


Net zoals zijn voorganger is deze game hoofdzakelijk een First Person Shooter. In tegenstelling tot de vorige iteratie is er nu, daarentegen, een heuse campagnemodus, en een arcademodus naast het bekende online gedeelte. De arcademodus kan je alleen spelen, of met z'n tweeŽn in split screen tegen, of met elkaar. In de arcademodus speel je enkele missies, met en/of tegen AI om bepaalde doelen te volbrengen. Deze doelen zijn in de vorm van: dood de vijandelijke troepen voor zij hetzelfde doen met jouw commando, of dood ze in een bepaalde tijdspanne. De missies zijn opgesplitst in acht missies voor de LIght en acht voor de Dark Side.The Force Goes Online


Voor het online gedeelte zijn er vijf originele modi beschikbaar:
  • Galactic Assault: hier ga je met veertig mensen online en dit is veruit de interessantste modus. Het is de bedoeling dat je bepaalde objectieven volbrengt, of net de tegenstander tracht tegen te houden.
  • Starfighter Assault: hetzelfde als Galactic Assault, maar met X-wings en TIE-fighters.
  • Strikes: met weinig teamleden en op kleine mappen doelstellingen voltooien.
  • Heroes vs. Villains: klassieke Team Deathmatch met de helden en slechteriken van de reeks.
  • Blast: de klassieke Team Deathmatch - dus met de gewone troopers.

De vijf modi zijn op zich interessant genoeg om je bezig te houden, jammer genoeg zijn er slechts elf beschikbare mappen. Dit is wel wat weinig bij de lancering van het spel. Gelukkig komen de beschikbare helden en Sith Lords uit alle bekende Star Wars-saga's. Zo heb je bijvoorbeeld Kylo Ren en Darth Maul tot jouw beschikking - wanneer je ze vrijgespeeld hebt.De vele troopers, helden en boeven kan je ook uitrusten met 'kaarten', vergelijkbaar met Need for Speed Payback. Die kaarten verkrijg je door de beschikbare Loot Crates te verzamelen en te openen.

The Loot Crate of the Dark Side


Normaal tracht ik als reviewer geen andere meningen te lezen over games, zodat ik met "onbevlekte geest" mijn review kan maken. Nu kon ik er echter niet omheen, want niet alleen de sociale media, maar ook de kranten hadden het over de game.

De Loot Crates kan je behalen door er in-game valuta aan te geven. Die krijg je door offline en online te spelen waarna je die kan spenderen aan drie types Loot Crates, elk met een andere inhoud en elk met een andere waarde. Je kan ook kristallen kopen, die je aankoopt met echte euro's. Dit is waar het schoentje wringt. Niet alleen komt er hier een Pay-To-Win allure naar boven, maar je weet bovendien niet op voorhand wat er in de Loot Crates zit. De items die erin zitten worden namelijk willekeurig gegenereerd. Je leest al tussen de lijnen dat hier een hoog gokgehalte aan vasthangt. Toch zullen degenen die er nog wat euro's tegen gooien al snel een - online - voordeel hebben, tegenover iemand die enkel de game aankoopt. Het is ook verleidelijk om er snel enkele euro's aan te spenderen, want de voortgang van zowel het stijgen in level, als het verkrijgen van in-game valuta, gaat tergend traag.

EA hield zich niet van de domme en luisterde naar het publiek en heeft bij de globale lancering van de game de optie om kristallen te kopen afgezet. Of dat zo gaat blijven of niet, en of er een patch in ontwikkeling is om de voortgang te bespoedigen, is op het ogenblik van schrijven nog niet bekend.Graphics & Sound


Audiovisueel kunnen we alleen maar vaststellen dat de game top is! Op grafisch vlak - zowel offline als online - worden we verwend met scherpe beelden en hoge texturen. Vooral de eerder kleurrijke planeten en omgevingen zijn een lust voor het oog. Wanneer een 'oude bekende' van de reeks opduikt wordt deze zeer representatief weergegeven, ook qua stem. Het lijkt wel alsof de we te maken hebben met de echte Luke Skywalker. De sfeer wordt verder prima neergezet. Je wordt meegesleurd in de verhaalmodus, en in het online gedeelte waan je je echt in een oorlog.

Conclusie


Battlefront II kreeg reeds voor de release al bakken van kritiek door het 'Loot Crate'-systeem dat het hanteert. EA heeft dit handig opgelost door de microtransacties gewoonweg uit te schakelen. We kunnen niet ontkennen dat dit systeem een grote schaduw heeft geworpen over de game. We mogen daarentegen niet uit het oog verliezen dat er nu wel een verhaalmodus aanwezig is, met een stevig plot en dat we audiovisueel zelden beter hebben gezien en dat de online modi wel te smaken zijn. Hierdoor eindigt deze game nog in de hogere regionen van onze reviews.

We kijken wel uit naar een remake of een vervolg van The Knights of the Old Republic, of eentje zoals The Force Unleashed indertijd, waar de nadruk vooral ligt op het verhaal en de offline gameplay.

Pluspunten


  • Degelijk verhaal
  • Audiovisueel top


Minpunten


  • Campagne aan de korte kant
  • Bang afwachten wat het vervolg is van het 'Loot Crate'-schandaal
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
9.5/10
Geluid
10/10
Duur
7/10

Star Wars Battlefront 2

Release
vr 17 nov, 2017
Genre
Shooter
Platform
ps4
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
DICE

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
9.5/10
Geluid
10/10
Duur
7/10