Call of Duty: WWII

Jaarlijks is het uitkijken naar de nieuwe Call of Duty. Dit jaar heeft het zijn futuristische setting ingeruild voor een meer geschiedkundige setting, want we keren terug naar de roots, naar de loopgraven van WWII!

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


We bevinden ons tussen de geallieerden op het einde van de tweede wereldoorlog, bij de slag van Normandië. We ontmoeten een jolig gezelschap, waarvan Daniels, het hoofdpersonage van dienst, deel uitmaakt. Het gezelschap bestaat verder uit een kunstzinnige, een veteraan, en nog enkele clichéfiguren. De CO – Commanding Officer – van dienst is Turner, die het soms wat moeilijk heeft met Pierson, de tweede in rang. De strubbelingen worden erger doorheen het verhaal, vooral omdat de ene de missie voorop stelt, en de andere de levens voor wie hij verantwoordelijkheid draagt.
Je wordt als groentje gewoon in het geweld geworpen, wat prima weergegeven wordt. De kogels vliegen je rond de oren, terwijl je het, al kruipend door de modder, aan de linie tegen de ‘Krauts’ opneemt. De sfeer in de bunkers en de kampen is guur en wordt zeer representatief weergegeven. Ondergetekende is nog niet zolang geleden naar het Fort van Breendonk geweest en de gelijkenissen waren zeer treffend.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Daniels, die een lange brief schrijft aan zijn broer Paul. Deze vertelling verbindt de verschillende missies feilloos aan elkaar. Jammer genoeg krijg je weinig voeling met de personages, vooral diegene die deel uitmaken van je squad. Dit komt vooral omdat je in het begin overladen wordt door de verschillende namen, de gezichten erachter en hun achtergrond. Het is moeilijk om alles direct op te slaan en dan aan de slag te gaan op het strand van Normandië.

Gameplay


Sinds jaar en dag is de franchise vooral bekend voor het onlinegebeuren. Deze verschilt immers deze keer grondig met de campagnemodus. Offline zal je namelijk niet automatisch leven regenereren, maar zal je gebruik moeten maken van de medpacks. Daarnaast zal je in sommige missies, waarvan er elf in totaal zijn, gebruik kunnen maken van je teamleden. Heb je genoeg Krauts omver gemaaid, dan kan je rekenen op een medpack, extra munitie, granaten, enz. Deze worden dan overhandigd door het respectievelijke teamlid.

Naast Daniels zal je ook nog de rol aannemen van enkele andere spilfiguren. We denken terug aan Rousseau, de mooie verzetsstrijdster die ongemerkt in het Duitse hoofdkwartier een contactpersoon moest vinden zonder uit haar rol te vallen. Daarnaast kan je ook Daniels helpen of redden door een tank of vliegtuig te besturen. Deze delen zijn gering aanwezig in de game.Online Shooting


Call of Duty heeft met deze WWII een sprong naar het verleden gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Het is gedaan met die rondspringende sprinkhanen, want ze maken plaats voor meer realistische gameplay uit het verleden. Vergeet die thermovizieren waarmee je door de muren vijanden kan waarnemen, maar maak kennis met je trouwe 'iron sight'. Het enige wat je nog kan krijgen is een veredeld vergrootglas waarmee je de vijand in de verte net iets beter kan zien. Uiteraard kan je wel nog je wapens(s) aanpassen met nieuwe handgrepen, zichten, dempers, enzovoort.

In het begin van je online avontuur zal je moeten kiezen in welke divisie je start. Dit heeft op zich, naast de keuze van je basiswapens, weinig invloed. Elke keer je een level stijgt krijg je een token, daarmee kan je dan een nieuw wapen of uitbreiding voor je bestaande wapens vrijspelen. Idem voor de 'score streaks' en het vrijspelen van andere uitrustingen of divisies. Hiermee verschilt deze game weinig met zijn voorgangers. Wel anders is de manier waarop de lobby weergegeven wordt. Je kan kiezen om naar de manschappen te kijken, of je kan in je kamp op onderzoek gaan. Hier kan je dan bepaalde uitdagingen of contracten kopen/activeren, of kan je op het oefenterrein je schietvaardigheden bijschaven.De klassieke modi, zoals Team Deathmatch, Kill Confirmed en Domination zijn ook weer terug van weggeweest. De mode waar we het meest enthousiast over zijn is War. Hier moet je tijdens het strijdgewoel verschillende objectieven behalen. Eerst moet je bijvoorbeeld een huisje innemen, daarna een brug repareren, dan met een tank op stap gaan, enzovoort. Hier heb je aan variatie uiteraard geen gebrek, maar er zijn jammer genoeg slechts drie beschikbare mappen. Een andere online modus die onze aandacht verdient is Gridiron. Op zich is dit geen ernstige modus te noemen, want dit is een combinatie van basketbal en rugby, iets wat in eerdere edities ook aan te pas kwam.

Elk jaar is het voor ons als playstationclan uitkijken naar die games die een goede ondersteuning bieden op het vlak van clanverband. We moeten in deze WWII jammer genoeg vaststellen dat, behalve het zelf moeten instellen van een clantag, deze ondersteuning ontbreekt. We hopen dus nog op een app en een patch, want oh die leuke clanwars zitten nog levendig in ons geheugen. Nog een heikel punt is de beschikbaarheid op de servers. We zijn het ondertussen wel gewend dat we na release weinig potjes kunnen spelen door de te drukke servers, maar we moeten dit als review toch enigszins aanhalen.

Nazi Zombies


De zombiemode heeft doorheen de jaren een trouwe fanbasis opgebouwd. Er zijn zelfs mensen die Call of Duty enkel kopen voor deze modus, of om die extra map te ontvangen de season pass aanschaffen. In een klein dorpje, waar blijkbaar toch wat experimenten gehouden werden gaan jij en je kompanen ten strijde tegen de zombies ... nazizombies! Klassiekerwijze bestaat deze modus uit golven van vijanden die je van je af moet houden, maar je kan je ook bezighouden met de verschillende verborgen doelstellingen. Dan weet je best goed op voorhand wat er van iedereen verlangd wordt, want er gewoon toevallig op botsen is niet waarschijnlijk.

Graphics & Sound


De sfeer van deze tweede wereldoorlog wordt in het offline gedeelte schitterend weergegeven. De sfeer is somber en dreigend, de mortierinslagen hoor je in de verte afkomen en de kogels fluiten je rond de oren. Soms waren we zelfs in de waan dat we naar filmische beelden aan het kijken waren. Het contrast met het online gedeelte lijkt dan ook vrij groot. Hoewel de beelden ook zeer goed zijn, zijn ze zeker niet te vergelijken met de campagne. Jammer, want dan had de score ook hoger gelegen.

Conclusie


We mogen besluiten dat Call of Duty terugkeert naar zijn roots. Gedaan met die futuristische wapens en exoskeletten. We verwelkomen opnieuw de donkere loopgraven en de eenvoudige wapens. Gewapend met een schokkende mitrailleur, je 'iron sight', en vooral, je teamgenoten, ga je ten strijde tegen de vijand! De campagne sleept je mee, maar vooral dankzij het hoofdpersonage. Met de andere figuren krijg je net iets te weinig voeling. Hou daarbij ook rekening met een hoog Hollywood-gehalte, zoals we wel gewoon zijn van de reeks.

Pluspunten


  • Terug naar de roots
  • Meeslepend verhaal/setting


Minpunten


  • Weinig voeling met andere personages
  • Servers nog niet zwaar genoeg
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8/10

Call of Duty: WWII

Release
vr 03 nov, 2017
Genre
Shooter
Platform
ps4
Uitgever
Activision
Ontwikkelaar
Treyarch

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8/10