Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes

Eindelijk nog eens een Metal Gear-game. Maar hoe speelt die nu?Op zich ben ik nog een leek in het Metal Gear-universum. Echter heb ik Metal Gear Solid 4 en Metal Gear Rising: Revengeance uitgespeeld. Dit universum boeide me en wanneer ik meer informatie opzocht omtrent de setting en de personages, bleek dit nogal uitgebreid. En uitgebreid mag je gerust met een korrel zout nemen. Ik had het vermoeden dat ik nog sneller een thesis zou kunnen schrijven omtrent kwantumelektrodynamica dan deze setting volledig te kunnen doorgronden...
Jaren later komt er een nieuwe Metal Gear-game uit. Trekt deze de stealth-kaart of gaan we voor hack'n slash? Aangezien ik twee metal gears achter de kiezen heb, en deze zeer verschillend waren, vroeg ik me dit toch wel af...

Verhaal – Short Story?


We zitten in Cuba en landen op een Amerikaanse basis. Jij bent Big Boss, één van de beste agenten van FOX die er bestaan. Jouw missie is simpel: lokaliseer twee specifieke gevangenen en bevrijd ze. De eerste die je bevrijdt is een jongen genaamd Chico. Je kan zelf kiezen welke aanpak je gebruikt, echter wordt je de raad gegeven om de minst opvallende weg te bewandelen. Wanneer je de jongen gevonden hebt, bevrijd je hem en zet je hem op een helikopter. Hoera!
De tweede gevangene blijkt een dame, een soort dubbelspionne, Paz, te zijn. Na wat rondsluipen in de vijandige basis vind je ook deze en kan je dit tot een goed einde brengen door haar naar het extraction point te brengen. De helikopter arriveert, en je stapt mee in. We gaan richting home base.
Dit is eigenlijk het volledige verhaal. Na het beëindigen van deze (hoofd)missie kan je nog 5 andere (zij)missies vrijspelen. Deze gaan om het omleggen van de correcte personen tot het verzamelen van specifieke data. Spijtig genoeg spelen alle missies zich af in hetzelfde gebied…

   
 

Gameplay


Qua besturing voelt het als thuiskomen. De controller laat zich nog gemakkelijker besturen dan een afstandsbediening met één knop (waarschijnlijk de aan/uit knop). The Boss schiet, sluipt, loopt, kruipt en doet nog meer zo’n dingen op een erg vloeiende manier. Je kan zeer simpel, en op Metal Gear – wijze, doorheen je inventory neuzen en met weinig moeite het juiste materiaal voor de juiste job selecteren.
Over het algemeen is het steeds de bedoeling van deze reeks geweest (behalve Rising) om wat stealthgewijs de levels door te komen. Ben je hier echter geen expert in (zoals ondergetekende) dan is dit geen ramp. Eens je bent opgemerkt, volstaat het meestal om een eindje te gaan lopen en je wat in het struikgewas te verbergen. Maak je het echter wat te bont, dan is het meestal aangeraden om iedereen met zwaar geschut te lijf te gaan.

   
 

Graphics & Sound


Hier kan maar weinig negatief over gezegd worden. Deze laatste doet de reeks zeker en vast geen oneer aan. De texturen van de omgeving zijn zeer goed, de tussenfilmpjes ronduit geniaal. Boss voert alle bewegingen op een zeer vloeiende en natuurlijke wijze uit. Het enige wat me eigenlijk stoorde, was wanneer je dekking zocht in het gras, dat het gras door je lichaam doorboorde. Dit is een vrij pijnlijke ervaring vond ik zelf.

Conclusie – Kort, schitterend, krachtig


Spijtig genoeg stopt het avontuur net iets te snel om te spreken over een schitterende ervaring. De makers van de game hebben vooral ingezet op de herspeelbaarheid van de game, zo kan je items verzamelen, een hogere ranking trachten te behalen of de moeilijkheidsgraad van de missies hoger zetten. Echter iemand die alle missies slechts één keer speelt, zal wat teleurgesteld achter blijven. De hoofdmissie speel je uit op een uur, de vijf zijmissies gemiddeld op een halfuur per deel. Let wel: de game is in het begin al te koop aan een lage prijs, en dat is maar logisch ook.

Pluspunten


  • Grafisch zeer goed
  • Eindelijk weer een Metal Gear titel
  • Schitterende cutscenes
  • Toch wel variatie in zijmissies


Minpunten


  • Veel te kort
  • Gras dat je lichaam doorboort
  • Domme AI
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
4/10

Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes

Release
do 20 mrt, 2014
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps3 ps4
Uitgever
Konami
Ontwikkelaar
Konami

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
4/10

Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes kopen?