F1 2016

Ook dit jaar brengt Codemasters ons een Formule 1 game. Is deze beter dan de 2015 variant? Wij kropen in de huid van Max Verstappen en zochten dit voor jullie uit.De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Zoals in de meeste racegames ontbreekt hier ook enige vorm van verhaal. Daarom geven wij dit aspect dan ook een gemiddelde score. Dit jaar zit er wel opnieuw een heuse carrièremodus in. Gedurende tien seizoenen kan jij je opwerken tot de elite van de racerij. Je gaat van start met het kiezen van een avatar, helm en een team. Kies je meteen een topteam dan zullen de verwachtingen natuurlijk meteen veel hoger liggen.

Gameplay


Ondergetekende mag dan wel een heus stuurwiel voor zijn televisie hebben staan, toch ging ik eerst aan de slag met de controller. Het rijden met de gamepad voelt zeer goed aan. Je krijgt de nodige feedback en ook het sturen gaat lekker strak. Ik was zelfs even snel in vergelijking met mijn stuur. Hiervan is de besturing natuurlijk ook uitmuntend en de nodige instellingen om alles te verfijnen zijn aanwezig. De gebruikelijke hulpinstellingen zijn natuurlijk ook van de partij. Wanneer je deze allemaal uitzet zal de game je een enorme uitdaging bieden. Kortom het rijden is top zowel voor de purist als de minder bedreven racers.

In de carrièremodus kan je bovendien oefensessies rijden en dat loont. Er zijn telkens enkele (dezelfde) doelstellingen die je kan behalen waarvoor je punten krijgt. Deze kan je dan weer gebruiken op je supergesofistikeerde bolide op te waarderen. Je hebt nu een reden om deze te rijden en je wordt er tevens beter door. Afhankelijk van jouw prestaties kan je natuurlijk ook een contract aangeboden krijgen van een ander team. De carrièremodus is simpel maar leuk gebracht. Het voelt echt alsof je mee strijdt in een kampioenschap. Je kunt hierin dan ook heel wat uurtjes doorbrengen.

Je hogesnelheidskist kan je natuurlijk ook zelf finetunen, zowel in de pits als tijdens het rijden. Ook de bandenkeuze en pitsstrategie kunnen het verschil maken. Je hoeft echter geen ingenieur te zijn en indien gewenst doet de game dit alles voor jou. Wel leuk natuurlijk voor de mensen die net dat extraatje zoeken.Naast de gekende offlinemodi kan een multiplayer natuurlijk niet ontbreken. In tegenstelling tot vorig jaar zit ook dit snor in F1 2016. Je kan met maar liefst 22 mensen online over het virtuele asfalt scheuren. Private lobby's zijn ook een mogelijkheid. Ook in het meerspelersluik kan je alles instellen en A.I. toevoegen. Wij hebben met enkele playstationclan leden ondertussen al enkele spannende races achter de kiezen, en er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen.

Je ziet dat F1 2016 echt met liefde gemaakt is door fans van de sport. Het meevolgen van de races vanuit de pitstraat of na een crash in een online potje is tot in de kleinste puntjes afgewerkt. Zelfs tijdens het laden kan je nog enkele algemene instellingen van de game aanpassen. Bij regenweer zal bijvoorbeeld de ideale racelijn droger liggen of worden. Dit alles draagt enorm bij aan de immersie. Een schademodel is aanwezig, maar dit is door toedoen van het FOM beperkt.  Her en der is er nog een kleine bug of glitch te bespeuren. Niks gamebrekend maar toch jammer. Men zou haast denken dat F1 2015 één grote alpha test was.
Graphics & Sound


Grafisch kan je F1 2016 in twee delen opsplitsen. Zo heb je bijvoorbeeld interactie met de teammanager tijdens je carrière en dat ziet er verouderd uit en bevat heuse framedrops. Het rijden daarentegen ziet er ongelofelijk mooi uit. Het eerder omschreven meevolgen van de wedstrijden lijkt soms alsof je op een zondagnamiddag in je luie zetel naar de televisie aan het kijken bent. Al is er toch soms een lichte vorm van screen tearing aanwezig.Het geluid is ook zeer goed gebracht en men heeft hier voor de nodige details gezorgd. De dialogen zijn verzorgd en je kan tevens je pit engineer weer toespreken via jouw microfoon. Al laat dit laatste soms nog de wensen over.

Conclusie


Ik ben dan wel een groot (virtueel) racefanaat, F1 heeft mij nooit echt kunnen boeien. Daar heeft Codemasters met F1 2016 verandering ingebracht. Zoals het een goed racegame beaamt is het rijden zeer goed en vooral verslavend. Het brengt dan ook de nodige diepgang voor de hardcore sim racer maar het zal tevens de occasionele racer weten te bekoren. De uitgebreide carrièremodus en het goed werkende onlineluik zullen ervoor zorgen dat je vele uurtjes met klamme handjes aan je scherm zal gekluisterd zitten. F1 2016 is niet het: "oh ja we moeten dit jaar nog een F1 game uitbrengen"; zoals dat wel meer met jaarlijkse (licentie) franchises gaat. Nee het is dé beste F1 game in jaren.

Pluspunten


  • Uitgebreide carrièremodus
  • Het rijden is top


Minpunten


  • Eén aspect grafisch minder
  • Occasionele bug/glitch


Reviewer: diknmuis

Score

Verhaal
8.4/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
9/10

F1 2016

Release
vr 19 aug, 2016
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Koch Media
Ontwikkelaar
Codemasters

Score

Verhaal
8.4/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
9/10