Battleborn

Battleborn staat al een tijdje op het verlanglijstje van menig gamer. Wij hebben reeds vele artikels, hands-ons, previews en zo meer aan deze game besteed. Eindelijk kunnen we ermee aan de slag en hoe we deze game ervoeren, dat kan je hier lezen.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Menig mens is bekend met het fenomeen The Big Bang. De theorie die verklaart hoe ons heelal ontstond. Minder mensen kennen de theorie van The Big Freeze. Door de uitdeining van het heelal zullen alle sterren uitdoven. Het verhaal situeert zich net voor deze gebeurtenis, waarbij het heelal zou uitdoven...

Solus is de laatste ster van het universum. Naast licht en warmte, is deze ster ook nog een bron van hoop voor de laatste beschavingen. Rendain, de schurk van dienst wil het heelal nog wat vlugger doen uitdoven, maar daar zullen de Battleborn een stokje voor steken. Een groep zeer gevarieerde krijgers, verdeeld in vijf facties, nemen het op tegen de Varelsi en hun duisternis. Ben jij klaar om hun te vervoegen?Concreet laat het verhaal zich onderverdelen in acht hoofdmissies en een proloog. Bij aanvang van een missie krijg je een korte uitleg over wat er aan de hand is en wat je juist moet doen. De vele dialogen tussen jezelf en vriend of vijand hoor je tijdens je missies. Deze game heeft wat hetzelfde probleem als Borderlands 1 van vroeger. Je weet namelijk wel dat er iets van verhaal is, maar er blijft bitter weinig van hangen. Vooral omdat dit een co-op shooter is, en je deze waarschijnlijk met vrienden zal spelen, zal je het verhaal gefragmenteerd ontvangen. Tijdens de verhaalmissies zal je de vele dialogen moeilijk horen. Het helpt natuurlijk ook niet als je de missies niet in sequentiŽle volgorde speelt, waar de kans zeer groot toe is.

Gameplay


De gameplay laat zich onderverdelen in twee grote delen: de verhaalgedreven missies, die je in co-op kan spelen, of het PvP-gedeelte, waar jouw team het opneemt tegen een ander.

Wie Is Jouw Battleborn?


Wat vele gamers ondertussen kennen, is het gigantische rooster dat deze game rijk is. Je kan maar liefst 25 personages vrijspelen, en daarmee aan de slag gaan. Initieel begin je met een zevental krijgers, maar door het beŽindigen van bepaalde missies of doelstellingen, speel je de anderen vrij. Elk behoort tot ťťn van de vijf facties en allen hebben ze hun specifieke vaardigheden. Er zijn snipers, rogues, brawlers, supports, medics, of combinaties van deze allen. Het is aan jou om te kiezen welke figuur het best bij jouw speelstijl past.Elke Battleborn verschilt totaal van speelstijl. Niet alleen hebben ze een basiswapen in de vorm van een machinegeweer, pistool, vuisten, magie, enzovoort, maar beschikken zij ook over speciale eigenschappen die je kan terugvinden onder L1 en R1. Deze vaardigheden kan je nog uitbouwen wanneer je in level stijgt tijdens een missie of een online potje. Heb je bijvoorbeeld liever dat jouw granaat meer vijanden kan uitschakelen, of heb je liever dat jouw granaat krachtiger en gerichter is? Aan jou de keuze! De game maakt tijdens het opwaarderen handig gebruik van een Helix-systeem. Hier krijg je de optie: links of rechts. Dit systeem werkt zeer goed en is vloeiend in gebruik. Vanaf level vijf zal je ook een nieuwe vaardigheid, je zogenaamde Ultimate vrijspelen en deze is natuurlijk ook zeer verschillende voor ieder personage.Tijdens de missies, of erna in de vorm van een beloning, zal je ook verschillende uitrusting vrijspelen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de kleurindelingen die we kennen uit andere games: wit (common), groen (uncommon), etc. Deze uitrusting kan je in een loadout met maximum drie stuks stoppen. Of je kan de uitrusting uiteraard verkopen. Je loadout kies je bij het vaststellen van je Battleborn, want degene die je gebruikt voor een healer zal verschillen van deze die je gebruikt voor bijvoorbeeld een sniper. De uitrusting die je kan verdienen is zeer divers. Heb je liever zelfregenererend vermogen, of heb je liever dat je wat meer shards (de valuta in de game) krijgt, of ga je toch liever voor een reductie in schade die je ontvangt? Alles hangt af van jouw speelstijl en welke spelmodus je speelt.

Bij het beŽindigen van missies, of online potjes zal je ook stijgen in twee verschillende rangen. Je hebt namelijk je command-rang, die stijgt ongeacht met welk personage je speelt. Met deze rang speel je bijvoorbeeld de mogelijkheid vrij om nog een extra loadout in te vullen, of andere Battleborn. De andere rang waarmee je stijgt is personagegebonden. Je kan dan nog specifieke uitrusting vrijspelen, of meer lore - achtergrondinformatie - of de zogenaamde mutations. Deze mutations kom je tegen in je Helix-menu, en dit onder de vorm van een derde optie wanneer je levelt. De maximum rang voor elke Battleborn is 15.Red Solus met je Vrienden


Je kan met z'n vijven aan de slag gaan om de acht missies aan te vatten. Hier kan je trouwens kiezen of je de missie in je eentje doet, met enkele vrienden, of gewoon online met nog maximum vier anderen. De missies zijn veelal hetzelfde. Ofwel moet je je doorheen het klein grut in het level manoeuvreren, met op het einde een grote baas die je moet verslaan, ofwel moet je een robot escorteren en beschermen, ofwel een combinatie van verschillende elementen. Een belangrijk onderdeel is de valuta (shards) die je vindt doorheen de levels. Deze shards gebruik je om bijvoorbeeld vallen te installeren, turrets te plaatsen, of zelfs een vliegend robotje achter jou te krijgen dat je helpt om het Varelsi gespuis neer te knallen.

Door goed gebruik te maken van het Helix-systeem en je uitrusting, is het zelfs niet nodig om af te spreken wie welk personage gebruikt. Op die manier is het niet nodig om een genezer in je midden te hebben, want ieder lid kan door middel van de correcte combinatie ervoor zorgen dat ze zelf leven bij krijgen. Hetzelfde geldt voor ieder type personage dat de game rijk is.
Neem Het Op Tegen Andere Battleborn


Naast het co-op gedeelte is er ook een heus PvP-gedeelte aan deze game verbonden. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars de mosterd hebben gehaald bij het MOBA-genre, want er komen toch enkele significante delen terug.

Incursion
Beide teams beschikken over twee robots. Bij deze teams komen ook kleine robotjes tot leven, de zogenaamde minions. Deze minions hebben de gave om het schild van deze robots uit te schakelen, waarna de Battleborn de Sentinel - robot van dienst - schade kunnen toebrengen. Een match duurt maximum 30 minuten. Het team dat het meeste levenspunten heeft, of beide vijandelijke robots uitschakelt, wint het potje.

Capture
Hier moeten de Battleborn tactische punten innemen en verdedigen.

Meltdown
Hier komen de minions weer. Het is de bedoeling dat je ze begeleidt tot een verbrandingsoven, terwijl het vijandelijke team dit verhindert en terwijl jouw team verhindert dat vijandelijke minions zich laten smelten. Het team dat het eerste 500 punten scoort, of na een half uur de meeste punten heeft, wint het potje.
Jammer genoeg moeten we het stellen met deze drie modi, die zich bovendien situeren op een beperkt aantal mappen. Er is ons wel beloofd dat meerdere modi ťn mappen onderweg zijn, ťn bovendien gratis zullen zijn!
 

Graphics & Sound


Op grafisch vlak kan je zien dat de ontwikkelaars dezelfde zijn als die van de Borderlands-reeks. De harde lijnen, en het hevig gebruik van cartooneske kleuren laten ons denken aan onze avonturen op Pandora, en daar is niets mis mee. Ook de absurde, humoristische dialogen keren hier terug. Het is echter een gemiste kans om het verhaal uit de doeken te doen door middel van de tussenfilmpjes, die we kennen uit bijvoorbeeld Borderlands 2.

Conclusie


Met Battleborn krijg je een hele hoop content. Je hebt acht co-op missies, die je elk op een uurtje kan beŽindigen, en dat is misschien wat aan de korte kant. Gelukkig kan je gaan voor die gouden medailles, en dat in de verschillende moeilijkheidsgraden en met alle personages. Daarna kan je nog online tegen andere teams aan de slag, echter voelen de drie modi en de enkele beschikbare mappen ook eerder beperkt aan. Wanneer je alle lore van alle personages zal willen vrijspelen, zal je makkelijk tientallen tot honderd uren bezig blijven, al zal dat eerder voor de die hard-fan zijn.

Pluspunten


  • Veel content (lore/personages/gear)
  • Met z'n vijf online in co-op
  • Handig Helix-systeem


Minpunten


  • Er blijft weinig hangen van het verhaal
  • PvE en PvP had misschien net iets meer gekund
Reviewer: Heer_Vonck


Kijk je liever naar de videoreview, dat kan hieronder.

Score

Verhaal
6.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
8/10
Duur
9.5/10

Battleborn

Release
di 03 mei, 2016
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
2K
Ontwikkelaar
Take-Two Interactive Software

Score

Verhaal
6.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
8/10
Duur
9.5/10

Battleborn kopen?