Logan

Logan

Hugh Jackman zal voor eeuwig en altijd bekend blijven als de enige echte Wolverine. Na 17 jaar vindt de Australische acteur het echter welletjes en krijgen we bij wijze van afscheid nog een laatste film met de geklauwde mutant in de hoofdrol. Of dat ook een waardig afscheid is geworden, zie je in de recentste actiefilm van James Mangold.

 

Wolverine (Hugh Jackman) is waarschijnlijk één van de populairste, zo niet de populairste X-men van het hele lot. Hij is ook de enigste die tot dusver optrad in alle films omtrent het X-men universum, gaande van cameo's tot de hoofdrol. In zijn waarschijnlijk laatste optreden zien we Wolverine, ook gekend als Logan, als een verouderde man die verbitterd is door de gang van zijn leven. Zijn baard is deze keer volgroeid en zijn klauwen van adamantium vertonen lichte vormen van slijtage. Hij ziet er eigenlijk niet uit en het wordt al snel duidelijk waarom. Het is namelijk het jaar 2029 en de mutanten zijn met uitsterven bedreigd. De enigen die nog resteren zijn Wolverine, een seniele Prof. Xavier (Patrick Stewart) vol levervlekken, en de minder bekende Caliban. De drie leiden een ondergedoken leven dat eigenlijk de moeite niet waard is.

Dat verandert echter wanneer een jonge Laura (Dafne Keen) in hun leven komt. Het kleine meisje is eveneens een mutant, met vaardigheden die om de een of andere reden sterk lijken op die van Logan. Laura is helaas in gevaar, want ze wordt achterna gezeten door een klein legertje huurlingen. Daarom neemt Logan, onder aandringen van Prof. Xavier, tegen wil en dank de klauwen op, waardoor zijn tanende zwanenzang nog een laatste keer transformeert in de beestachtige kreten van The Wolverine.Logan is dus geen hyperkinetische actiefilm geworden. Ruwe drama en menselijkheid nemen hier het voortouw en dat werkt voor een personage als Wolverine nog goed ook. Die ruwe toon wordt bovendien nog eens aangevuld met rauwe, brutale actie. Daar je vroeger zelf de vakjes moest inkleuren met suggestieve actie, wordt dat nu veel explicieter in beeld gebracht. Afgehakte ledematen en hoofden zijn geen uitzondering in deze film, die daarmee duidelijk zijn 16+ label verdient. De jonge kijkertjes die 17 jaar geleden naar de eerste X-men film gingen kijken, zijn nu eenmaal volwassen geworden en de film evolueert dus gewoon mee met zijn publiek.

We moeten eigenlijk al terugkeren tot aan Watchmen om nog een superheldenfilm tegen te komen waar de toon zo somber was, en waar er zo veel bloed verspild werd. Dat maakt van deze Logan een veel menselijkere film, vol pessimisme. Compleet het tegenovergesteld dus van wat we gewoon zijn uit de stal van Marvel. En, alhoewel het verhaal in de basis de superheldenclichés nooit overstijgt, is wat ons betreft de valse start van Wolverine bij deze volledig vergeven, en heeft onze favoriete mutant zijn pensioen meer dan verdient.Deze film is voor jou als:
  • Je vindt dat het superheldengenre af en toe wat zwartgalliger mag zijn
  • Je de teleurstelling van Origins volledig wil doorspoelen

Deze film is niet voor jou als:
  • je een superheldenfilm voor de hele familie verwacht
  • je nood hebt aan een rooskleurig beeld van de nabije toekomst

Steun playstationclan.be