Rogue One: A Star Wars Story

Rogue One: A Star Wars Story

Star Wars gaat de Marvel toer op, want Walt Disney heeft besloten om het verre sterrenstelsel uit te melken door een aantal spin-offs te creŽren gebaseerd op de bestaande Star Wars verhaallijnen. Hoe hun eerste poging uitdraait zie je in de nieuwe film van Gareth Edwards.

 

Het eerste spin-off verhaal speelt zich af vlak voor de gebeurtenissen uit Episode IV: A New Hope. Galen Erso (Madds Mikkelsen), een briljante wetenschapper en koele minnaar van het Galactische Keizerrijk, wordt tegen wil en dank gerekruteerd om te werken aan een massief superwapen. Galen's dochter Jyn Erso (Felicity Jones) ontsnapt uit de greep van het Keizerrijk maar blijft alleen achter en groeit op in een politiek instabiel landschap tussen het geweld van de rebellen en het Keizerrijk.

Enkele jaren na de ontvoering van haar vader wordt ook Jyn tegen wil en dank gerekruteerd, zij het in haar geval door de rebellen. Die laatsten hebben ontdekt dat hun tegenstanders de bouw van de Death Star dreigen te finaliseren en dat Galen Erso een cruciale rol speelt in dat proces. Door Jyn's connectie met haar vader te gebruiken, en in het nodige geval te misbruiken, hopen de rebellen een einde te brengen aan het superwapen. Al wil Jyn natuurlijk vooral haar vader beschermen.Hoe het verhaal eindigt dat kunnen we met enige zekerheid voorspellen, maar gelukkig blijft de film interessant omdat je wil weten hoe de gebeurtenissen aflopen voor de verschillende (hoofd)personages. Die nieuwe figuren worden allemaal overgoten met een typisch Star Wars charme en zijn meestal interessant genoeg om hun eigen film te rechtvaardigen, zelfs zonder de Skywalker familie in de hoofdrol. Daarnaast bevat de film nog enkele cameo's van andere bekende figuren, zoals Darth Vader. Al moet je eigenlijk stellen dat die niet zozeer functioneel zijn maar louter bedoeld om de resem fans te plezieren.

Krijgen we dan een film op hetzelfde niveau als The Force Awakens? Dat helaas niet! Voordat deze film verscheen werd al geopperd dat het als goed tussendoortje zou kunnen dienen tussen Episode VII en VIII en dat is het eigenlijk ook geworden. De speciale magie van The Force ontbreekt zowel letterlijk als figuurlijk, maar Rogue One is niet louter het product van zielloze uitmelkerij. Deze film is nog steeds solide genoeg om een breed publiek aan te trekken en om ons geloof in The Force terug aan te wakkeren. Maar geef ons toch maar gauw Episode VIII!Deze film is voor jou als:
  • Je, voor Episode VIII, dringend nood hebt aan een injectie met de Force
  • Blockbluster films helemaal jouw ding zijn

Deze film is niet voor jou als:
  • Je het verschil niet kent tussen Star Wars en Star Trek
  • Je een film op hetzelfde niveau verwacht als The Force Awakens

Steun playstationclan.be