Doctor Strange

Doctor Strange

Het is tijd voor een nieuwe Marvel film. De viertiende intussen! Deze keer kruipt Benedict Cumberbatch voor ons in de rol van Doctor Stephen Strange en toont hij ons de psychedelische kant van het heldendom.

 

Na Iron Man, Captain America, Thor, The Guardians of The Galaxy, en Ant Man krijgen we er nog een nieuw origineverhaal uit de stal van Marvel bij. De kersverse held heet Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch), en hij heeft zo mogelijk nog een groter ego dan Tony Stark. Dr. Strange, zoals hij ook in het gewone leven heet, is een briljant neurochirurg en hij geeft geld even snel uit als hij het verdient. Maar zoals dat vaak gaat bij de geboorte van een nieuwe held, beleeft onze hoofdrolspeler eerste een duistere periode. Strange geraakt betrokken in een auto-ongeluk en verliest al doende de motorische capaciteiten in zijn handen. Westerse geneeskunde kan hem niet helpen en zijn carrière - sterker nog: zijn leven - als topchirurg zit erop. Ten einde raad belandt hij in Kamar-Taj, op een plek waarvan Strange vermoedt dat men op wetenschappelijke wijze zijn zenuwschade kan herstellen. Maar wetenschap, dat is het laatste waar de monniken in Kamar-Taj zich mee bezighouden!

The Ancient One (Tilda Swinton), de mecenas van de monniken, demonstreert de mystieke krachten - zeg maar magische spreuken - die ze hanteren en belooft, na veel twijfel, om Strange te onderrichten. Moeilijke dagen staan voor de deur en dan kunnen ze op Kamar-Taj best iemand gebruiken als Dr. Strange. Die netelige periode wordt veroorzaakt door Kaecilius (Mads Mikkelsen), een voormalig leerling van The Ancient One, die de poorten naar een andere dimensie wil openen. Als dat gebeurt dan zou dat het einde van de wereld betekenen zoals we die kennen. En Dr. Strange die komt toevalligerwijze midden in dat conflict terecht.Deze film kan je eigenlijk beschouwen als de vreemde eend in het Marvel universum. In tegenstelling tot de meeste andere superhelden die vaak een beroep doen op hun brute kracht, maakt Strange gebruik van mystieke krachten die hij heeft aangeleerd door het lezen van antieke boeken. Dat geeft deze film vooral een distinctief gevoel op vlak van vormgeving. De magie die Strange en anderen hanteren stelt hen niet alleen in staat om wapens en schilden te materialiseren, maar ook om de wereld rond hen te manipuleren. De meesten hebben waarschijnlijk al de trailer gezien waarin de wereld op een Inception-achtige manier in geometrische vormen uit elkaar valt en zwaartekracht een veranderlijke wordt. Daar blijft het in de film niet bij! Je krijgt ook nog excentrieke beelden zoals een spiegeldimensie, dimensies in verval, en hallucinante beelden steeds vergezeld van een absurd kleurenpatroon. Op dit vlak verschilt de film dus sterk van zijn Marvel soortgenoten.

Uiteraard zijn er ook een hoop gelijkenissen met de andere superheldenfilms. Het verloop van deze verhaallijn kan je gemakkelijk naast de andere neerleggen zonder al te veel verschil te zien. Op zich niks verkeerd mee, maar je krijgt daardoor wel het gevoel dat je deze film al een keer eerder hebt gezien. Helaas deelt deze Doctor Strange ook een aantal minpunten met de andere dertien films. De tegenstander, in dit geval Kaecilius, komt met moeite aan bod en blijft te sterk onderbelicht. Je raast aan een hoog tempo door de film waardoor sommige personages en scènes overbodig voelen. En, tenslotte,  zoals in alle Marvel films wordt ook hier een vervolg voorbereid zodat je - zoals verwacht - geen sluiting krijgt op het einde. Maar goed, wij kijken alvast uit naar het volgende optreden van Dr. Strange, met hopelijk weer een uitmuntende Benedict Cumberbatch!Deze film is voor jou als:
  • Benedict Cumberbatch één van je favoriete acteurs is
  • Je de andere dertien Marvel films graag gezien hebt

Deze film is niet voor jou als:
  • Je nooit eerder een Marvel superheldenfilm zag
  • Je de beste superheldenfilm sinds tijden verwacht

Steun playstationclan.be