Spider-Man: Homecoming

Spider-Man: Homecoming

Spider-Man is terug, voor de derde keer reïncarnatie intussen, en deze keer maakt hij de aansluiting met het Marvel-universum. Hoe die transformatie de altijd beminnelijke Spider-Man vergaat, zie je in de nieuwe superheldenfilm van Jon Watts.



Spider-Man is al toe aan zijn tweede reboot. Dat is een beetje aan de hoge kant in een tijdspanne van vijf jaar, maar dat gaat vooral over een rechtenkwestie. Dat terzijde, keert Spider-Man nu terug naar zijn Marvel-huisstal en dat zit mooi vervat in de dubbele gelaagdheid van de filmtitel.

'Homecoming' wordt natuurlijk in de eerste plaats weerspiegeld in het verhaal van de film. Spider-Man of Peter Parker (Tom Holland) is in deze setting nog maar een vijftienjarige jongen. Hij is dus eigenlijk nog een Spider-Boy, die net rijp is voor zijn eerste schoolbal (of 'Homecoming' in het Engels). In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten is dat niet zijn eerste bekommernis want dankzij zijn recent verworven superkrachten maakt hij aanstalten om op een dag een Avenger te worden. Na de gebeurtenissen uit Civil War neemt het helaas niet de vaart die Peter had verwacht. Tony Stark (Robert Downey Jr.), Spider-Man's mentor, wil geen druk leggen op een jongeman, en dus zit Spider-Man opgescheept met het opjagen van kleine straatcriminelen. Niet bepaald de grootse gebeurtenissen waarop hij had gehoopt. Dat verandert wanneer hij op een dag oog in oog kom te staan met 'The Vulture' (Michael Keaton). Spider-Man ziet zijn kans schoon om zijn superhelden-CV op te smukken ... Als dat maar goedkomt gezien zijn jonge leeftijd.



'Homecoming' verwijst natuurlijk ook naar de terugkeer van Spider-Man naar het Marvel-universum. Dat uit zich vooral in het feit dat Spider-Man in een moderner jasje wordt gestoken. Zijn kostuum is een cadeautje van Tony Stark en dat herbergt nu een pak meer trucjes dan het sierlijke webslingeren. Mooi zo! Ook The vulture, het alter ego van Adrian Toomes, krijgt een analoge modernisering. Hij is een afbraakwerker die de achtergelaten puinhoop van The Avengers en hun tegenstanders misbruikt om gauw wat geld te verdienen. Hij is eigenlijk een lagere straatcrimineel die zichzelf van een moderne upgrade voorziet. Het is trouwens een goed geacteerde rol van slechterik die we graag zien terugkomen.

Daarnaast krijgt Spider-Man de luxe om, net als zijn collega's Ant Man en Dr. Strange, volledig op zichzelf een film te vullen, los van het Marvel-masterplan. Al wordt er natuurlijk uitvoerig verwezen naar die andere superhelden. Dat geeft deze film de kans om te kiezen voor een ietwat andere aanpak. Die kans wordt met twee handen gegrepen door te kiezen voor een luchtigere setting van een secundaire school omgeving. Spider-Man toont zich als een held die iets dichter bij de gewone man staat, maar die zich als zijn alter ego eveneens als een onvolwassen tiener kan gedragen. Het is een aanpak die goed werkt, maar je moet er natuurlijk die suffe tienerkuren bijnemen. Algemene conclusie: de zoveelste 'Spider-Man'-film voelt niet aan als overdaad, en een vervolg mag er in deze setting gauw komen!



Deze film is voor jou als:
  • De altijd beminnelijke Spider-Man jouw favoriete superheld is
  • Je jouw superheldenfilms graag luchtig verteerbaar hebt

Deze film is niet voor jou als:
  • Tobey Maguire de enige echte Spider-Man is voor jou
  • Je een hekel hebt aan een middelbare school-setting

Steun playstationclan.be