F1 2022

Het huidige seizoen is inmiddels een paar races onderweg en de kaarten lijken geschud. Maar hoe staat F1 22 ervoor? Wij zochten het uit.

 

De geteste versie is de PS5 versie.

Verhaal


Waar we in F1 2021 met Breaking Point een verhaal hadden, ontbreekt dit in F1 22. Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Nieuw in F1 22 is F1 Life, waar je jouw personage en je “leefomgeving” kan aanpassen . Zo kan je supercars en nieuwe meubels unlocken. Tevens is het mogelijk om de F1 Life van andere spelers te bezoeken. Wij vragen ons af waarom je dat zou doen. Het enige wat je ziet zijn meubels, behaalde prijzen en een supercar. Zaken die jezelf ook kunt vrijspelen.
De beschikbare merken binnen de supercars zijn Ferrari, Mercedes, McLaren en Aston Martin. Om deze auto’s vrij te spelen dien je een supercar token te behalen. Het behalen van deze token stelt niets voor aangezien je er gewoon een x aantal kilometer voor moet rijden. In geen tijd heb je alle beschikbare supercars vrijgespeeld en hun samengaande modi, zoals Pirelli Hot Laps. Dit zijn korte opdrachten die je met de supercars kan doen zoals een bepaalde afstand afleggen binnen een bepaalde tijd of het neerzetten van een zo hoog mogelijk gemiddelde snelheid. Klikt leuk maar in de praktijk is dit aardig frustrerend aangezien de supercars onbestuurbaar zijn.

Dan natuurlijk hetgeen waar de F1 22 om draait, de F1. De auto’s zijn conform de nieuwe regelementen en zijn uitstekend bestuurbaar. De modi waarin je deze scheurmonster kan besturen, zijn een losse race, tijdrit, een kampioenschap (voor 1 of 2 spelers), My Team en de multiplayer. Persoonlijk heb ik de meeste tijd gestoken in My Team met het opbouwen van een team. Wat opvalt is dat nog steeds dezelfde menus zijn die wij al van de afgelopen edities kennen. Wat verder aan de races opvalt is dat de AI niet meer in treinvorm rijdt maar echt aan het racen is waardoor er ook regelmatig incidenten plaatsvinden. In de voorgaande delen was er regelmatig commentaar op de Safetey car. Tijdens onze speelsessies hebben wij geen bezonderheden ontdekt. F1 22 beschikt nu ook over de formatieronden en een nieuw pitstop systeem. Bij het inrijden van de pitstraat moet je de juiste snelheid aanhouden en in de pitstraat moet je op het juiste moment de x-knop indrukken. Hoe beter jouw timing, des te sneller is de pitstop.
Graphics & Sound


Op het gebied van geluid klinken de F1 bolides zeer acceptabel. Bij de supercars, ja daar had ik niet het idee van dat ik in een supercar zat. Dit verschil merk je ook in het grafisch aspect. Daar waar de F1 bolides er mooi en strak afgewerkt zien, krijg ik bij de supercars dat gevoel niet. Bij de supercars is het net niet, super genoeg. Wat verder toch wel opvallend te worden is de leegte om het circuit heen. Tribunes horen vol te hangen met vlaggen en vol publiek te zitten dat zorgt voor de nodige emotie. Dat soort sfeerbeelden zijn in F1 22 totaal niet aanwezig en is het allemaal vrij statisch. Verder vielen de achtergrond in de spiegels op. Daar waar je met 300 kilometer per uur over het asfalt raast, lijkt het in de spiegels nergens op.

Conclusie


Bovenstaand klinkt misschien alleen maar negatief maar dat is F1 22 zeker niet. F1 22 is, zoals de afgelopen jaren, een goede racegame. Het is alleen jammer dat er weinig verbetering zit qua menu structuur in bijvoorbeeld My Team. F1 Life had een leuke toevoeging kunnen zijn maar zet zichzelf eigenlijk meteen buitenspel. De toevoeging van de Pirelli Hot Laps had een aanwinst kunnen zijn als de betreffende auto’s beter bestuurbaar waren. Een F1 game draait uiteindelijk om de F1 en daarin scoort F1 22 wel een ruime voldoende.

Pluspunten


  • Besturing van de F1
  • Kleine toevoeging m.b.t. formatieronde en pitstop


Minpunten


  • Supercars
  • F1 Life
Reviewer: Vinsantiy

Score

Verhaal
7.6/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
7.5/10
Duur
8.5/10

F1 2022

Release
zo 08 mei, 2022
Genre
Race
Platform
ps4 ps5
Uitgever
EA Sports
Ontwikkelaar
EA Sports

Score

Verhaal
7.6/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
7.5/10
Duur
8.5/10