Waterfall Park

Waterfall Park

In het amusementspark Waterfall Park moet jij ervoor zorgen dat je de leukste attracties hebt. Daarvoor moet je wel pittig onderhandelen met je medespelers! Ben jij de beste entrepreneur?

 

Doel van het spel


Door de beste attracties te bouwen de meeste inkomsten hebben. Degene met het meeste geld op het einde van het spel, wint.

Setup


We plaatsen het bord in het midden van de tafel. De locatiekaarten worden geschud, alsook de attractietegels. Iedere speler kiest een kleur een neemt de basissen van deze. De munten worden naast het bord gelegd en de rondemarker op de eerste ronde. Die geeft aan hoeveel kaarten iedereen krijgt, hoeveel we er moeten afleggen en hoeveel attracties we krijgen. Iedere speler ontvangt ook vijf munten.

Als je het spel speelt met vier of vijf moet je de overeenkomstige overzichtstegel over het spoor leggen rechtsboven, wat standaard voor drie spelers is.

Spelverloop


Iedere speler krijgt een aantal locatiekaarten, in functie van het aantal spelers en de huidige ronde. Let op, voor vier of vijf spelers gebruik je de daarbij horende overzichtstegel. Eens iedereen de locaties heeft bekeken, legt iedereen twee kaarten weg. Die worden straks weer geschud. In deze fase wordt er nog niet met elkaar gecommuniceerd.

Eens iedereen zijn/haar locaties heeft gekozen, worden de basissen op het spel gelegd, op zo'n manier dat het symbool linksboven is en de pijl naar boven gericht. Het kan zijn dat de basissen op zijn, een speler mag dan een andere basis van het bord nemen waar nog geen attractie op ligt.

Nadat de basissen gelegd zijn, krijgt elke speler een aantal attractietegels, in functie van de ronde en het aantal spelers - dit staat ook op de overzichtstegel of gebied. Deze worden gedekt uitgedeeld, maar worden vrij direct omgedraaid, want dan is het tijd om te ruilen.

Dan wordt er onderhandeld tussen de spelers. Er kunnen nog niet gebouwde attracties geruild worden, munten, locaties en zelfs attracties die reeds gebouwd zijn - dan wordt de attractietegel opgepakt en wordt de basis van de speler die de attractie ontvangt daar gelegd. Er moet steeds in het hoofd gehouden worden dat een reeds gebouwde attractie kan veranderen van eigenaar, maar nooit terug in de hand komt, of op een andere locatie wordt gelegd. Eens het ruilen en het onderhandelen gedaan is, gaan we over naar het bouwen.

Dan worden de attractietegels op de verschillende locaties gelegd. Elke speler plaatst de attracties die hij/zij wil bouwen, enkel op de locaties die hij/zij bezit. Het kan ook zijn dat je deze tegels wil houden voor de volgende ronde. Als twee spelers dezelfde attractie aan het bouwen zijn naast elkaar, worden deze straks geteld als twee attracties - dus één per speler. Een attractie is voltooid als het maximum identieke tegels naast elkaar ligt, dat is het getalletje rechtsonder.

Na de bouwfase is het tijd om centjes te verdienen. Hoe je inkomsten krijgt staat vermeld linksboven op het bord. We hebben hier een gebied dat het heeft over onafgewerkte attracties - dus waarbij het maximum aantal tegels niet behaald is - en attracties waarbij de attractie wel voltooid is. Voor beide krijg je dus sowieso inkomsten. Hoe meer tegels er liggen bij een onafgewerkte attractie, of hoe groter je afgewerkte attractie is, hoe meer muntjes je binnenkrijgt. De spelers zeggen luidop hoeveel inkomsten ze hebben, en leggen deze dan gedekt voor zich.

Daarna worden de kaarten opnieuw geschud en is het tijd voor de volgende ronde. De rondemarker wordt één plaatsje opgeschoven en het spel gaat opnieuw van start. Wie na de vierde ronde het meeste geld heeft, die wint het spel. Bij gelijkstand wint de speler met de meeste tegels op het bord. Indien opnieuw gelijk zijn ze beide de winnaar.



Materialen


Het gebruikte speelbord is vrij groot en is zeer thematisch. Hierin zitten een aantal 'gaatjes' zodat de basissen er gemakkelijk in passen. De eerste keer dat je het spel speelt vraagt het jou om het op een bepaalde manier klaar te zetten en op te ruimen. Er is een zeer goede insert voor voorzien, gemaakt van zeer dunne plastic. De basissen an sich zijn dan weer stevige plastic. Daarbij horen ook nog een aantal kaarten - geen standaardformaat en ikzelf heb geen sleeves gevonden - en de muntjes die bestaan uit dik karton.

Conclusie


Waterfall Park is een set collection spel, waarbij je moet onderhandelen met je medespelers om niet alleen dezelfde attractietegels te bemachtigen, maar om die ook te plaatsen op gunstige locaties. Het spelletje duurt ook net lang genoeg om het boeiend te (blijven) houden. Over de gameplay en de materialen is ook duidelijk nagedacht, vooral het opbergen biedt een meerwaarde. Degene die de combinatie heeft van het best te kunnen onderhandelen en eerlijk gezegd ook een dosis geluk (locaties en attractietegels) die wint dit familiespel.

Overzicht


Speelduur 45 minuten
Aantal SpelersDrie tot vijf
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?Op de doos staat +10, maar het kan zeker met een zes- of zevenjarige


Wij danken Asmodee voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be