Orbito

Orbito

Klaar om in deze 'vier op een rij'-twist je tegenstander te verslaan? Maak kennis met Orbito!

 

Doel van het spel


Je moet als eerste vier knikkers van jouw kleur horizontaal, verticaal of diagonaal op het bord krijgen.

Setup


Elke speler krijgt acht zwarte of witte knikkers. Het spelbord wordt in het midden geplaatst. Met een draai aan het knopje vouwt die open en met een kwartslag zit die stevig en kan je het bord 'induwen'. Een eerste speler wordt gekozen.

Spelverloop


Tijdens het spel doorloop je drie stappen. De eerste stap kan je niet doen in de eerst beurt, want dat is een knikker van je tegenstander één plaats verzetten - horizontaal of verticaal. Dit moet ook gebeuren naar een vrije plaats. Deze stap is optioneel, want als die knikkers al goed liggen volgens jou, moet je ze natuurlijk niet verplaatsen.

Daarna leg je één van jouw eigen knikkers op het bord en als laatste stap moet je op de Orbito-knop duwen. Hierdoor zullen de knikkers allemaal één plaatsje opschuiven in tegenwijzerzin. Slechts na deze stap kan een geldige reeks van vier knikkers op een rij worden gescoord, niet terwijl je bijvoorbeeld de knikker op het bord plaats.

De winnaar is degene die het eerst vier knikkers van zijn kleur op een rij kan plaatsen - dus na het indrukken van de knop. Mochten alle plaatsen bezet zijn en alle knikkers op het bord liggen, dan wordt er nog vijfmaal op de knop geduwd. Degene die dan als eerste vier knikkers op een rij heeft, die wint het spel. Als dit niet gebeurt, dan is het gelijkspel. In het geval dat beide spelers tegelijkertijd vier knikkers op dezelfde rij - horizontaal, verticaal of diagonaal - hebben, dan is het ook gelijkspel.Materialen


Het gebruikte materiaal is een spelbord gemaakt van stevig plastic. De knikkers zijn ook plastic maar lichter dan je zou denken op het eerste zicht. Deze hebben ook hun eigen tray en alles zit vast in een stevige plastic insert.

Conclusie


Orbito is een snel en tactisch tweespelerspel waar je best meer dan één stap vooruit denkt. Maar opgelet, je tegenstander kan zand in de ogen strooien om zo zelf de overwinning te behalen. Ideaal voor even tussendoor!

Overzicht


Speelduur Tien minuutjes
Aantal SpelersTwee
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk om te begrijpen, om te winnen afhankelijk van jezelf en je tegenstander
Voor wie?Voor iedereen


Wij danken Asmodee voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be