Middle-earth: Shadow of War - Desolation of Mordor DLC

Middle-earth: Shadow of War brengt met Desolation of Mordor een einde aan een reeks uitbreidingen. Of Baranor je digitale bezoek aan Midden-Aarde in stijl weet af te sluiten, lees je hier.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Nadat Baranor Gondor heeft verlaten – na de val van Minas Ithil – zoekt hij andere oorden op om zich te vestigen. Natuurlijke stuit hij weer op een vijandelijk leger orks dat hij eerst moet verslaan om de rust te doen terugkeren in het dorre, zanderige land van Lithlad.

Het verhaal in deze uitbreiding wordt op een drafje verteld, en het hangt met haken en ogen aan elkaar. Baranor wordt bij de start als per toeval gered door een dwerg, die hem onmiddellijk al zijn broodnodige uitrusting geeft. Daarna reist Baranor direct verder naar de uitvalbasis van een bende lokale huurlingen, die losjes gebaseerd zijn op die troepen die op olifanten rijden in de 'Lord of the Rings'-trilogie. Als bij toeval is de leider van deze bende zijn verloren gewaande broer, en die wil hem gelukkig een handje helpen. Veel creatieve moeite is er niet verspild gegaan bij het schrijven van dit verhaal.Gameplay


Baranor draagt geen ring die hem bovenmenselijke krachten geeft, daarom moet hij een aantal gadgets gebruiken zodat hij toch op dezelfde manier kan bewegen als Talion en Eltariel. Veel van die gadgets voelen aan als blinde kopieën van attributen uit andere games zoals de Arkham- en Just Cause-serie, maar ze passen evenwel goed in de setting. Met je slinger/grijphaak overbrug je grote afstanden zodat je niet onnatuurlijk snel hoeft te klimmen en springen als Talion, en met je parachute overleef je met gemak elke sprong vanop grote (en kleine) hoogte. Beide gadgets hanteer je simpelweg met één druk op een knop en op die manier blijft de vloeiende gameplay die Shadow of War zo typeert gegarandeerd, want vechten doet Baranor haast net zo goed als Talion.

Bovendien kan Baranor geen orks rekruteren, zelfs niet met alle charme of juist gebrek daaraan in de wereld. Daarom rekruteert hij geen orks, maar huurlingen. Je rekruteert ze om hetzelfde te doen als je al zo vaak … te vaak hebt gedaan. Je verslaat enkele lokale orks zodat je uiteindelijk de grote burcht kan aanvallen en de Overlord kan onttronen. Wat deze DLC alweer tot zijn einde brengt. Tenminste als je dat allemaal kan doen zonder te sterven, want het einde van je leven betekent een compleet verlies van je voortgang, maar je mag wel als je opgebouwde vaardigheden houden.Graphics & Sound


Op audiovisueel vlak is er niet veel veranderd, maar we krijgen deze keer tenminste een nieuwe kaart. Dat geeft de indruk dat men net iets meer moeite gedaan heeft om deze DLC te ontwikkelen. De nieuwe omgeving beschrijft zichzelf als een dor woestijnlandschap waar niet alleen orks maar ook reusachtige zandwormen of Wyrms leven. Het is een verademing om eens niet op de bekende terreinen te lopen die je eerder al zo vaak hebt bezocht.

Conclusie


Shadow of War komt met deze Desolation of Mordor tot een einde, en dat was nodig ook, want de citroen was nu echt wel volledig uitgeperst. Deze DLC is misschien wel de beste van de vier uitbreidingen die verschenen zijn – als  je het verhaal niet meerekent – maar dat neemt niet weg dat de gameplay te vaak in herhaling valt om essentieel te zijn. Vond je dat de hoofdgame een mooi slot bracht aan de reeks? Sla deze, en bij uitbreiding alle DLC, dan gewoon over. Kan je geen genoeg krijgen van rond te lopen in Mordor om olijke orks te doden? Dan kan je met Baranor die ervaring nog een laatste keer verlengen in een verfrissende, nieuwe omgeving.

Pluspunten


  • De gadgets werken goed om de gameplay snel te houden
  • Nieuwe omgeving om te verkennen


Minpunten


  • Gameplay weer te veel van hetzelfde
  • Verhaal raakt kant noch wal
Reviewer: Kenneth

Score

Verhaal
5.5/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
9/10
Duur
6.5/10

Middle-earth: Shadow of War

Release
di 10 okt, 2017
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Warner Bros. Interactive Entertainment
Ontwikkelaar
Monolith Productions

Score

Verhaal
5.5/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
9/10
Duur
6.5/10