Yakuza 6: The Song of Life

De grote menigte aanziet Yakuza, een van SEGA’s langlopende paradepaardjes sinds de PlayStation 2, als een Japanse visie op wat Rockstar doet met Grand Theft Auto. Yakuza is echter verre van een GTA en met deel 6 willen ze dat nogmaals duidelijk maken aan het Westerse publiek.

 

De geteste versie is de PS4-versie.

Verhaal


De reeds verschenen Yakuza-games waren er telkens waar pers van wist te smullen, maar bij het overgrote publiek door andere grote releases door de mazen van het net glipten. SEGA besloot de PR- en marketingstrategie als gevolg ietwat aan te passen en besloot onder meer met de releases van Yakuza 0 en Kiwami (een opgepoetste versie van de eerste Yakuza-game) nieuwe fans voor zich te winnen op de PlayStation 4. Een geslaagde zet zo bleek, waar nu een vervolg aan wordt gebreid met Yakuza 6: The Song of Life.Elke Yakuza-game kan perfect worden gespeeld zonder voorkennis te hebben van de vorige, maar net door de vele nieuwe fans integreerde SEGA de optie om via het menu de grootste gebeurtenissen van Yakuza 1 tot en met 5 kort door te nemen. Dat hoeft niet per see, want wie Kiwami recent nog heeft gespeeld, zal zien dat men bij deel 6 vooral teruggrijpt naar die periode waar het allemaal begon. In de hoofdrol zien we nog altijd Kazuma Kiryu die na Yakuza 5 in het ziekenhuis is beland om daarna, door zijn acties, terug naar de gevangenis te worden gestuurd. De kleine meid Haruka die hij in de eerste game tegen het lijf liep en sindsdien grootbracht, heeft een hectische jeugd achter de rug en blijkt nu ook te zijn vermist. Niemand heeft Haruka bij Kiryu’s vrijlating gezien, tot ze blijkt te zijn aangereden en nu in het ziekenhuis in coma ligt. Raar genoeg had ze een baby bij haar, waarna Kiryu beslist voogdij op zich te nemen en enkele mysteries wil zien op te lossen. Zijn er nog mensen die de yakuzu die inmiddels al even op pensioen is wil pijn doen via zijn geliefden? En wie is de vader van Haruka’s baby? Je komt het ongetwijfeld te weten in een spannend verhaal dat als conclusie moet dienen voor de reeks.

Gameplay


Yakuza staat gekend voor diens eenvoudige, doch o zo leuke gameplay waarbij je eigenlijk maar rekening moet houden met één ding; meppen uitdelen. Niemand solt met Kazuma Kiryu en elk probleem lost hij ook eenvoudig met zijn vuisten en voeten op. Wie Yakuza 0 en Kiwami al heeft gespeeld, valt meteen wel één ding op: het gevechtssysteem is opnieuw anders. Zo heb je geen keuze meer tussen verschillende zogenaamde ‘stands’, maar beschikt Kiryu terug over zijn eigen manier van vechten waarbij je alleen maar met experience points nieuwe moves kan vrijspelen. Dat is een beetje jammer, want het haalt heel wat vaart uit de gameplay, maar daartegenover staat wel iets meer realisme. De physics zijn ‘on point’ wanneer je tien tegenstanders tegelijk tegen het canvas mept met een tafel of wanneer je de zoveelste vechtersbaas met een volle ‘Heat Gauge’ al rammend op de square button van je controller de tanden uitslaat.Graphics & Sound


Yakuza 6 geniet van een nieuwe game-engine en die zorgt niet alleen voor mooie cut-scenes die het verhaal versterken, maar ook voor het gebrek aan laadtijden. Dat is een mooie nieuwigheid, daar je naast het vele vechten ook in de stad zelf kan ronddwalen op zoek naar zijmissies en leuke minigames om te spelen. Humor is een van de vele centrale thema’s in de reeks en fans zullen opnieuw blij zijn met de kleine, doch goed gevonden extraatjes waaronder de online chat met *euhm* toffe Japanse dames! Het hoeft ook niet langer gezegd te worden dat SEGA eens te meer zijn werk heeft gemaakt van emotievolle, ingesproken dialogen die perfect werden vertaald naar het Engels. Je leest als het ware hoe de Japanners hun gesprek aan het voeren zijn, wat alleen maar tot de kwaliteit bijdraagt.

Conclusie


Yakuza 6: The Song of Life is opnieuw een prachtige game geworden die actie perfect met de nodige uren dialoog weet te combineren om het geheel boeiend te houden. SEGA’s nieuwste iteratie in de reeks is een mooi sluitstuk voor de fans, maar tegelijk ook te genieten voor nieuwkomers en mensen die de reeks hebben ontdekt na 0 en Kiwami.

Pluspunten


  • Sterk verhaal
  • Vlotte gameplay
  • Content


Minpunten


  • Movelijst mocht uitgebreider
Reviewers: JohnCena

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
9/10
Duur
9/10

Yakuza 6: The Song of Life

Release
di 20 mrt, 2018
Genre
Sandbox
Platform
ps4
Uitgever
SEGA
Ontwikkelaar
Yakuza Studio

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
9/10
Duur
9/10