Batman: The Enemy Within

Batmans avontuur gaat verder en gaat de controntatie aan met The Pact! Komt hij er zonder kleerscheuren uit of niet? Dat bepaal jij zelf!De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Het gaat niet goed - of moeten we zeggen minder goed - met de mentale gezondheid van Bruce Wayne, ook wel bekend als Batman. Nu gebleken is dat Bruces vader, Thomas, verantwoordelijk was voor een hoop criminaliteit, wil Bruce er alles aan doen om zijn eigen naam te zuiveren. Dat begint bij een sociaal evenement in een casino, maar die pret duurt niet lang, want niemand minder dan The Riddler crasht het feest. Gelukkig heeft Bruce de kleding van zijn alter ego altijd bij de hand, en zo begint de jacht op The Riddler.

The Riddler wordt na een heuse klopjacht geneutraliseerd, en niet echt op de manier waarop Batman typischerwijze werkt. E. Nigma legt namelijk het loodje. The Riddler stond aan het hoofd stond van een criminele organisatie genaamd The Pact. In deze groepering vinden we een ex-dokter uit Arkham Asylum, een Mexicaanse worstelaar, een kille wetenschapper die een geneesmiddel zoekt voor zijn vrouw en één of andere gekleurde lolbroek die we al tegenkwamen in het vorige deel. Zal Bruce erin slagen om in de rangen te infiltreren en hun acties lam te leggen?
Naast het criminele aspect wordt Bruce ook op hete kolen gelegd door The Agency, een niet zo koosjere overheidsinstelling die ook de criminaliteit bestrijdt, maar daarvoor alle middelen die ze kan gebruiken inzet. Amanda 'The Wall' Waller staat aan het hoofd van die instelling en zijzelf persoonlijk benadert Bruce. Zij laat bovendien blijken dat zij de identiteit van Batman kent, en gebruikt dit als chantagemiddel. Geef je eraan toe of niet? Dat ligt volledig aan jou.

De subtitel 'The Enemy Within' slaat op de innerlijke strijd van Bruce. Hoe ver wil hij gaan voor gerechtigheid? Hoe ver wil hij gaan om mensen te helpen? Doet hij meer slecht dan goed tegenover de mensen in zijn onmiddellijke omgeving door zijn kruistocht tegen criminaliteit? Dit zijn een handvol van de vele vragen waar de speler mee geconfronteerd wordt.

Gameplay


De meeste gamers weten intussen hoe de games van de Telltale-stal spelen, en dat is bij het tweede seizoen van hun visie op het verhaal van Batman niet anders. Gelukkig zit er wel een evolutie in de gameplay, en om sleur te voorkomen is dat maar goed ook! We hadden al door dat onze keuzes invloed hebben op de uitkomst van het verhaal. Zo bepaal je onder andere hoe de samenwerking verloopt tussen The Agency en de GCPD. Je keuzes bepalen nu echter ook hoe bepaalde hoofdrolspelers Bruce beschouwen en benaderen. Hoe verder de afleveringen vorderen, hoe meer je beseft dat je een grote rol speelt in de vorming van één van Batmans grootste, maar misschien ook grappigste, vijanden.
Naast de vele keuzes die je kan maken, zal je in de actiedelen op het correcte tijdstip op de correcte toets moeten duwen. Dit zijn de QTE's waarvoor de reeks bekend is. Deze zijn dan ook nagenoeg ongewijzigd tegenover de vorige game, en vinden vooral plaats wanneer je moet vechten, obstakels ontwijken en zelfs wanneer je als een detective op zoek gaat naar verse sporen.

Graphics & Sound


De grafische kwaliteit blijft de laatste games op hetzelfde niveau hangen - behalve misschien de uitschieter, of beter laagvlieger van Game of Thrones. Op zich is hier weinig verkeerd aan, want de stijl blijft trouw aan de stripverhalen. Op vlak van geluid kunnen we hetzelfde zeggen. De soundtrack is niet storend, maar je krijgt steeds het gevoel dat je alles al eens eerder hebt gehoord.

Conclusie


Wie houdt van Telltale of van Batman zal deze serie onmiddellijk aankopen. Met ongeveer twee uur per aflevering. De laatste tijd speel ik de Telltale-games ook aan één stuk door, en dit komt de verhaalvertelling alleen maar ten goede. Er zijn maar weinig mensen die graag weken tussen bepaalde hoofdstukken laten. Op die manier merken we dat dit eigenlijk wel een stevig verhaal is, dat je ook meer inzicht verschaft in bepaalde antagonisten in het Batman-universum.

Pluspunten


  • Speelduur voor een Telltale-game ligt hoger als anders
  • Leuk verhaal


Minpunten


  • Weinig vernieuwing
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
8.5/10

Batman: The Enemy Within

Release
di 08 aug, 2017
Genre
Point And Click
Platform
ps4
Uitgever
Telltale Games
Ontwikkelaar
Telltale Games

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
8.5/10