Review Kaart- en Bordspellen: Jurassic World

Review Kaart- en Bordspellen: Jurassic World

Je kan met de release van Jurassic World: Fallen kingdom nog moeilijk een speelgoedwinkel binnenstappen en het dinosaurus-gerelateerd speelgoed niet opmerken. Zo is er ook een bordspel uitgebracht, en dat hebben wij onder handen genomen.



Samen met enkele vrienden zijn jullie verantwoordelijk voor het goede verloop van het themapark. Niet alleen moet je ervoor zorgen dat er effectief dino's in het park raken, maar dat ook de bezoekers dit amusant vinden, én bovendien veilig! Ben jij klaar voor dit coöperatief bordspel?

Spelverloop


Allereerst wordt de map van het park gelegd, de rollen verdeeld, en de missie gekozen. Qua missie heb je een vrij simpele keuze: gemakkelijk, matig of moeilijk. Deze onderscheiden zich in het te behalen amusementgehalte, én het aantal dino's dat je nodig hebt om de missie tot een goed einde te brengen. Heb je beide doelen behaald, dan win je het spel, maar als de 'Danger Marker' op twintig staat, dan verlies je.

Naast de lay-out van je pretpark wordt de kaart met de opgravingen en research geplaatst, alsook 'Mainstreet', wat eigenlijk dient om de verschillende kaarten op te leggen. Deze kaarten komen in drie soorten: Danger, Building en Upgrade.

Men kan kiezen uit zes verschillende rollen: Park Ranger, Researcher, Director, Mascot, Engineer en Dino Expert. Concreet komt het erop neer dat de ene voor een specifiek onderdeel met drie dobbelstenen mag gooien, in plaats van met twee, en voor een bepaald aspect zelfs maar met eentje. Zo gooit de Engineer voor het aspect 'Building' met drie dobbelstenen, voor 'Research' maar met eentje en voor de overige - Entertainment, Protection, Finance - met twee.
Gooien met meerder dobbelstenen verhoogt de kans op het voltooien van een bepaalde rol of functie want een succesvolle gooi wordt steeds aangegeven met het behaen van een minimum som van de dobbelstenen.




Eens de kaarten liggen, de rollen verdeeld, en de missie gekozen, kan je aan de slag! Op het speelbord zie je verschillende plekken waar je je marker kan plaatsen. Als je de jouwe op een specifieke plek zet, dan kan je een specifieke actie uitvoeren. Op de 'Fossil Dig Site' kan je bepaalde dino's van de graafplek in het 'Research Lab' plaatsen, in het lab kan je ze dan klaarzetten om in het park geplaatst te worden, en zo heeft iedere plek zijn functie. Om de dino's - die willekeurig getrokken worden - van de Dig Site naar het lab te plaatsen heb je 'Finance' - of geld - nodig, dus is het aangewezen dat de Director hier staat, omdat die met drie dobbelstenen mag gooien. Op sommige plekken in het park kan je met drie spelers staan, op andere plekken sta je alleen. Aangezien het een coöperatief spel is, is het logisch dat je eerst met iedereen mag overleggen wie wat zal doen, en wie het eerst mag beginnen.

Een andere belangrijke plek is Main Street. Wie hier staat, kan ofwel bouwen, ofwel trachten een upgrade aan te kopen. Eerst moet hij wel voldoen aan het financiële aspect - zes of meer gooien met twee dobbelstenen - vooraleer hij zelfs maar kan bouwen of upgraden. Eens hij een (willekeurige) kaart getrokken heeft, staat linksboven aan welke tweede eis moet voldaan worden. Meestal is dit gewoon nog eens gooien met een aantal dobbelstenen om te voldoen aan een bepaald minimum, bijvoorbeeld in het aspect 'Protection' meer dan 7 gooien dan. De Park Ranger mag met drie dobbelstenen gooien, de mascotte slechts met eentje. Gebouwen heb je nodig om de amusementswaarde op te krikken, en de upgrades kan je gebruiken om een extra waarde bij je worp te kunnen optellen.

Wie iets van dino's weet, weet dat die in verschillende groottes en types komen. Het spel verdeelt die grofweg in herbivoren en carnivoren in grote en kleine varianten. Ook krijgt elke dino een soort score met zich mee: brons, zilver, en goud. Dit laatste heeft vooral betrekking op de voortgang van het amusementstrack. Heb je bijvoorbeeld geen zilveren dino, dan kan je niet meer dan 9 halen op dit track. Bij het verhuizen van de dino's van de Dig Site naar het lab moet je dan ook meer dan 7 gooien om de bronzen variant te plaatsen, meer dan 11 voor de zilvere, en meer dan 14 voor de gouden. Wie snel kan rekenen weet al dat je de gouden niet kan plaatsen met het gooien van slechts twee dobbelstenen zonder upgrade.

Eens iedereen aan de beurt is geweest, dan verplaatst de Marker op de 'Danger Clock'-fase zich eentje. De speler die als eerste aan de beurt ging  moet dan een bepaalde waarde, afhankelijk van het aantal spelers, gooien, voor een bepaald aspect. Gooit die minder, dan wordt er een Danger-kaart getrokken waarbij bijvoorbeeld alle carnivoren ontsnappen. Dan moet je de ontsnapte dino's opnieuw opsluiten in je park door op hun oorspronkelijke locatie in het park te gaan staan en, je raadt het al, een bepaalde waarde te gooien met een aantal dobbelstenen. Soms zijn er ook 'Ongoing Danger'-kaarten, waarbij je bijvoorbeeld geen gebruik meer kan maken van gebouwen, dan moet je eerst voor een bepaald aspect gooien, om die kaart weg te werken. Ben je niet in staat om de dino's opnieuw op te sluiten, dan gaat de Danger Marker met een aantal waarden vooruit, die vermeld staan op de achterkant van de dino-afbeeldingen.



Roll The Dice


Wie tussen de regels al gelezen heeft, merkt op dat de factor geluk een grote rol speelt in het spel, aangezien veel afhangt van je worp. Je kan je nog zo goed plaatsen, maar als je telkens 'Snake Eyes' gooit, ben je weinig nuttig in het spel. Ook geeft de doos aan dat je het spel kan spelen vanaf twee spelers, maar dan zal het vrij moeilijk worden om die gouden dino's vrij te spelen, te onderzoeken, én te plaatsen, waardoor je grondig zal moeten investeren in upgrades, die je al dan niet zal kunnen vrijspelen. Er komt weinig tactiek aan te pas, en doorgewinterde bordspelspelers zullen Jurassic World The Boardgame al snel doorgrond hebben, waardoor het eerder neerkomt op een avondje dobbelen. Dit spel vindt - naar mijn mening - gezien de simpele aard vooral zijn publiek bij de jongere spelfanaten.

Conclusie


Jurassic World biedt een leuke basis, maar werkt deze jammer genoeg iets te weinig uit. Je kan in theorie meer aanvangen met de verschillende rollen die het spel biedt maar het blijft louter een manier om aan te duiden met hoeveel dobbelstenen je rolt. Daardoor is deze game eerder geschikt voor jongeren, en jonge tieners, die toch meestal graag met de kubusvormige steentjes gooien. Mensen die graag wat moeilijkere bordspellen spelen blijven met deze op hun honger zitten.

Overzicht


Duur: 60 minuten
Aantal Spelers:2-6, aan te raden om te spelen vanaf 4 personen
Moeilijkheidsgraad:Zeer gemakkelijk
Voor wie?+12 is de vermelding, toch kan je er al op jongere leeftijd mee aan de slag
Fungehalte6/10


Wij danken Just Games van wie wij een recensie-exemplaar hebben ontvangen.

Steun playstationclan.be