Irem Collection VOL.1

Ontwikkelaar Irem wist destijds het shoot ‘em up-genre op de (Japanse) kaart te zetten en ziet na al die jaren heruitgaves van hun eerste titels, maar dan voor de thuisconsoles.De geteste versie is de PS5-versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Zoals de meeste collectie retrogames gooit Irem Collection Volume 1 (want er volgen nog volumes) drie titels in één overzichtelijk menu. Zo krijgen we in deze eerste bundel Image Fight, uitgebracht in 1988, het vervolg Image Fight 2 uit 1992, en X Multiply, een spin-off van diezelfde serie die tussenin werd uitgebracht. Vooral Image Fight staat gekend voor diens actievolle, doch extreem moeilijke gameplay die het genre wist te vormen en als ‘standaard’ werd aanzien voor alle shoot ‘em up-games uit die tijd. De games wisten ook te verbluffen door hun cutscènes, eindbazen en, bij X Multiply, het gewaagde side-scrolling effect.De collectie bevat naast de drie titels ook lokale versies, waarbij kleine tweakjes te vinden zijn en introduceert snufjes waar we destijds alleen maar van konden dromen. Een pauzeknop, kunnen opslaan van je progressie en een rewind-functie zijn welgekomen extra’s waar Irem Collection Volume 1 van geniet.

Graphics & Sound


Grafisch waren Irem hun titels ‘grondbrekend’ op grafisch vlak, maar de tand des tijds is niet blijven stilstaan. Het is dan ook jammer dat geen enkele titel van betere graphics noch sound is voorzien. Ondertitels waren in de Japanse versies onder meer welkom.Conclusie


Prachtige games voor zijn tijd, maar Irem Collection Volume 1 mocht voor zijn prijs gerust meer bevat hebben en stelt ook teleur op vlak van vernieuwing. Een emulator kon wat men nu voorstelt jaren geleden al, wat de collectie enkel aan te raden valt aan de echte fans van weleer.

Pluspunten


  • 3 steengoede shmup’s
  • Rewind, save, etc


Minpunten


  • Geen volwaardige toevoegingen
  • Hoog prijskaartje
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
6.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6/10
Geluid
6/10
Duur
6/10

IREM Collection VOL.1

Release
ma 20 nov, 2023
Genre
Shoot-em-up
Platform
ps4 ps5
Ontwikkelaar
Tozai Games

Score

Verhaal
6.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6/10
Geluid
6/10
Duur
6/10