All Stars Playlist

All Stars Playlist

Muziek beluisteren doen we allemaal. Ben jij in staat om de leukste playlist samen te stellen en de liedjes bij elkaar te laten passen? Als je denkt dat je dat beter kan dan je vrienden, dan ben je klaar voor All Stars Playlist!

 

Doel van het spel


Een zo goed mogelijke afspeellijst maken met nummers bij elkaar te voegen die bij elkaar passen. Op die manier scoor je punten en win je het spel.

Setup


Scheid de opdrachtkaarten (rode achterkant), muziekkaarten (groene achterkant) en actiekaarten (blauwe achterkant). Schud deze goed en geef elke speler twee kaarten van elk type. Vorm nu drie verschillende trekstapels. Je legt vijf muziekkaarten open op tafel, zichtbaar voor elke speler. Deze kaarten vormen de downloadlijst. Een startspeler wordt gekozen.

Spelverloop


Bovenaan de muziekkaarten staat het genre vermeld en het aantal punten dat je krijgt als je dit liedje in je playlist zet. Daaronder staat de artiest en de titel en onderaan links en rechts zie je verschillende pictogrammen.
Bij de opdrachtkaarten zie je bovenaan hoeveel punten je ermee kan verdienen en daaronder het aantal nummers per genre dat in je playlist moet staan om de punten te verkrijgen.
Bij de actiekaarten staat gewoon tekst zodat je kan zien welke actie je kan doen, of iemand anders laten doen.

Een spelbeurt bestaat uit de volgende fasen. Men neemt eerst een kaart van de downloadlijst en die neem je op je hand. De lege plaats op de downloadlijst wordt aangevuld en de speler neemt uit deze lijst opnieuw er eentje op hand. Die lege plaats wordt opnieuw opgevuld.

Dan is het tijd om nummers aan je afspeellijst toe te voegen. In het begin doe je dit door twee kaarten van je hand open voor je neer te leggen. Je mag zoveel kaarten toevoegen als je kan, maar je hebt slechts één afspeellijst. Als je ze kan neerleggen, moet je dat ook doen, je mag ze met andere woorden niet opsparen. Je mag een kaart toevoegen als er minstens één van de pictogrammen van de laatste kaart overeenkomt met de gespeelde kaart. Deze hoeven niet van hetzelfde genre of artiest te zijn, er wordt enkel gekeken naar de overeenkomstige pictogrammen.

Als je op het einde van je beurt minder dan twee kaarten hebt, vul je aan tot twee van de trekstapel. Deze mag je wel niet meer spelen deze beurt. Wanneer je een opdrachtkaart hebt vervuld, draai je deze om en je mag dan een nieuwe pakken zolang er opdrachtkaarten beschikbaar zijn. Je mag ten allen tijde een actiekaart spelen. Wanneer je drie kaarten in je playlist hebt van hetzelfde genre, mag je een extra actiekaart nemen. Indien er geen meer zijn, wordt de aflegstapel geschud en wordt er een nieuwe trekstapel gevormd.Partyregels


Naast het verzamelen van de correcte kaarten kan je er ook nog wat regels aan toevoegen, zodat het party-element meer naar voor komt.

Aan het einde van je beurt moet je twee regels zingen of neuriën van het laatste liedje dat je hebt neergelegd. Ken je het liedje niet en geef je dit toe, dan kan iemand anders dit zingen. Als die correct is, mag die de laatst gespeelde kaart van je wegnemen en toevoegen aan zijn lijst, indien de kaart past. Je kan ook bluffen en iets zingen of neuriën dat er op lijkt. Als iemand opmerkt dat het zingen niet correct is, dan mag die de laatst gespeelde kaart nemen en indien mogelijk aan zijn lijst toevoegen. Als iemand zegt dat je iets fout zingt, maar eigenlijk ben je juist, dan moet degene die de beschuldiging maakt zijn laatste kaart uit zijn afspeellijst verwijderen.

Wanneer iemand 15 kaarten heeft, komen de andere spelers nog aan de beurt en dan worden de punten geteld.
  • Heb je 15 kaarten? Dan krijg je al een bonuspunt.
  • Tel de punten van de gespeelde kaarten bij elkaar op.
  • Heb je drie liedjes van één genre, dan krijg je nog een bonuspunt. Heb je er vier, dan krijg je twee punten, enzovoort.
  • Tel nog de punten van de opdrachtkaarten erbij.

De speler met de meeste punten, die wint het spel!

Solospel


Je kan het spel ook solo spelen. Hiervoor neem je de bonus- en negatieve kaarten uit het spel. Je neemt willekeurig 20 kaarten uit de stapel en je legt deze voor je neer. Het is de bedoeling om een playlist te maken die minstens tien punten waard is. Als je hetzelfde genre speelt, moet er slechts één icoontje hetzelfde zijn. Speel je een ander genre, dan moeten er minstens twee icoontjes hetzelfde zijn. Je mag kaarten toevoegen zowel links als rechts van de afspeellijst. Als je geen nummers meer kan leggen, is het tijd om de punten te tellen. Je telt dan alle punten van de nummers, alsook de bonuspunten - drie van hetzelfde genre geeft één punt, vier geeft twee punten ... Ben je erin geslaagd? Dan speel je het spel opnieuw maar met 19 kaarten, en je gaat zo verder.

Materialen


De materialen bestaan uit dunne kaarten met leuke artwork die bij het spelletje past: kleurrijk en met leuke icoontjes.

Conclusie


Het spel is een set collection spelletje waarbij je de combinatie van de goede kaarten spelen moet combineren met je opdrachtkaarten. Die laatste leveren overigens een hoop punten op. Dit spelletje is vooral weggelegd voor muziekliefhebbers, zeker als je de partyregels toepast. Die regels staan trouwens niet apart in de regelboek, maar die hebben wij met spelen, door de aard van de spelers, er even tussenuit gelaten, zodat enkel het set collection aspect actief was. Dit is een spelletje dat je snel even tussendoor kan spelen, want de regels zijn zeer simpel en snel uitgelegd.

Overzicht


Speelduur Ongeveer een kwartier
Aantal SpelersEén tot vier
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?Voor jong en oud, maar vooral een kluif voor muziekliefhebbers


Wij danken Formula Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be