Lego: The Hobbit

Is deze game een bewijs dat er sleet komt op de formule, of zorgen de makers toch voor innovatie?



Verhaal


Lang geleden


De dwergen waren een welvarend volk onder koning Thrór. Deze had zijn vesting in een berg, Erebor. De koning wou meer en meer goud en edelstenen en liet zijn volk dieper en dieper in de berg graven. Op een dag vinden ze de Arkensteen: het hart van de berg. Niet lang daarna wordt het dwergenvolk aangevallen door een op goud beluste vuurspuwende draak: Smaug. Hij verwoest de dwergenvesting en jaagt het volkje weg. Het goud is voor Smaug…

Heden


Bilbo Balings vertelt een verhaal aan zijn neef, Frodo.

Op een dag ontmoet Bilbo, de vriendelijke doch schuwe hobbit, Gandalf. Gandalf is een tovenaar die bekend staat voor zijn prachtig vuurwerk. Op dezelfde avond na de ontmoeting wordt er geklopt op het deurtje van Bilbo. Wanneer hij de deur opent ziet hij een dwerg. Wat doet die dwerg daar? Hij stapt binnen alsof hij zich thuis voelt en begeeft zich naar de eetkamer. Niet lang daarna volgen er nog een hoop meer dwergen, en dit is zeker niet naar de zin van Bilbo. Op het einde van de avond stellen ze hem voor dat hij mee gaat op een avontuur om het dwergenvolk te redden. Aanvankelijk zegt hij nee, maar de ochtend daarop bedenkt hij zich, en dat is wanneer het avontuur begint.

De mensen die de films van The Hobbit hebben gezien merken dat het verhaal hier is overgenomen. De game vertelt de kerndelen van beide films. Op zich is dat logisch, want het is een game gebaseerd op een film. Echter hebben de ontwikkelaars ervoor gekozen om het wat luchtiger te houden en vind je hier en dan komische elementen terug, die er in de film niet waren.

   
 

Gameplay


De gameplay van alle Lego-games lijken op elkaar, echter zijn er in deze toch wel wat verschillen te ontdekken.

Get your stuff


Zo kan je zoals altijd wel noppen verzamelen zoals in de vorige games, echter zullen kapotgeslagen voorwerpen nu ook bouwmaterialen en andere laten vallen. Deze heb je dan nodig om grotere voorwerpen te maken of in te ruilen voor iets anders bij de plaatselijke handelaar.
Occasioneel kan je, net zoals in de vorige games, ook van de eerder kapotgeslagen voorwerpen iets anders fabriceren zodat je verder komt in het verhaal.

Fight us both


Dwergen hebben een enorme kracht, en dit mede door de enorme bijlen die ze meesjouwen. Een vernieuwing in deze game is dat je met andere dwergen kan samenwerken. Hetzij om een rotsblok kapot te slaan, hetzij om een grotere vijand te verslaan. Ook moet je soms dwergen stapelen om zelf hogere gebieden te bereiken. Dit is een aangename toevoeging en zorgt ervoor dat je wel wat meer moet denken in deze game.

Back to the beginning


Wanneer je het verhaal doorloopt, zal je merken dat bepaalde gebieden niet toegankelijk zijn. Zoals in elke Lego-game zal je de levels met specifieke personages moeten herspelen als je er echt alles wil uithalen. Wat nieuw is, is dat je tussen de levels door nu ook bepaalde opdrachten ontgrendelt om zo dat unieke legoblokje te vinden, of dat ene item dat je nog mist in je schatkamer.

Als je een stukje verhaal doorloopt, zou je in principe het volledige gedeelte moeten terugkeren, moest je alles uit de game willen doen. Hier hebben de makers ook iets op gevonden. Iets na het midden van de game (na het einde van de eerste film) rijzen er bepaalde standbeelden uit de grond waar je kan naartoe reizen via grote gevederde vrienden. Deze werken als een instant travel mechanisme en is aangenaam, zeker als je net dat ene personage hebt ontgrendeld dat je nodig had in het begin van de game.

 
 


Graphics & Sound


In één woord: subliem. Tijdens de tussenfilmpjes zouden de omgevingen zo geplukt kunnen zijn uit een geupgrade versie van Skyrim. Alles is tot in detail afgewerkt en het is een plezier voor het oog wanneer je dan de legomannetje door deze omgevingen ziet.
Tijdens de game is er niets op aan te merken, de meeste voorwerpen zijn gemaakt uit legoblokjes en dan moet je ook niets anders verwachten.
De soundtrack van de game is dezelfde als die van The Hobbit – films. De lipsync is ook zeer goed gedaan, tot in zoverre mate dat het kan zijn met een legomannetje.
De kerndelen worden aan elkaar gesproken door Gandalf en dit met schitterende tekeningen. Je kan de reis van de hobbits zien op een uiterst gedetailleerde map van Midden-Aarde en deze brengt je meteen in de sfeer van Tolkiens wereld.

Conclusie


Voor wie is deze game? Het antwoord blijkt: voor iedereen. Ben je een Hobbit-fan? Dan zal je niet teleurgesteld zijn, want de sfeer wordt prima overgenomen. Ben je een Lego-fan? Goed nieuws, want dit is naar mijn mening de beste lego-game die er is. Heb je nog nooit een lego-game gespeeld of zegt Tolkiens wereld je niets? Dan is deze het ideale excuus om beide te ontdekken.
Deze game straalt niet alleen rust uit, maar brengt af en toe een komische noot. Je verveelt je nooit met de kleine puzzels die je moet oplossen om het verhaal te vervolgen, of met de puzzels die je vrijspeelt op de map naargelang je verder raakt. Met het hoofdverhaal kan je tien uur vullen, wil je echter alles uit de game halen, dan zal je meer dan het dubbele nodig hebben.

Pluspunten


  • Grafisch schitterend
  • Brengt de sfeer van Tolkiens wereld perfect over
  • Vernieuwde combat en puzzels
  • Leuke puzzels die op zich niet simpel zijn
  • Hoge herspeelbaarheidsfactor


Minpunten


  • In het begin weet je niet dat er een punt komt waarbij je gemakkelijk kan teleporteren
  • Als je in een gebied raakt en je beseft niet snel dat de figuur die je hier nodig hebt, nog niet hebt vrijgespeeld.




Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8.5/10

Lego The Hobbit

Release
wo 09 apr, 2014
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps3 ps4 vita
Uitgever
Warner Bros. Interactive Entertainment
Ontwikkelaar
TT Games

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8.5/10

Lego The Hobbit kopen?