Atlas Fallen

In een wereld waar een god het allemaal voor het zeggen heeft, is het niet altijd goed vertoeven voor iedereen. Ga jij daar verandering in brengen?

 

De geteste versie is de PS5 versie.

Verhaal


Jij bent een Unnamed, iemand die het letterlijk niet waard is om een naam te krijgen. Jij bestaat enkel en alleen om te graven naar essence dust en om het leger te ondersteunen tegen de zogenaamde wraiths. In een wereld die hoofdzakelijk bestaat uit zand en waarbij de zonnegod steeds verschroeiend meekijkt is het niet makkelijk leven. Op een bepaald ogenblik in je leven moest je karavaan terugtrekken, maar bleven er nog mensen over in een conflictzone. Jij gaat op zoek daarnaar, maar je ontdekt een gauntlet - handschoen - waar een stem aan verbonden is. Die stem - waarvan later duidelijk wordt dat die entiteit Nyaal noemt -  en de gauntlet geven je bepaalde krachten, zodat je tegen de wraiths je mannetje kan staan. Eens terug in de kolonie wordt het duidelijk dat je god niet zo barmhartig is en ga je uitzoeken waarvoor dat essence dust dient, en hoe je Thelos kan neerhalen.

De eerste vijf minuten van het spel speel je  even als Nyaal, om je de knopen van de besturing aan te leren. Daarna is het aan jou om het verhaal aan te vatten. Dat is an sich vrij lineair, maar geeft meer en meer duiding wat betreft de omgeving, en alle andere elementen uit de wereld.Gameplay


Atlas Fallen is een RPG met een derdepersoonsperspectief. Al snel leer je hoe je je moet verdedigen, en hoe je snel moet navigeren doorheen het zand. Dit herbergt ook vele wraiths - in verschillende maten en vormen - en bieden ook beloningen wanneer je ze verslaat. Niet alleen goud zal je kunnen gebruiken, maar ook essence dust en essence stones. Deze laatste kan je gebruiken om je gauntlet te voorzien van nieuwe aanvallen en passieve vaardigheden. Het goud gebruik je bij de lokale of reizende handelaren en met het essence dust kan je je gauntlet, essence stones of je armor upgraden.

Het upgradesysteem in het spel zit goed en vrij uniek in elkaar. Je hebt het dust nodig om de essence stones die je vindt op te waarderen - wel nog met bepaalde materialen die je in de wereld vindt - maar je kan ook je gauntlet opwaarderen, zodat die meer stenen kan bevatten, of je uitrusting een boost geven. Met die laatste zal je ook een 'perk' krijgen, die je dan kan spenderen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het is aan jou om te kiezen waar je dat kostbare dust aan zal spenderen.

Als je tegen vijanden vecht zal er zich ook een metertje met 'momentum' vullen. De stenen die je hebt uitgerust zullen pas activeren wanneer dat momentum tot een bepaald niveau is opgebouwd. Op die manier zullen bepaalde opwaarderingen pas later in het gevecht activeren zodat je deze kan gebruiken - met een sneltoets, of een passieve vaardigheid. Het is aan jou om de combo te kiezen die bij jou past. Bij het vechten tegen de grotere wraiths komt het erop aan om de verschillende delen van deze aan te vallen, eens al deze delen vernietigd zijn, zal de wraith het loodje leggen en kan je je beloning incasseren.

Naast de hoofdmissie zullen her en der mensen zich beroep doen op je vaardigheden. Veelal zal je op zoek moeten gaan naar een bepaald object of persoon en zal je onderweg sterke vijanden moeten omleggen. Deze hebben wel al hun eigen verhaal, dit breekt dan even het 'fetch quest' principe, wat het in zijn kern wel steeds is.Graphics & Sound


In het begin van de game is de grafische kwaliteit iets minder dan in de rest van het spel, waarom is niet goed duidelijk, maar de texturen leken minder goed. Naarmate het spel vordert, stoor je je hier niet meer aan, of vallen deze onregelmatigheden gewoon weg. Veel afwisseling qua omgeving is er niet: je krijgt een zanderige wereld vol met ru´nes en hier en daar een oasegebied. Het geluid dat we krijgen past bij het spel en hier kunnen we weinig op aanmerken.

Conclusie


Atlas Fallen biedt naast een leuk verhaal en degelijk spel, ook enkele unieke en welkome gameplay-elementen met het opwaarderingssysteem. Je krijgt een bepaalde grondstof die je op verschillende manieren kan inzetten, dus de opties zijn legio en je kan alles toespitsen naar je eigen speelstijl. Op een twintigtal uurtjes heb je het einde gezien, maar we kijken alvast uit naar een eventueel vervolg!

Pluspunten


  • Goede gameplay
  • Opwaarderingsysteem is leuk


Minpunten


  • Grafisch niet PS5-top
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
9/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
8/10

Atlas Fallen

Release
di 16 mei, 2023
Genre
Actie / RPG
Platform
ps5
Uitgever
Focus Entertainment
Ontwikkelaar
Deck13 Interactive

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
9/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
8/10