Ratchet and Clank: Rift Apart

Na Returnal moesten we niet heel lang wachten op een nieuwe PS5-exclusive en weet het olijke duo Ratchet en Clank terug zijn intrede te maken met Ratchet and Clank: Rift Apart. Een geslaagde action-platformer zoals we van Insomniac Games gewoon zijn?

 

De geteste versie is de PS5-versie.

Verhaal


In Ratchet and Clank: Rift Apart leidt het duo een bescheiden leven, waarbij er al jaren geen avonturen meer zijn beleefd. De bevolking is veilig en jaarlijks worden de heldendaden van Ratchet en Clank gevierd. Tot nu, want Dr. Nefarious, hun levenslange aartsrivaal, komt de festiviteiten verstoren en opent tussen al het geweld door een portaal naar een andere dimensie. Zowel Ratchet, Clank als Dr. Nefarious worden naar een andere wereld gezogen en laat ze net in eentje terechtkomen waarbij Nefarious zijn interdimensionale wederhelft de plak lijkt te zwaaien als keizer.Is het toeval of niet, maar het eerste dat opvalt is dat het verhaal heel erg gelijkt op dat van Crash Bandicoot 4: Its About Time. Gelukkig blijft het ook bij de andere dimensies, want al snel duiken er ook nieuwe personages op, waaronder Rivet, een gloednieuwe Lombax-verzetsstrijder die al even vastberaden is om af te rekenen met de robotplaag die Nefarious in haar tijdlijn wist te veroorzaken. Je leest het goed: in Ratchet and Clank: Rift Apart worden de duos opnieuw ingedeeld en zal je met Ratchet n Rivet kunnen spelen om Nefarious te verslaan (en je weg naar huis terug te vinden). Een spannend avontuur, inclusief optionele missies, die je een tiental uur zoet zal houden.

Gameplay


Insomniac Games introduceert naast het gekende platformen (waar we al sinds de Spyro-games enorm fan van zijn) enkele nieuwigheden. Zo zullen zowel Ratchet als Rivet over nieuwe wapens beschikken, die je na het aanschaffen ook zal kunnen upgraden dankzij verzamelde bouten en schroeven. Bij het wisselen van Lombax blijven de upgrades en vrijgespeelde wapens ook behouden, wat we echt een positief aspect aan de gameplay vinden. Het zou namelijk zeer irritant zijn geweest moesten we Ratchet zijn Shatterbomb (een fancy shotgun) hebben gepgraded, om dan met Rivet terug met basiswapens te moeten spelen. Die nieuwe wapens zorgen trouwens voor afwisseling in het uitschakelen van vijanden, waardoor je des te meer plezier zal beleven. Onze favoriet: de Topiary Sprinkler die alle vijanden als bloemen besproeit en ze bedekt onder mos.Zoals reeds vermeld zullen Ratchet en Rivet verschillende planeten moeten bezoeken om Nefarious te verslaan n zodat Ratchet en Clank terug zouden kunnen keren naar hun eigen dimensie. Tijdens hun avontuur zullen er vijanden je te wachten staan, eindbazen, optionele opdrachten (vaak klassieke verzamelopdrachten, maar ook een arena waarbij je mooie gear kan vrijspelen) en puzzels. Die puzzels zijn te vinden als rifts doorheen de verschillende levels en moeten telkens inventief worden voltooid. Wie al vreest voor hersenbrekers; Rift Apart deed ons geen enkel moment vervelen, zelfs niet bij het zoeken naar Golden Bolts of het moeten verslaan van bepaalde (lastigere) eindbazen. De camera, die gooide soms wel roet in het eten, al had het nooit grote gevolgen.

Graphics & Sound


Insomniac Games moest nog even sleutelen aan de grafische opties en voorziet op 11 juni een update die Performance-modes toevoegt om de game nog beter te maken dan dat wij hem te spelen kregen (terwijl we nu al geen opmerkingen hebben). Ratchet and Clank: Rift Apart geniet duidelijk van de kracht van de PS5 en combineert vlotte gameplay met prachtige graphics. Werelden zitten gevuld met NPCs, het stemmenwerk (inclusief humor) is van de bovenste plank en de laadtijden houden quasi geen seconde in. Kortom: een mooi staaltje vakwerk.Conclusie


Insomniac Games weet met Rift Apart opnieuw een volwaardige Ratchet and Clank-game af te leveren van de bovenste plank. Het verhaal en gehele opzet is niet bijster origineel, maar gelukkig is de uitwerking (en alles errond) dat wel, wat van de PS5-titel een must-have maakt.

Pluspunten


  • Volwaardig verhaal, inclusief optionele missies
  • Wapenarsenaal Ratchet en Rivet
  • Humor en voice-acting
  • Gameplay


Minpunten


  • Camera doet vaak lastig
  • Verhaal niet zo origineel (wel vermakelijk)
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8/10

Ratchet and Clank: Rift Apart

Release
za 12 jun, 2021
Genre
Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar
Sony

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
9/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8/10