NieR Replicant ver.1.22474487139

Nier Replicant ver.1.22474487139 is de ge-upgrade versie van Nier: Automata. Voorheen is deze enkel in Japan gereleased, waar deze Nier Replicant een ware culthit was. Zorgt zijn komst naar het westen voor hetzelfde resultaat?

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Het verhaal valt in se kort samen te vatten. De protagonist, die je zelf een naam geeft, zwerft rond op zoektocht naar een medicijn voor zijn zieke zus. Tijdens deze zoektocht ontmoet hij een pratend boek, Grimoire Weiss, die hem magische krachten verleent en hem zal bijstaan in zijn queeste.

Al bij al een vrij stereotiep verhaal en dankzij de vele omzwervingen die het verhaal kent, vergeet je  heel makkelijk waar je juist mee bezig bent. De sterkte zit hem echter in de sfeer die de makers scheppen, merendeel in de wisselwerking tussen de verschillende personages. Vooral de interactie tussen de protagonist en Grimoire Weiss is het hoogtepunt van de verhaalvertelling in Nier Replicant.

 

Gameplay


De gameplay is zo complexloos als het verhaal. Je trekt van gebied tot gebied, met weliswaar te lange laadtijden tussen die gebieden in, en legt je vijanden om met het oog op je doel. Dat doel is vaak tot altijd iets of iemand vinden en dit terugbrengen naar een opdrachtgever. Je vijanden aanvallen doe je ofwel met je wapen, waarmee je krachtige of standaard aanvallen kan doen, of met magie. Doorheen de game verzamel je verschillende magische aanvallen die je onder de schouderknoppen kan thuisbrengen. Aan jou om je favoriete er uit te halen.

 

Vijanden vermoorden en missies voltooien zorgen ervoor dat je level stijgt, zoals het een RPG betaamt. Meer dan een wat groter levens- en magiebalkje komt daar echter niet bij kijken. Geen ingewikkeld leveling systeem dus, wat een breuk is met de gemiddelde JRPG.

Naast het vechten, zal je ook van tijd tot tijd puzzels moeten oplossen of wat platformelementen voor de voeten geschoven krijgen. Voor dit alles bestuur je je protagonist vanuit een standaard derdepersoonsperspectief. Een leuke afwisseling die Nier Replicant biedt is dat dit soms schakelt naar een top-down-view of een heuse sidescroller.Opnieuw, net zoals voor het verhaal, valt er weinig meer te vertellen over de gameplay van Nier Replicant. Maar ook hier zit de kracht hem in de eenvoud. Geen duizend verschillende mogelijkheden om iets te doen, maar slechts de basics. Die basics zijn dan weer wel goed uitgevoerd zodat alles heel vloeiend aanvoelt. Je hebt altijd het gevoel in controle te zijn en geraakt niet verloren in een hectische of verwarrende gameplay, wat wel eens durft te gebeuren in een game uit het land van de rijzende zon.

Graphics & Sound


Het is en blijft een remake van een PS3 game: van de graphics mogen je verwachtingen niet al te hoog liggen. Desalniettemin krijg je geregeld mooie verzichten te zien. De mindere kwaliteit zit hem vooral in de NPC’s zoals shopkeepers die de make-over schijnbaar gemist hebben.De soundtrack kent twee kanten: soms geniaal, soms heel schreeuwerig en irritant. Want ja, het is en blijft een JRPG. De muziek die daar bij hoort is niet altijd afgestemd op onze Westerse oren.

Conclusie


Zowel het verhaal als de gameplay is aan de eenvoudige kant, maar net daarin zit de genialiteit van Nier Replicant. Zeker geen game die enkel toegankelijk is voor de doorgewinterde JRPG fan, maar eentje waar iedereen van zal kunnen genieten.

Pluspunten


  • Zijn eenvoud
  • Vloeiende gameplay


Minpunten


  • De soundtrack
  • Lange laadtijden
Reviewer: Heisenberg

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
9/10
Grafisch
7/10
Geluid
6/10
Duur
9/10

NieR Replicant

Release
wo 31 mrt, 2021
Genre
JRPG
Platform
ps4
Uitgever
Square Enix
Ontwikkelaar
Square Enix

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
9/10
Grafisch
7/10
Geluid
6/10
Duur
9/10