Balan Wonderworld

Balan Wonderworld is een game die zicht richt op de jongere gamers onder ons. Verplichte kost voor onze jongeren of niet, dat lees je hier!

Algemene Afbeelding van de game

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Het spel start met een treurig jongetje dat meegelokt wordt door een klein mysterieus wezentje. Je komt terecht in een soort circus/speelpaleis en je ontmoet Balan, een vreemde figuur wiens hoofd vooral uit een hoed bestaat. Op parallelle wijze - of in een parallelle wereld - gebeurt alles ongeveer hetzelfde met een meisje, dat wel heel goed op jou lijkt.

Balan weet je te vertellen dat je een deel van je hart kwijt bent, en dat je dat samen met hem in zijn Wonderwereld gaat zoeken!Het verhaal raakt kant noch wal. Het is meestal raden wat de ontwikkelaars bedoelen met de tussenfilmpjes, want veel ondersteuning qua taal krijg je niet. Op zich kan je je er wel iets bij voorstellen, maar menig jongere gamer, de doelgroep van de game, begrijpt waarschijnlijk geen fluit van wat er aan de hand is.

Gameplay


Deze game richt zich dan ook duidelijk op de gameplay, al is dat niet altijd even duidelijk uitgelegd. Je komt in het begin terecht op een eiland, en je krijgt toegang tot drie hoofdstukken. Het komt erop aan om in elk hoofdstuk platform- en puzzelgewijs je weg te vinden, schakelaars te activeren en het op te nemen tegen een eindbaas. In deze hoofdstukken zal je bepaalde kostuums vrijspelen/dragen. Zo zal de wolf een sprongaanval kunnen uitvoeren en hiermee vijanden verslaan, of blokken kapot slaan. Je kan je ook verkleden als een soort konijn, dat dan verder kan springen en ga zo maar door, want het aantal kostuums is legio.

   

Tijdens deze levels zal je ook nog beeldjes van Balan en druppels in allerlei kleuren kunnen verzamelen. Deze druppels kan je op je eiland, eens je een hoofdstuk beëindigd hebt, voeren aan je Tims. Hierdoor worden zij groter, leggen zij eieren en groeit de populatie op je eiland. Als je populatie groeit, krijg je ook meer bonussen, zo worden er trampoline's geïnstalleerd waardoor je Tims zich meer amuseren. De beeldjes zorgen er op hun beurt voor dat je je kan verplaatsen naar een ander eiland, en zo andere hoofdstukken kan spelen. Je kan al raden dat er bepaalde kostuums zijn in hoofdstukken, die je kan gebruiken in voorgaande levels, vooral om die beeldjes te vergaren. Je zal bepaalde levels dus meerdere keren moeten spelen.

Elk kostuum telt ook als een 'leven'. Je wisselt van kostuum door gebruik te maken van de schouderknoppen. Heb je drie kostuums, bijvoorbeeld wolf, konijn en kwal, en leg je het loodje, dan zal je één van de kostuums verliezen. Verlies je ze allemaal - tijdens gevechten tegen vijanden of een misrekening in het platformgedeelte - dan zal je dat level opnieuw moeten starten. Elk kostuum heeft zijn bepaald kenmerk en dat activeer je door middel van de actieknoppen. Eender welke actieknop is voldoende, want je kan ook maar één actie uitvoeren. Hierdoor is het best om een afweging te maken bij het kiezen van je uitrusting. Sommige daarvan kunnen immers niet springen, maar hebben dan bijvoorbeeld wel een langeafstand aanval.

   
   

Graphics & Sound


Behalve het (Japans?) gebrabbel van Balan, krijg je ook nog de typerende geluiden over jou die we kennen uit meerdere games uit het Oosten. Aangezien het een kinderspel is, is het achtergrondgeluid meestal kalm, en zijn er een hoop 'plings' te beluisteren wanneer je verzamelobjecten verzamelt. Op het vlak van beeld zit het ook vrij goed, gezien de aard van het spel.

Conclusie


Balan Wonderworld is een spelletje dat zich richt op kinderen van 7+. Het lijkt me vrij moeilijk om iets mee te krijgen van het verhaal, en qua gameplay is het in het begin ook koffiedik kijken hoe je voortgang moet boeken. Dit had wat beter uitgelegd mogen worden. Als je kinderen hebt die er zich weinig van aantrekken en die gewoon dezelfde levels steeds opnieuw willen spelen, kan je deze game wel aankopen, gezien het aanbod voor deze doelgroep karig is.

Pluspunten


  • Kinderen kunnen zich niet misduwen; elke knop doet hetzelfde
  • Hevige kleuren en geluiden die kinderen kan boeien


Minpunten


  • Gameplay en verhaal te onduidelijk uitgewerkt
  • Te veel gebruik van backtracking
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
6/10

Balan Wonderworld

Release
za 24 jul, 2021
Genre
Platformer
Platform
ps4
Uitgever
Square Enix
Ontwikkelaar
Square Enix

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
6/10