Black Legend

Black Legend is van Belgische makelij, en dat heb je snel door! Dit spelletje speelt zich namelijk af in de Lage Landen van de 17e eeuw.

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


In de zeventiende eeuw ben jij een huurling die aangespoelt in een Nederlands dorpje. De lokale bewoners worden geteisterd door een vreemde mist. Die mist op zich valt nog mee, maar die vreemde sekte, wilde honden en vreemde wezens vormen een gevaar.

Jij en je bende huurlingen worden aangesproken om komaf te maken met deze dreiging, en zo begint je avontuur in de Lage Landen!

Gameplay


Black Legend is een goeie ouderwetse RPG en steekt dat niet onder stoelen en banken. Het is klassiek dat je in deze spellen hoofdmissies krijgt en enkele zijmissies. Daarna is het aan jou om je weg te vinden! Gelukkig is het oude Nederland rijk aan wegwijzers die je kan lezen, en waarmee je met behulp van je kompas snel je weg doorheen Woonwijk kan vinden.

Bij dat exploreren hoort natuurlijk de confrontatie met de vijanden van dienst. In deze gevechtsfase zal je 'turn based'-gewijs de leden van je groep moeten sturen door te bewegen of aan te vallen. Iets wat je in weinig spellen ziet is het gebruik van de katalysatoraanvallen. Met een basisaanval gaat ook een humeur gepaard, en deze worden weergegeven door middel van kleuren. Je hebt de rode, zwarte, gele en witte. Dat betekent dat je met een aanval ook een ‘kleurtje’ toebrengt. Een personage kan steeds een katalysatoraanval uitvoeren, maar die is een pak krachtiger wanneer de vijand reeds de correcte ‘kleurtjes’ ontvangen heeft. Alles hangt dus af van de vaardigheden van de groepsleden en welke humeuren zij kunnen activeren. Winst of verlies hangt veelal af van het correct gebruik van verschillende type aanvallen.

   
   

Gaandeweg zal je meer klassen vrijspelen of vinden, en dit zijn er een hoop. Je hebt een landsknecht, pestdokter, beul ... elk met zijn verschillende actieve en passieve vaardigheden en voorkeur van uitrusting. Een handige feature is het selecteren van een klasse en diens uitrusting. Kies je voor één van de personages de klasse ‘beul’, dan gaat die ook je rugzakje af en rust hij die ook automatisch met de beste uitrusting uit. Handig!

Uiteraard zou het geen RPG zijn als er geen soort opwaarderingssysteem is. De groepsleden leren vooral vechten met hun uitrusting en spelen zo nieuwe vaardigheden vrij. Als een groepslid van klasse verandert, kan het immers zijn dat hij reeds geleerde vaardigheden gewoon overneemt, en dat is ook iets wat we in weinig RPG’s vinden.

Black Legend is geen gemakkelijk spelletje. Zelfs op de ‘medium’ moeilijkheidsgraad blijkt het spel soms meer dan pittig, vooral tijdens baasgevechten. Iets wat je mist is de optie om de moeilijkheid te verminderen. Misschien bewust gedaan om de gamer wat andere taktieken te laten proberen, maar op een gegeven moment kan je dat uiteraard ook beu raken.

Graphics & Sound


De ontwikkelaars kunnen er weinig aan doen, maar het zeventiende eeuwse Nederland is niet echt divers qua omgevingen, huizen en dergelijke meer. Ook helpt die mist natuurlijk niet om de texturen tot zijn recht te brengen waardoor het spel over de ganse lijn vrij bruin en grijs aanvoelt. De verschillende wijken hebben wel hun eigen kenmerken, zoals scheepswerven en havens, maar toch krijg je bij alles hetzelfde gevoel. Hierbij ook de sound en de omgevingsgeluiden: ze zijn aanwezig, maar dikwijls hetzelfde en alles vrij vlak.

Conclusie


Black Legend is een spelletje dat je al kan aankopen voor dertig euro bij release, en dat valt wel nog goed mee. Het brengt enkele unieke elementen, zoals de folklore van onze regio, en ook qua gameplay komt het soms nieuw uit de hoek. Jammer genoeg valt het audiovisueel wat tegen en blijven we hier met grijswaarden zitten.

Pluspunten


  • Unieke locatie
  • Gameplay degelijk uitgewerkt


Minpunten


  • Soms moeilijk en geen optie om het gemakkelijker te maken
  • Audiovisueel blijven we op onze honger zitten
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6/10
Geluid
6/10
Duur
7/10

Black Legend

Release
zo 13 dec, 2020
Genre
RPG
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Warcave
Ontwikkelaar
Warcave

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6/10
Geluid
6/10
Duur
7/10