Need for Speed Heat

In de koude wintermaanden komt Electronic Arts met Need for Speed Heat. Wij zochten uit of de nieuwst telg uit de Need for Speed franchise ons hart kon verwarmen.

 

De geteste versie is de PS4 Pro versie.

Verhaal


Het verhaal speelt zich af in Palm City  waar de Speedhunter Showdown wordt gehouden. Dit betekent dat je overdag legale races afwerkt en als de nacht is gevallen, dan komen de illegale races aan bod. Concreet komt het er op neer dat je overdag geld verdient om nieuwe auto’s en onderdelen te kopen, en 's nacht werk je aan je reputatie. Zoals verwacht is de plaatselijke politie van deze praktijken niet gediend waardoor luitenant Frank Mercer van de High-Speed Task Force de ‘oorlog’ verklaart aan alle racers.

   

Op het moment dat de speler Palm City bereikt, ontmoet hij Ana, die door de actie van luitenant Frank Mercer haar auto en crew verloren heeft. Via Ana word je geďntroduceerd in de scene van het straatracen, en vanaf dit moment staat het terugvinden van Ana’s auto centraal. Gaandeweg komen wij erachter dat het bij de High-Speed Task Force ook geen zuivere koffie is en er de nodige corruptie heerst. Zal het onze speler lukken om de auto van Ana te vinden en de corruptie van de High-Speed Task Force op de kaart te zetten?  

Gameplay


Zoals hierboven beschreven vinden de races zowel overdag als ’s nachts plaats. Wat meteen opvalt is dat de wereld vooral overdag vrij leeg aanvoelt. Het decor is afgeleid van de Amerikaanse stad Miami. De Miami vibe is lekker aanwezig, maar omdat de stad overdag zo leeg aanvoelt, heb je eerder het gevoel dat je in een buitengebied aan het rondrijden bent. De besturing van de auto’s is gelukkig wel goed, en bovendien kan je deelnemen aan diverse disciplines zoals race, drift en off-road. Ondanks dat Need for Speed Heat een arcade racer is, kan je wel met een drift auto makkelijk een off road race rijden.

 

Wat ook typisch is bij elke nieuwe Need for Speed is het aanpassen van de auto. Wij kunnen met gerust hart stellen dat er weer van alles aan te passen valt. Zo kunnen we natuurlijk de auto voorzien van een andere body of een andere kleur, en kunnen we weer effecten zoals neonverlichting, aan onze auto toevoegen. Je kan deze keer ook de stand van je auto aanpassen, zodat je de voor- en/of achterwielen naar buiten zet. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kunnen we ook het geluid van de uitlaat aanpassen.

Need for Speed staat sinds jaren ook bekend om de politieachtervolgingen. In Need for Speed Heat zijn deze uiteraard weer terug. Wat opvalt is dat de politie aardig pittig is in de achtervolgingen. In de voorgaande delen kon je ze nog een beetje afhouden door ze een flinke beuk te geven, maar in dit deel heeft dit nagenoeg geen effect en zul je gebruik moeten maken van sprongen en steegjes om ze kwijt te raken.

De races zijn zowel offline als online af te werken. Online kan dit gebeuren in een crew. Iedere speler die online gaat wordt in een willekeurige crew gezet. Het is ook mogelijk om je eigen crew te maken of over te stappen naar een andere crew. Alle spelers die in de nacht rijden verzamelen naast de reputatiepunten voor hun eigen level, ook reputatiepunten voor hun crew. Hoe hoger het level van je crew, hoe meer voordelen je ontvangt. Voor het levelen van je crew hoef je niet met andere crewleden samen te spelen, het levelen kan ook afzonderlijk gebeuren. In de online sessies hebben we geen enkel moment last gehad van enige vorm van lag.

 

Graphics & Sound


Waar Palm City overdag leeg aanvoelt en saai overkomt, is het in de nacht een geweldige plek waar de neonverlichting vanaf spat (zeker als je dan ook nog in een politieachtervolging zit). Ook de auto’s zien er zeer strak uit. Zoals eerder aangegeven is Need For Speed Heat een arcade racer. Verwacht dus geen uitgebreid schademodel. De meeste schade die je zult zien aan je auto is een kapotte ruit of loshangende bumper.

Op audiologisch gebied stelt Need for Speed Heat ons niet teleur. En mocht je niet helemaal tevreden zijn met het geluid van je auto, dan kan je zoals hierboven aangegeven dit zelf naar hartenlust aanpassen.

Conclusie


In de intro stelde wij onszelf de vraag of Need for Speed Heat ons hart kon verwarmen. Wij hebben mogen vaststellen dat wij deze vraag met een dikke ja kunnen beantwoorden. De wereld voelt vrij leeg aan maar dat wordt goed gemaakt met pittige politieachtervolgingen en de mogelijkheden om je auto aan te passen. Tijdens de sessies voor deze review heb ik Need for Speed Heat voor 90% in de online omgeving gespeeld. Wat een groot pluspunt is dat er tijdens al deze sessies geen enkele vorm van lag heeft plaatsgevonden. Al bij al komen we tot de conclusie dat Need for Speed Heat een heerlijke arcaderacer is, die tijdens de nachtraces het ‘beruchte’ Need for Speed Underground gevoel in jou naar boven haalt.

Pluspunten


  • Races die zowel overdag als ’s nachts worden verreden
  • Pittige politieachtervolgingen
  • De mogelijkheden om je auto aan te passen
  • Geen enkel moment van lag ondervonden in onze onlinesessies


Minpunten


  • Geen actieve dag/nacht cyclus
  • Weinig activiteit op straat
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10

Need for Speed Heat

Release
vr 08 nov, 2019
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
EA Sports

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10