World War Z

In 2013 kwam World War Z in de bioscopen en een paar weken geleden verscheen de gelijknamige game. Wij onderzochten, uiteraard met gevaar voor eigen leven, of deze oude zombies nog steeds angstaanjagend zijn.

 

De geteste versie is de PS4 Pro versie.

Verhaal


De film World War Z kende in 2013 een niet al te diepgaand verhaal. Op dat gebied is de game World War Z gelijk aan de film. Het verhaal in deze game is slechts een reden om honderden zombies af te knallen. Het verhaal is gebracht naar 4 hoofdstukken (elke hoofdstuk speelt zich af in een andere stad: New York, Jeruzalem, Moskou en Tokyo). Voor elke missie krijg je een kleine intro van tien seconden waarbij duidelijk wordt gemaakt waarom je op dat moment op die plek bent. Alle hoofdstukken komen op het zelfde neer. Je loopt met een groep van 4 personen op locatie waarbij je de opdracht krijgt om je naar een bepaalde plek te begeven. Op deze plek is persoon/object X. Tijdens de tweede en derde missie is het jouw taak om persoon/object X te beschermen en naar een veilige locatie te brengen.

 

Gameplay


Zoals aangegeven gaat World War Z puur om het afknallen van zombies. En dat doe je ook! Zo voltooi je menig missie waarbij je tussen de 700-800 zombies afslacht. Voor deze slachtpartij heb je negentien wapens ter beschikking waaronder de gebruikelijke shotguns, pistolen, SMG, kruisboog en machete. Je begint standaard met een SMG en pistool. De overige wapens liggen verspreid door de game heen. Elk wapen kent vijf varianten. Om de tweede variant vrij te spelen dien je een bepaald aantal XP te behalen met het eerste wapen, etc. Zodra je de vereiste XP gehaald heb, heb je de mogelijkheid om het volgende wapen aan te schaffen. Naast de wapens zijn er bovendien zes klassen (onder andere medic, gunslinger en slasher) voor je personage. Tijdens het levelen van je personage heb je de mogelijkheid om vaardigheden te ontgrendelen.

   

Maar goed  ... World War Z draait om het slachten van zombies, en daarin heeft deze game zichzelf overtroffen. De AI van de zombies is gewoonweg briljant. Tijdens onze speelsessie kwamen we regelmatig een horde tegen van tientallen zombies. Een elke horde reageert elke keer anders . Als je bijvoorbeeld ergens prikkeldraad spant, dan zal de AI een aantal zombies ‘opofferen’ om zo een baan te creëren voor de overige zombies. De overige zombies zullen het pad over het prikkeldraad gebruiken. Mocht de AI erachter komen dat de speler veel weerstand bied, dan zal de AI automatisch opzoek gaan naar een ander zwak punt in de verdediging van de speler.

World War Z telt elf missies verdeelt over de genoemde locaties. Al deze missies zijn speelbaar met AI bots of online met vrienden/random spelers. Tijdens het opnieuw spelen van de missies op de hogere moeilijkheidsgradaties kom je minder munitie tegen en zullen de zombies wat meer kogels nodig hebben. Daarnaast bevat World War Z een PVP multiplayer. In deze gamemode kom je de bekende multiplayermodi tegen met e toevoeging dat als er teveel lawaai is, er een horde zombies door het speelveld komt razen.

   

Graphics & Sound


Met alle actie op ons scherm waren we toch benieuwd hoe onze PS Pro dit zal trekken. Wij kunnen, enigszins verrast, zeggen dat wij tijdens onze speelsessie geen enkel technisch mankement (zoals framedrops) hebben ervaren. Dit geldt voor alle, zowel offline als online, gamesessies. De balans met betrekking tot het geluid is ook dik in orde. Zo kent de game tijdens de missies geen overbodige geluiden zoals nutteloze deuntjes. Het enige geluid dat er is, is het wapengekletter en de angstaanjagende kreten van de zombies.

Conclusie


Als je op zoek bent naar een game met een diepgaand verhaal, dan is World War Z niet jouw game. Ben je op zoek naar een game waarbij je hersenloos de hersenlozen kan slachten, dan is World War Z jouw game. De AI van de zombies is voortreffelijk en niet zo hersendood als dat zijn voorkomen doet voorkomen. Met het vooruitzicht dat er de komende tijd gratis content verschijnt, is World War Z een game waar je met veel plezier de nodige uren aan kunt spenderen.

Pluspunten


  • AI van de zombies
  • Geen technische mankementen die de speelsessie negatief beïnvloeden
  • Goeie balans in het geluid


Minpunten


  • Geen verhaal


Score

Verhaal
5.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
10/10

World War Z

Release
di 16 apr, 2019
Genre
Actie
Platform
ps4
Uitgever
Saber Interactive
Ontwikkelaar
Saber Interactive

Score

Verhaal
5.5/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
10/10