Battlefield V

Na Battlefield 1 is nu Battlefield 5 verschenen. Wij zochten uit wat je van deze Tweede Wereldoorlog-game kan verwachten.De geteste versie is de PS4 Pro versie.

Verhaal


In Battlefield 1 maakten de War Stories hun opwachting. In Battlefield V komen deze terug en kan je drie van deze korte verhalen spelen. Zo kruipen we in de huid van een Britse soldaat in Noord-Afrika, een verzetsvrouw in Noorwegen en twee Senegalesen in Frankrijk.

Gameplay


In de War Stories heb je voldoende vrijheid. Zo is er een gedeelte in Noord-Afrika waarbij je drie doelwitten moet uitschakelen, je kan kiezen welk doel je als eerste wilt uitschakelen en - niet geheel onbelangrijk - je krijgt de volledige vrijheid hoe je het wilt doen. Wil je dit als sluipschutter doen? Geen probleem. Wil je een vliegtuig stelen en de hele boel kapot bombarderen? Ga je gang!

Maar uiteindelijk draait een game als Battlefield om de multiplayer. Battlefield V telt op dit moment acht mappen waar de diverse modi zich afspelen. Naast Noord-Afrika, Noorwegen en Frankrijk is namens Nederland Rotterdam vertegenwoordigd. Wat leuk is om te zien is dat de winkels in Rotterdam Nederlandse namen dragen en niet een of ander fictief taaltje. Ondanks dat op dit moment acht mappen speelbaar zijn wordt de sfeer in de betreffende gebieden goed neergezet.

 

Battlefield V kent zes onlinemodi waaronder de bekende modus Conquest en Team Deathmatch. De modus Operations uit Battlefield 1 is vervangen door Grand Operations. Deze laatste modus is onderverdeeld in drie dagen en is min of meer een mix van de overige online modi. Zo kan het dus zijn dat de eerste dag een potje Frontline is, waarbij de aanvallende partij als heuse paratroepers beginnen met een parachutesprong uit een vliegtuig. Op de tweede dag speel je vervolgens Team Deathmatch en op de laatste dag speel je ten slotte Conquest. Mocht de stand na drie dagen gelijk zijn, dan volgt er een beslissende vierde dag. Deze laatste dag volgt het populaire Battle Royale-principe. Het speelveld wordt dan kleiner en het team dat als laatste overblijft heeft gewonnen.

De game kent geen 'pay to win'. Met het in-game geld dat je verdient door opdrachten uit te voeren en matches te spelen, kan je cosmetische upgrades kopen voor je wapens en soldaat. Daarnaast kan je je wapen ermee upgraden op vier fronten (zoals quick aim, vergrote magazijn en een bajonet). Elke klasse kent acht wapens. Het eerste wapen in elke klasse is al opgewaardeerd. Met in-game geld kan je ook je voertuigen upgraden.

Wat meteen opvalt bij het online spelen is dat grote overwinningen schaars zijn. In de modus Conquest gebeurt het regelmatig dat een potje wordt beslist met minder dan 20 kills verschil. Hieruit blijkt dat de wapens goed zijn afgesteld en de matchmaking ook goed werkt. Wat verder opvalt is dat de release van Battlefield V uitstekend is verlopen. Na alle potjes die we gespeeld hebben, is het maar twee keer gebeurt dat we in een oneindig potje kwamen terwijl de tijd erop zat. Daarnaast hebben we zelen lag ervaren.

 

In een eerder stadium kwam er kritiek omdat de game je zou verplichten als vrouwelijk personage te spelen terwijl dit niet historisch correct zou zijn. Men heeft dit opgelost door je de mogelijkheid te geven om zelf te kiezen of je online met een mannelijk of vrouwelijk personage wilt spelen. Deze personages zijn niet aan te passen in de zin van bouw, huidskleur en dergelijke meer.

Graphics & Sound


Op het moment dat je door Rotterdam rent, waan je jezelf echt in het Rotterdam van bijna 75 jaar geleden. De sfeer in deze game is zo goed neergezet. Dit is trouwens in alle mappen zo. Nagenoeg alles wat je in de mappen tegenkomt kan kapot zonder dat je er grafisch iets van merkt.

Maar wat deze game helemaal afmaakt is het geluid. Het geluid is gewoonweg subliem. Zo kan je als squadleader op een gegeven moment een JB-2 raket oproepen. Als deze raket eraan komt hoor je zijn propeller. Maar van zodra het stil is, gaat de raket recht op zijn aangewezen doel af. In de partychat merk je dan gewoon dat de ademhaling van je medespelers stopt omdat men niet weet waar dit dodelijk wapen zal terecht komen. Daarnaast is het geluid van de wapens, voertuigen, en kogelinslagen geweldig. Met een headset op kan je jezelf helemaal verliezen in deze game door deze geweldige geluidseffecten.

 

Conclusie


Battlefield V is een game waar zowel de Battlefield-veteraan als de nieuweling uitstekend mee uit de voeten kan. De game speelt soepel weg, zowel als voetsoldaat als hoog in de lucht met een bommenwerper. Het is een pluspunt dat men is afgestapt van het premium gedeelte en dat men nu de content gratis weggeeft. Dit kan helaas voor sommigen onder ons het gevoel geven dat men op dit moment een onvolledige game ter beschikking heeft, maar al bij al kunnen we zeggen dat Battlefield V is ingeslagen als een bom.

Pluspunten


  • Vrijheid in de War Stories
  • Geen pay to win
  • Gratis content


Minpunten


  • Het gevoel dat je een niet volledige game hebt vanwege de aankomende gratis content
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
9.5/10

Battlefield V

Release
di 20 nov, 2018
Genre
Shooter
Platform
ps4
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
DICE

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
9.5/10