Joker

Joker

We zijn de laatste jaren verwend als het over superheldenfilms- en series gaat in zowel het Marvel als DC-universum. Weinig films fixeren zich op het 'origin' verhaal van de slechteriken, maar deze Joker waagt een verdienstelijke poging!Arthur Fleck is een clown, letterlijk. Hij verdient zijn brood door opdrachten te vervullen, wat kan betekenen dat hij een winkel moet promoten of kinderen in een ziekenhuis moet opvrolijken, verkleed als clown. Je zou kunnen denken dat dit weinig problemen met zich meebrengt, maar dan vergeet je dat deze film zich afspeelt in Gotham, een stad waar het verschil tussen de allerrijksten en de armsten onoverbrugbaar lijkt, en misdaad eerder regel dan uitzondering is. Arthur wordt dan ook gepest wanneer hij opdrachten moet vervullen, en dit door alle lagen van de maatschappij.

   

Arthur heeft ook een verleden in de psychiatrie. De man begint te lachen bij de meest ongewone situaties en lijdt aan waanvoorstellingen. Ook op privévlak loopt het voor Arthur niet van een leien dakje. Deze dertiger woont onder hetzelfde dak als zijn minder begaafde moeder. Stiekem droomt Arthur van een carrière als stand-up comedian en hoopt dan zo door te breken om uiteindelijk in contact te komen met zijn held Murray Franklin, die je een beetje kan vergelijken als een Jay Leno in Amerika. Arthur komt in een neerwaartse spiraal van geweld en waanzin terecht wanneer hij zijn job verliest en de maatschappij hem uitspuwt. Waar is er tenslotte plaats voor deze ... Joker?

   

Laten we eerlijk zijn, Joaquin Phoenix, de acteur die Arthur vertolkt, doet dit op sublieme wijze en draagt deze hele film op zijn smalle schouders. Je zou als het ware compassie krijgen met deze getergde ziel! Wie een heuse actie- of heldenfilm verwacht is er wel aan voor de moeite. Van deze film word je in ieder geval niet blij, en doet je eerder nadenken wat er kan gebeuren in een maatschappij die de zwakkeren uitspuwt en waar de elite alleen maar rijker wordt. Er is maar een kleine vonk, of in dit geval, grapjas, nodig om het vuur van de revolutie - of misdaad - aan te wakkeren.

Steun playstationclan.be